"Централізована каналізація у приватному секторі міста Чернігова на 2018-2025 роки».

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Петиція-звернення
Пропонується за рахунок міського бюджету реалізувати в Чернігові масштабний інфраструктурний проект «Централізована каналізація у приватному секторі міста Чернігова на 2018-2025 роки».
У приватному секторі міста Чернігова проживає близько 70 тис. людей. Близько 50 тис. мешканців приватного сектору не можуть користуватись такими досягненнями цивілізації, як централізована каналізація. Доводиться обмежувати себе у споживанні води: посуд мити швидко, душ приймати похапцем, а про повну ванну взагалі можна забути. Адже вигрібна яма наповнюється досить швидко, а її відкачування коштує щонайменш 270,00 гривень за 3,6 метра кубічних стоків. І на таку «послугу» субсидія не розповсюджується.
Тому, для скидання стічних вод, населення продовжує користуватися септиками або вигрібними ямами,з яких відходи життедіяльності людини потрапляють у грунт. Близько МІЛІОНА кубічних метрів в рік забруднених каналізаційних стоків на протязі ДЕСЯТКІВ років зливається у поверхневі шари грунту,забруднюючи його. Такий вид каналізації може негативно вплинути на екологічний стан джерел водопостачання для всього міста.
Екологічний стан природних водойм, поверхневих і грунтових вод в місті критичний. Пригадайте Стрижень, Білоус… А це непомітно але впливає на стан здоров'я ВСІХ мешканців Чернігова. Відсутність централізованої каналізації в приватному секторі також сприяє збільшенню територій підтоплення мікрорайону не тільки приватного сектору, а і багатоповерхівок, які знаходяться поряд.
Пропонується за рахунок міського бюджету прокласти вуличні колектори централізованої каналізації, а підключення кожного будинку до колектору за рахунок власника будинку.
Чернігів – прагне стати європейським містом, а це, залежить від умов проживання чернігівців.
Пропонуємо відповідально віднестись до цієї проблеми, так як це, в першу чергу, БЕЗПЕКОВА складова нашого життя.

Розглянувши електронну петицію Грецького В. М, яка набрала відповідно до п 8 ст. 511 Статуту територіальної громади необхідну кількість голосів на її підтримку, повідомляємо наступне.
За інформацією наданою комунальним підприємством «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради станом на 01.01.2017 року 16,6 тис. абонентів приватного сектору не підключені до мереж централізованого водовідведення. Відсутня мережа централізованої каналізації у таких мікрорайонах індивідуальної забудови: Олександрівка, Лісковиця, З АЗ, Масани, Айстра, Ялівщина, Бобровиця, П’ять кутів, селище Зарічне.
За попередніми розрахунками для забезпечення послугами централізованого водовідведення мешканців приватної забудови вищеназваних мікрорайонів міста необхідно побудувати систему каналізаційних трубопроводів довжиною біля 50 км, 11 насосних станцій каналізації. Каналізування кожного мікрорайону потребує розробки проектної документації. Орієнтовна вартість робіт з будівництва - біля 500,0 млн. грн.
Начальник управління Я. В. Куц