Навести порядок в маршрутах 30

Шановна Віто Віталіївно!

Електронну петицію щодо якості послуг, що надаються громадським транспортом, розглянуто. За результатами повідомляємо наступне.
Рішенням виконавчого комітету міської ради від 28.09.2016 року № 419 затверджено нову мережу міських автобусних маршрутів загального користування в місті Чернігові, що набрала чинності з 10.01.2017 року.
Під час проведення конкурсів було оновлено рухомий склад на автобусних маршрутах: № 25 «Хімволокно – вул. Захисників України» - 13 автобусів середньої місткості, № 17 «КСК – Дачі (Новоселівка)» - 2 автобуси.
Окрім цього, перевізники взяли на себе інвестиційні зобов’язання щодо оновлення рухомого складу на більшості автобусних маршрутах загального користування. Зважаючи на велику кількість застарілих автобусів малої місткості, що досі обслуговують міські маршрути, оновлення буде відбуватись поступово, на протязі строку дії договорів. Це необхідно для того, щоб інвестиційне навантаження на автотранспортні підприємства міста було ефективно розподілено у часі. На 2017 рік, згідно з інвестиційними зобов’язаннями, заплановано оновлення 19 одиниць транспортних засобів.
В процесі укладання договорів про організацію перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в договірні умови додатково внесено поняття штрафних санкцій за недотримання перевізниками вимог до технічного та санітарного стану транспортних засобів, зовнішнього вигляду обслуговуючого персоналу, за порушення графіків руху, відхилення від маршруту тощо.
Задля збільшення ефективності контролю за роботою транспорту та поліпшення якості обслуговування пасажирів необхідне впровадження системи GPS-моніторингу пасажирського транспорту із створенням єдиного диспетчерського центру для усіх перевізників та встановлення «розумних зупинок».
Інформуємо, що 10 березня 2017 року управлінням транспорту та зв’язку Чернігівської міської ради проведено конкурс з визначення суб'єкта господарювання для надання послуг GPS–моніторингу в м. Чернігові.
Отже, на протязі двох місяців громадський транспорт міста буде обладнано GPS-трекерами та підключено до системи моніторингу.
Внаслідок впровадження системи GPS–моніторингу пасажири зможуть отримати вичерпну інформацію про міський пасажирський транспорт: місце знаходження рухомого складу, у тому числі пристосованого для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями, час прибуття на зупинку, час роботи на маршруті, а замовник перевезень зможе більш ефективно контролювати виконання перевізниками договірних умов та оперативно реагувати на порушення чи позаштатні ситуації.
Повідомляємо, що рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради з 1 квітня 2017 року підвищено вартість проїзду у міському автомобільному транспорті до 4 грн.
Одночасно між перевізниками та виконавчим комітетом підписано Меморандум, згідно з яким підприємства, що працюють у сфері громадських перевезень в Чернігові, беруть на себе ряд обов’язків щодо оновлення рухомого складу, дотримання належного зовнішнього вигляду водіїв та технічного, санітарного стану транспортних засобів. У випадку невиконання зобов’язань перевізниками, міська влада залишає за собою право скасувати рішення про підвищення тарифу.
Наразі управління транспорту та зв’язку міської ради використовує планові та позапланові перевірки для постійного моніторингу виконання перевізниками зобов’язань.
У разі недотримання графіків руху на маршрутах або фіксації інших порушень, просимо нотувати номер транспортного засобу, маршрут, дату настання випадку та надавати цю інформацію за телефонами управління: 675-013, 675-373 або на електронну адресу transport@chernigiv-rada.gov.ua.

Начальник управління О. В. Бєльський