Проект плану розвитку заповідного урочища «Святе» та його реалізація

Місто Чернігів багате на історичні, культурні та духовні місцини. Однією з таких є заповідне урочище «Святе». Згідно з переказами, в цьому місці на однойменному озері здійснювалось хрещення чернігівців ще в далекому 989 році.

Відповідальні люди завжди облагороджували це місце й дбали про нього, адже це духовна перлина нашого міста, наша культурна спадщина. Але лише їхніх зусиль виявилося замало.

Протягом останніх років озеро почало висихати, саме урочище заростає чагарником, під’їзний шлях у дуже жахливому стані: частина асфальту потребує ремонту, а ґрунтова дорога – асфальту. Відсутні жодні дороговкази, щоб легко знайти озеро Святе. Місцеві жителі б’ють на сполох через хвороби багаторічних дерев.

Нам треба перейняти досвід провідних країн, у яких визначні місця облагороджують і перетворюють на туристичні, духовні та культурні осередки. Доречно згадати річку Йордан, у якій відбулося Хрещення Ісуса Христа. Сьогодні традиційно до річки приходять паломники з усього світу та проводять цей обряд для очищення душі і тіла! У нас схожа ситуація!

Оскільки міська влада має можливість виділити кошти на розробку та реалізацію плану розвитку заповідного урочища «Святе», просимо розробити цей план з урахуванням значення цього лісопарку як культурної та духовної території відпочинку чернігівців і додаткової туристичної локації.

Жителям прилеглої території та громадським активістам хотілось би там побачити:
– очищене джерело озера Святе та його благоустрій;
– проведення огляду пожовклих сосен для виявлення причин та їх подальшого лікування – ТЕРМІНОВО!;
– європейську під’їзну дорогу й аналогічну дорогу навколо самого урочища;
– пішохідні та велосипедні доріжки;
– альтанки біля озера, лавки та оздоблене місце для обмивання;
– благоустрій самого урочища: прибрані зарослі чагарнику, очищення від сухостоїв тощо;
– на базі колишнього дитячого табору, що знаходиться на території урочища, хотілось би облаштувати еко-готель для туристів і, можливо, кінний двір.

Було б добре наслідувати традиції предків і на велике свято Хрещення Господнього (19 січня) приходити до озера Святе та проводити обряд очищення душі і тіла.

Оприлюднення відповіді не пізніше:

Станом на 25 вересня петицію підписали 256 осіб з 250 необхідних.