Проект плану розвитку заповідного урочища «Святе» та його реалізація

Місто Чернігів багате на історичні, культурні та духовні місцини. Однією з таких є заповідне урочище «Святе». Згідно з переказами, в цьому місці на однойменному озері здійснювалось хрещення чернігівців ще в далекому 989 році.

Відповідальні люди завжди облагороджували це місце й дбали про нього, адже це духовна перлина нашого міста, наша культурна спадщина. Але лише їхніх зусиль виявилося замало.

Протягом останніх років озеро почало висихати, саме урочище заростає чагарником, під’їзний шлях у дуже жахливому стані: частина асфальту потребує ремонту, а ґрунтова дорога – асфальту. Відсутні жодні дороговкази, щоб легко знайти озеро Святе. Місцеві жителі б’ють на сполох через хвороби багаторічних дерев.

Нам треба перейняти досвід провідних країн, у яких визначні місця облагороджують і перетворюють на туристичні, духовні та культурні осередки. Доречно згадати річку Йордан, у якій відбулося Хрещення Ісуса Христа. Сьогодні традиційно до річки приходять паломники з усього світу та проводять цей обряд для очищення душі і тіла! У нас схожа ситуація!

Оскільки міська влада має можливість виділити кошти на розробку та реалізацію плану розвитку заповідного урочища «Святе», просимо розробити цей план з урахуванням значення цього лісопарку як культурної та духовної території відпочинку чернігівців і додаткової туристичної локації.

Жителям прилеглої території та громадським активістам хотілось би там побачити:
– очищене джерело озера Святе та його благоустрій;
– проведення огляду пожовклих сосен для виявлення причин та їх подальшого лікування – ТЕРМІНОВО!;
– європейську під’їзну дорогу й аналогічну дорогу навколо самого урочища;
– пішохідні та велосипедні доріжки;
– альтанки біля озера, лавки та оздоблене місце для обмивання;
– благоустрій самого урочища: прибрані зарослі чагарнику, очищення від сухостоїв тощо;
– на базі колишнього дитячого табору, що знаходиться на території урочища, хотілось би облаштувати еко-готель для туристів і, можливо, кінний двір.

Було б добре наслідувати традиції предків і на велике свято Хрещення Господнього (19 січня) приходити до озера Святе та проводити обряд очищення душі і тіла.

Шановний Сергію Дмитровичу!

На електронну петицію від 12,09.17р. № 62П-2, стосовно розроблення плану розвитку заповідного урочища «Святе» для вжиття заходів з урахуванням значення урочища як культурної та духовної території відпочинку чернігівців і додаткової туристичної локалізації, повідомляємо наступне.
Об’єкт природно-заповідного фонду - заповідне урочище «Святе» було створено рішенням Чернігівського облвиконкому від 08.09.1958р № 861 з метою охорони та збереження старовинного мальовничого лісового урочища з багатьма віковими деревами, що має значне історичне значення.
Статтею 30 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» (далі - Закон) визначені основні вимоги щодо режиму заповідних урочищ, на їх території забороняються всі види рубок, у тому числі санітарні, рубки формування і оздоровлення лісів, видалення захаращеності та будь-яка діяльність, що порушує природні процеси, які відбуваються у природних комплексах, включених до їх складу, відповідно до вимог, встановлених для природних заповідників.
Згідно статті 16 Закону у заповідних урочищах заборонена господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню заповідника, порушує природний розвиток процесів та явищ або створює загрозу шкідливого впливу на його природні комплекси та об'єкти, а саме:
- будівництво споруд, шляхів, лінійних та інших об'єктів транспорту і зв’язку, не пов'язаних з діяльністю природних заповідників, розведення вогнищ, влаштування місць відпочинку населення, стоянка транспорту, а також проїзд і прохід сторонніх осіб, прогін свійських тварин, пересування механічних транспортних засобів, за винятком шляхів загального користування, лісосплав, проліт літаків та вертольотів нижче 2000 метрів над землею, подолання літаками звукового бар'єру над територією заповідника та інші види штучного шумового впливу, що перевищують установлені нормативи;
- геологорозвідувальні роботи, розробка корисних копалин, порушення грунтового покриву та гідрологічного і гідрохімічного режимів, руйнування геологічних відслонень, застосування хімічних засобів, усі види лісокористування, а також заготівля кормових трав, лікарських та інших рослин, квітів, насіння, очерету, випасання худоби, вилов і знищення диких тварин, порушення умов їх оселення, гніздування, інші види користування рослинним і тваринним світом, що призводять до порушення природних комплексів;
- мисливство, рибальство, лісокультурні роботи, рубка дуплястих дерев, всі види екскурсій, крім пішохідних, біотехнічні заходи, сінокосіння механізованими засобами, туризм, інтродукція нових видів тварин і рослин, проведення заходів з метою збільшення
чисельності окремих видів тварин понад допустиму науково
обґрунтовану ємність угідь, збирання колекційних та інших матеріалів, крім матеріалів, необхідних для виконання наукових досліджень.
Виходячи з вище викладеного повідомляємо, що відповідно до чинного законодавства категорія даного об’єкта природно-заповідного фонду та його охоронний режим забороняє проведення на території урочища заходів, спрямованих на підвищенню рекреаційних властивостей об’єкту та розвитку туризму.
Питання, щодо вжиття заходів з подальшої охорони даного об’єкта природно-заповідного фонду буде вирішуватися із залученням відповідних державних; органів.

Заступник начальника управління Є.В.Дейнеко