Проїзд в час пік для пенсіонерів

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Зробити платним проїзд для пенсіонерів в громадському транспорті з 7 до 9 години ранку та з 5 до 7 години вечора. Я вважаю, що працюючий пенсіонер зможе оплатити проїзд на роботу і з роботи, а не працюючий — може безкоштовно кататись в інший час.

Шановна Тетяно Сергіївно!

Електронну петицію щодо обмеження часу безкоштовного проїзду у громадському транспорті для пенсіонерів уважно розглянуто.
Повідомляємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 р. за № 354 «Про безоплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» передбачено право пенсіонерів за віком на безоплатний проїзд на міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену та таксі) та приміських маршрутах на підставі пенсійного посвідчення.
Чернігівська міська рада, як орган місцевого самоврядування, і її посадові особи, відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Заборона пільгового проїзду для пенсіонерів у громадському транспорті в період з 7:00 до 9:00 та з 17:00 до 19:00 години, є обмеженням реалізації громадянами України своїх прав і порушенням законодавства України.
Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із Законом. Так, адміністративна відповідальність за це передбачена ст. 133-1 Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема, безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян-суб'єктів підприємницької діяльності в розмірі восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Таким чином, на даний час Чернігівська міська рада, як орган місцевого самоврядування, позбавлена повноважень вирішити питання, порушені в електронній петиції, однак, в разі внесення відповідних змін до діючого законодавства України, Ваші пропозиції будуть розглянуті, та по можливості враховані.

Начальник управління Ю. В. Горбань