«Безпечне місто» для всіх

ОХОРОНА ПРАВОПОРЯДКУ

«Безпечне місто» для всіх
Нині у Чернігові реалізується програма «Безпечне місто Чернігів», яка, зокрема, передбачає впровадження єдиного комплексу відеоспостереження на території міста – встановлення відеоконтролювання та відеоспостереження за міськими об’єктами з масовим перебуванням людей (площі, вулиці та інші місця найбільш масового скупчення та перебування людей, транспортні засоби колективного використання, тобто потенційно криміногенні ділянки міста) з передачею оперативної інформації в центр управління системою в приміщенні Чернігівського ГУНП України у Чернігівській області з наданням йому доступу до управління системою: відеокамерами та до архівних даних системи.
Виходячи з того, що:
Система відеоспостереження та відеоконтролювання є власністю Чернігівської міської ради – громади міста Чернігова – і коштує платникам податків 6 359 200 гривень;
Здійснює спостереження за публічними місцями (міські об’єкти з масовим перебуванням людей), а отже й дані, зібрані системою, не є секретною інформацією чи інформацією з обмеженим доступом;
Інформація, що збирається системою, маж суспільно важливий характер (про стан захищеності об’єктів з масовим перебуванням людей тощо) та може зачіпати інтереси кожного конкретного чернігівця чи гостя міста ЗАКЛИКАЄМО/ВИМАГАЄМО:
Забезпечити безперешкодний публічний доступ у реальному часі до поточних даних, що збираються системою та до її архівних даних.
Пропонуємо реалізувати сервіс на базі нещодавно замовленого виконавчим комітетом міської ради інформаційного сайту «Веб-портал м. Чернігова».

Вашу електронну петицію стосовно загальної доступності до системи Безпечне місто Чернігів, розглянуто управлінням житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради.
За результатами розгляду повідомляємо, відповідно до Програми «Безпечне місто Чернігів на 2016-2017 роки» сисема забезпечує відеоконтролювання та відеоспостереження за міськими об’єктами з масовим перебуванням людей (площі, вулиці та інші місця найбільш масового скупчення та перебування людей, транспортні засоби колективного використання, тобто потенційно криміногенні ділянки міста) з передачею оперативної інформації в центр управління системою до Чернігівського ГУНП України у Чернігівській області з метою оперативного реагування на скоєні злочини, збільшення кількіості розкритих злочинів, зменшення таких видів злочинів як пограбування, розбійні напади, незаконне заволодіння транспортними засобами, хуліганство, порушення правил дорожнього руху.
За інформацією, наданою Головним управлінням Національної поліції в Чернігівській області, у випадку забезпечення безперешкодного публічного доступу до поточних та архівних даних системи, зловмисники зможуть використовувати систему та архівні матеріали в особистих цілях для скоєння злочинів, що може призвести до негативних наслідків, як роботи системи, збереження архіву даних так і зменшення результативності її роботи.

Начальник управління Я. В. Куц

Петицію підписали 291 особа з 250 необхідних.