Не повышать цены на проезд в маршрутках до полного выполнения договора.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Не знаю какие условия договора выполнили маршрутчики. Вчера ехала маршруткой № 30, это ужас! Части сидений нет, а те что есть такие засаленные что противно садиться, грязь ужасная. Не то что 4,50 платить, а ехать неприятно. И внешне ужасная. Если бы сразу не заплатила при входе, то вышла бы. Как можно в такой маршрутке платить 4,50?

Шановна Віра Федорівна!
Електронну петицію щодо незадовільного стану автобусів, які працюють на міському маршруті № 30 «ЗАЗ – Пивзавод (кільцевий)», та скасування підвищення вартості проїзду, уважно розглянуто. За результатом повідомляємо наступне.
Рішенням виконавчого комітету міської ради від 24 березня 2017 року № 135 «Про вартість проїзду в міському пасажирському транспорті» з 01.04.2017 року встановлено граничну вартість разового квитка на проїзд в автобусі для перевезення пасажирів у межах міста Чернігова – 4,50 грн. Цей документ, відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», підпадає під визначення регуляторного акту.
Дане рішення було прийнято виконавчим комітетом міської ради на підставі наступного.
Згідно з пунктом 1.6 наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 № 1175 «Про затвердження Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту» перегляд рівня тарифів повинен здійснюватись у зв’язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації послуг пасажирського автомобільного транспорту, що не залежать від господарської діяльності автомобільного перевізника.
За період дії попереднього рішення, яким було встановлено тариф на проїзд 3,50 грн., зросли наступні складові собівартості проїзду:
– паливно-мастильні матеріали, зокрема, вартість дизельного палива – з 20,0 грн. до 21,5 грн., вартість мастила – з 61,8 грн. до 90,1 грн.;
– мінімальна заробітна плата зросла з 1218 грн. до 3200 грн.;
– запасні частини, зокрема, вартість шин зросла з 2600 грн. до 3180 грн., вартість акумуляторів – з 2300 грн. до 3420 грн.
Розмір чинного тарифу на перевезення пасажирів автобусами на міських маршрутах не покриває фактичні видатки перевізників, що зайняті у сфері пасажирських перевезень, та не дає можливості забезпечити регулярність руху автобусів на міських маршрутах, і забезпечувати відповідну якість надання послуг з перевезення пасажирів.
Відповідно до Статті 6 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» суб'єкти господарювання мають право подавати до регуляторних органів пропозиції про необхідність підготовки проектів регуляторних актів, а також про необхідність їх перегляду.
У зв’язку з вище наведеним, до міської ради звернулись суб’єкти господарювання – пасажирські перевізники, що надають послуги з пасажирських перевезень автомобільним транспортом, - з пропозицією стосовно підвищення вартості проїзду в автобусах міських маршрутів.
З метою безперебійного забезпечення населення міста Чернігова транспортними послугами, керуючись вище зазначеними нормативно-правовими актами та враховуючи розрахунки, виконавчий комітет міської ради прийняв рішення підтримати пропозицію пасажирських перевізників і встановити граничну вартість разового квитка на проїзд в автобусах міських маршрутів загального користування в розмірі 4,50 грн.
Разом з тим, між суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сфері надання послуг з перевезень автомобільним транспортом у м. Чернігові, та виконавчим комітетом Чернігівської міської ради було укладено Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю, який містить низку зобов’язань перевізників, про виконання яких повідомляємо наступне.
Управління транспорту та зв’язку при проведенні планових та позапланових перевірок здійснює постійний контроль зовнішнього вигляду водіїв громадського транспорту, поведінки за кермом (паління, розмови по телефону), а також стану транспортних засобів з використанням системи штрафних санкцій. До відома, за період з липня по вересень було проведено 4 позапланові перевірки підприємства ТОВ «Пассавто-ЛТД», у тому числі в ранкові та вечірні години. Факти виявлених порушень зафіксовано в актах перевірок, на підставі яких до перевізника застосовано штрафні санкції.
На виконання доручення міського голови щодо перевірки фактів викладених у петиції та, у разі підтвердження їх, застосування жорстких санкцій до перевізника, 07.09.2017 року була проведена ТЕРМІНОВА позапланова перевірка виконання перевізником ТОВ «Пассавто-ЛТД» умов Договору про організацію пасажирських перевезень на міському автобусному маршруті загального користування № 30 «ЗАЗ – Пивзавод (кільцевий)» від 10.01.2017 року № 27.
В результаті перевірки санітарного та технічного стану 17 автобусів, які працювали на маршруті № 30 (з 12-15 год. до 14-00 год. – зупинка громадського транспорту – «ЗАЗ»), було виявлено ряд недоліків щодо зовнішнього вигляду салонів та кузовів рухомого складу: автобус СВ 0500 АА – пошкоджені чохли на трьох сидіннях пасажирів у салоні, незадовільний санітарний стан (брудна підлога та сидіння), перегородка поміж кабіною водія та салоном повністю пошкоджена; автобус СВ 1333 АА – пошкоджені чохли на пасажирських сидіннях у салоні; автобус СВ 5725 АВ – пошкоджені чохли на двох сидіннях пасажирів у салоні. Результати перевірки зафіксовані в акті, та за виявлені порушення до перевізника застосовані штрафні санкції (три повідомлення про штраф).
Під час перевірки, представнику перевізника було вказано на інші незначні недоліки в санітарному та технічному стані машин та поставлено вимогу у найкоротший термін (протягом 12 годин) усунути порушення, тобто привести у належний санітарний стан салони транспортних засобів (вимити підлогу, вікна, почистити, чи повністю замінити чохли на пасажирських сидіннях тощо) та терміново провести перевірку технічного стану машин.
Звертаємо увагу на той факт, що перевізником ТОВ «Пассавто-ЛТД» виконуються інвестиційні зобов’язання з оновлення рухомого складу, зазначені у договорах, без порушень строків. Наразі здійснено заміну 2-х транспортних засобів на маршруті № 30 «ЗАЗ – Пивзавод (кільцевий)».
Стосовно технічного стану транспортних засобів, а саме кількості пасажирських сидінь у салоні, інформуємо що в результаті перевірки не було виявлено порушень. Всі транспортні засоби обладнані відповідно до Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, виданого уповноваженим компетентним органом.

Начальник управління Ю. В. Горбань