Прибрати з вулиць міста безпритульних собак

В останні роки наше туристичне місце заполонили зграї безпритульних собак. Вже багато років нічого не робиться щоб прибрати їх з вулиць міста. Почастішали випадки укусів людей та нападів на дітей. В деяких районах міста, особливо в вечірній час, просто небезпечно стало ходити по вулицях. Особливо це стосується району вул. Музичної та Привокзального ринку де собаки навіть серед білого дня лякають дітей. До речі, в Європі Ви не знайдете в центрі міста жодної бродячої собаки, тому пропонуємо:
1. Ввести обов'язкову реєстрацію собак, це дозволить більш відповідально ставитись господарям до місця перебування своїх улюбленців;
2. Не зареєстрованих собак необхідно відловлювати та поміщати в пункт утримання безпритульних тварин, який будується в Чернігові, не тільки для стерилізації, а й для постійного перебування;
3. За перебування без нагляду зареєстрованих собак ввести штрафні санкції для господарів.

Зробимо наше місто кращим разом!

Електронна петиція стосовно питань поводження з безпритульними собаками у м. Чернігові (автор петиції - Суржик О.М.) розглянута управлінням житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради.
За результатами розгляду пбвідомляємо наступне.
На даний час в місті будується Пункт тимчасового утримання тварин. До введення в експлуатацію Пункту, питаннями поводження із безпритульними тваринами опікуються, на громадських засадах, ряд громадських організацій міста Чернігова, у тому числі ЧМГО «Зоошанс» (тел.612-002, 612-602).
Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (далі - Закон) визначені правові основи поводження з тваринами.
З урахуванням вимог Закону питання належної організації поводження з тваринами у місті Чернігові будуть вирішуватись за
допомогою комплексу заходів, серед яких: будівництво пункту тимчасового утримання тварин; впровадження системи гуманного вилову, стерилізації, щеплення, профілактичних обробок безпритульних тварин, їх обліку та ідентифікації; впровадження системи реєстрації домашніх собак та котів; запровадження контролю за дотриманням Правил утримання собак та котів у м. Чернігові.
Щодо питання запровадження у м. Чернігові реєстрації домашніх тварин, повідомляємо наступне.
У місті існує велика популяція домашніх котів та собак, тісно пов’язана з популяцією безпритульних тварин. Реєстрація домашніх котів та собак спрямована н^ профілактику безпритульності тварин, та є додатковим з комплексу вищезазначених заходів, спрямованих на регулювання чисельності тварин гуманними методами.

Реєстрація домашніх собак та котів буде запроваджуватись у м.Чернігові після введення в експлуатацію Пункту тимчасового утримання тварин (до складу працівників пункту входять і працівники з реєстрації тварин) та опрацювання змін до Правил утримання собак та котів у м.Чернігові із включенням до даних Правил дієвих положень про реєстрацію собак та котів.
Стосовно пропозиції електронної петиції, щодо використання пункту тимчасового утримання тварин, який будується у Чернігові, для постійного перебування тварин, а не тільки для стерилізації, повідомляємо наступне.
Діяльність пункту тимчасового утримання тварин, який будується у місті Чернігові спрямована на регулювання чисельності безпритульних тварин методом біостерилізації.
Даний метод передбачає вилов собак, стерилізацію, вакцинацію, проведення профілактичної обробки та повернення на місце вилову. Такий метод виключає постійне заміщення звільнених, в результаті вилову, територій міста новими нестирилізованими зграями безпритульних собак.
Після стерилізації у пункті собаки стають епідеміологічно-безпечними (вакциновані) та не дають приплоду. Таким чином, відновлення чисельності тварин не відбуватиметься і через певний час починається значне природне зменшення їх чисельності.
Стосовно пропозиції електронної петиції, щодо запровадження штрафних санкцій за перебування без нагляду зареєстрованих собак, повідомляємо наступне.
Правилами благоустрою, забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях м.Чернігова» (далі - Правила благоустрою) вже передбачена заборона вигулу тварини без власника, перебування її в зграї безпритульних тварин (пункт 8.3 Правил благоустрою). Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає штрафні санкції за дане порушення Правил благоустрою. Робота по притягненню до відповідальності за вигул тварин без власника розпочнеться тільки із запровадженням вилову собак після завершення будівництва місця для утримання собак.
Начальник управління Я.В. Куц