Заборонити брати благодійні внески за узі та інші послуги у пологовому будинку, жіночих консультаціях та центрі планування сімї

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Кожна сім'я мріє мати дитину. Але можуть виникати певні труднощі, які треба діагностувати та лікувати. Саме в такі лікувальні установи сімї звертаються за допомогою. І стикаєшся з непорозумінням - працюючи в комунальному закладі лікарі поряд із заробітною платою отримують, використовуючи комунальне обладнання, додаткову оплату - фіксований платіж за узі, особистий прийом і т. д. Це є парадоксом. Матеріальне становище молодих сімей є дуже скрутним. Наше майбутнє - це діти! Зробіть крок на зустріч майбутнім батькам - забороніть ці платежі!

Шановна Віро Володимирівно!

У відповідь на петицію щодо заборони отримувати благодійні внески за ультразвукові дослідження та інші послуги у Пологовому будинку Чернігівської міської ради повідомляємо про наступне.
Управління охорони здоров'я підтримує звернення громадян, викладене у електронній петиції в частині необхідності зменшення фінансового навантаження на пацієнтів, які звертаються для отримання родопомічної допомоги. Вирішення цього питання матиме, у тому числі, і позитивний вплив на покращання демографічної ситуації у місті відповідно до ініційованої міським головою Програми підтримки народжуваності у місті Чернігові на 2017-2022 роки.
Одночасно повідомляємо, що залучення додаткових джерел фінансування на потреби закладів охорони здоров'я у вигляді благодійних внесків не суперечить чинному законодавству України. В умовах недостатнього рівня фінансування медичної галузі благодійні внески є вагомою фінансовою допомогою для організації та забезпечення надання медичної допомоги жителям міста та області. Обов’язковою умовою залучення благодійних внесків є добровільна згода благодійників.
На теперішній час, за повідомленням адміністрації пологового будинку, ультразвукові та лабораторні дослідження вагітним, роділлям та породіллям здійснюються безкоштовно.
У той же час інформуємо, що Пологовий будинок Чернігівської міської ради є орендодавцем для ряду фізичних осіб - підприємців, які надають медичні послуги, зокрема з ультразвукового дослідження. На даний час в жіночій консультації № 1 Пологового будинку Чернігівської міської ради в кабінеті ультразвукового дослідження проводить прийом лікар
Зименко Н. М., яка є штатним працівником закладу та одночасно орендарем, що здійснює медичну практику поза межами робочого часу, як приватна особа з використанням власного УЗД- апарату. Графік роботи лікаря, як приватної особи, розміщений на дверях кабінету.
Зважаючи на недостатній рівень фінансування медичної галузі та пологового будинку зокрема (77,5% від потреби), заклад не має змоги у повному обсязі забезпечити пацієнток, які звертаються за родопомічною допомогою, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Вагітні змушені самостійно купувати пакети для пологів та проведення кесаревих розтинів, які коштують відповідно 927,00 грн та 2800 грн.
На думку управління, заборона залучення благодійних коштів суперечить чинному законодавству України. У той же час, лише за умови повного покриття фінансової потреби Пологового будинку Чернігівської міської ради за рахунок медичної субвенції та коштів місцевого бюджету пацієнти зможуть отримувати медичну допомогу без особистої фінансової участі у лікувально-діагностичному процесі.

Начальник управління В. В. Кухар

Петицію підписали 262 особи з 250 необхідних.