Встановлення пам'ятнику князю Мстиславу Хороброму на місці пам'ятника Леніна

Князь Мстислав Володимирович Хоробрий - перший літописний Чернігівський князь, який після перемоги під Лиственом співуправляв с Ярославом Мудрим і розвивав наше місто, яке обрав за сою столицю. Саме за його правління було закладено Спасо-Преображенський собор.
На жаль, в Чернігові немає жодного пам'ятника цій людині.
Отже, пропоную звести пам'ятник князю Мстиславу на місці постамента пам'ятника Леніну, де зараз знаходиться меморіал "Воля або Смерть"(який зараз виглядає дуже неестетично і псує вид на місто)

Шановний Олексію Сергійовичу!
Ваша електронна петиція, яка набрала відповідно до пункту 8 статті 51-1 Статуту територіальної громади необхідну кількість голосів на її підтримку, щодо встановлення пам’ятника князю Мстиславу Хороброму на місці пам’ятника Леніна за дорученням розглянута управлінням архітектури та містобудування міської ради.
За результатами розгляду та в межах наданих повноважень повідомляємо, що рішенням Чернігівської міської ради від 16 лютого 2015 року «Про найменування площі міста» (48 сесія 6 скликання) площу на перехресті проспектів Миру та Перемоги найменовано площею Героїв Небесної Сотні.
29 липня 2016 року відбулись громадські слухання членів територіальної громади на тему: «Спорудження меморіалу Захисникам України і Героям Небесної Сотні та затвердження проекту реконструкції скверу імені Богдана Хмельницького». Ураховуючи рішення № 1 та № 2 цих громадських слухань Чернігівська міська рада своїм рішенням від 11 серпня 2016 року № 10/УІІ - 27 «Про визначення місця розташування та найменування меморіалу» визначила місцем розташування меморіалу пам’яті Небесної Сотні та загиблим учасникам АТО площу Героїв Небесної Сотні та прилеглу до неї територію, а також найменувала цей меморіал - Меморіал Захисникам України.
Керуючись вказаним рішенням міської ради виконавчий комітет міської ради своїм рішенням від 19.01.2017 № 29 оголосив з 30 січня по 31 березня 2017 року включно відкритий архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію щодо спорудження Меморіалу Захисникам України. Рішенням журі цього конкурсу були визначені проекти - переможці конкурсу.
Враховуючи рекомендації журі конкурсу від 26 травня 2017 року щодо відмови від подальшої реалізації в м. Чернігові проектної пропозиції, яка отримала першу премію цього конкурсу, виконавчий комітет міської ради своїм

рішенням від 06.06.2017 № 251 оголосив повторний відкритий архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію щодо спорудження Меморіалу Захисникам України. Рішенням виконавчого комітету міської ради від 02.08.2017 № 350 «Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету міської ради від 6 червня 2017 року № 251» термін дії цього конкурсу встановлений з 16 червня 2017 року по 28 березня 2018 року включно (проектні пропозиції на конкурс приймаються з 16 червня 2017 року по 09 лютого 2018 року включно).
Таким чином, Ваша пропозиція протиричіть зазначеним вище рішенням громадських слухань, Чернігівської ради та її виконавчого комітету.
На наш погляд, встановлення пам’ятника князю Мстиславу Хороброму на площі присвяченій Героям Небесної Сотні є недоречним. Під час проведення громадських слухань по проекту «Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» у м. Чернігові з визначенням меж та зон охорони пам’яток заповідника», які відбулися 19 червня 2009 року, виступаючими висловлювалися пропозиції щодо встановлення пам’ятника князю Мстиславу Хороброму на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (Вал).
Взагалі, встановлення пам’ятників здійснюється у відповідності до вимог Порядку спорудження (створення) пам’ятників і монументів, затвердженого спільним наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури та Міністерства культури і мистецтв України від 30.11.2004 № 231/806, через проведення конкурсу на кращу проектну пропозицію щодо пам’ятника (монумента) у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.1999 № 2137 «Про затвердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів».
Крім того, пунктом 4 статті 45 розділу 4 Статуту територіальної громади міста Чернігова, затвердженого рішенням Чернігівської міської ради від 11 жовтня 2007 року (21 сесія 5 скликання), визначено, що спорудження (створення) і демонтаж пам’ятників (монументів) місцевого значення, найменування і перейменування вулиць, площ, парків і скверів на території міста Чернігова здійснюється залежно від суспільної значимості питання після громадського обговорення та розгляду на громадських слуханнях, загальних зборах громадян за місцем проживання або проведення місцевих референдумів відповідно до чинного законодавства.
З повагою
Начальник управління С. С. Калюжний

Петицію підписали 254 особи з 250 необхідних.