Продовжити проїзд по учнівським квиткам на літній період

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Велике прохання до міської ради міста Чернігова, мера та осіб від яких це залежить, продовжити проїзд дітям по учнівським квиткам на літній період за 1грн, 75 коп.

Шановна Наталіє Миколаївно!

Електронну петицію за Вашим авторством щодо продовження пільгового проїзду дітей шкільного віку на літній період вартістю 1,75 грн., за дорученням, уважно розглянуто і повідомляємо наступне.
Відповідно до підпункту 8) пункту 159 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року № 176, пасажир автобуса має право купувати для дітей віком від шести до 14 років дитячі квитки за пільговою ціною (із знижкою 25 відсотків вартості) у період з 1 жовтня по 15 травня.
Однак, згідно з Законом України «Про автомобільний транспорт», Законом України «Про міський електричний транспорт» перевезення пасажирів пільгових категорій, які у відповідності до чинного законодавства користуються такими правами, забезпечують перевізники, що обслуговують мережу маршрутів міського пасажирського транспорту загального користування. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до Закону.
Чернігівська міська рада, використовуючи своє право на впровадження соціальних програм, рішенням від 27 жовтня 2016 року № 12/VІІ-3 прийняла Програму компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в міському електро- та автомобільному транспорті загального користування на 2017 рік. Дана Програма містить перелік найбільш соціально незахищених окремих категорій пасажирів, у т.ч. й діти-інваліди, діти до 6 років, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, що виховуються або навчаються у навчально-виховних та навчальних закладах, діти з багатодітних сімей, які перевозяться у міському пасажирському транспорті безкоштовно та за перевезення яких перевізникам здійснюються компенсаційні відшкодування з міського бюджету.
Але, оскільки для забезпечення реалізації вказаної Програми передбачається виділення коштів, виходячи з фінансових можливостей, в межах бюджету міста Чернігова, категорія «діти шкільного віку» наразі не увійшла до переліку окремих категорій пасажирів, за проїзд яких в автобусах міських маршрутів загального користування пасажирським перевізникам здійснюються компенсаційні відшкодування за такі перевезення.
Таким чином, враховуючи викладене вище, пільговий проїзд дітей шкільного віку у міському пасажирському транспорті діючими на даний час нормативно-правовими актами чинного законодавства України, на жаль, не передбачено.
Разом з тим, рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 1 вересня 2016 року № 386 було встановлено вартість разового квитка на проїзд в автобусі на міських маршрутах загального користування, що працюють у звичайному режимі та режимі маршрутного таксі, для учнів загальноосвітніх навчальних закладів у місті Чернігові, при наявності учнівського квитка, на період з 1 вересня до 31 травня включно – 1,75 грн., без компенсації за такі перевезення.
Також, рішенням виконавчого комітету міської ради від 6 червня 2017 року № 241 внесено зміни до вказаного вище рішення виконкому міської ради від 01.09.2016 року № 386, дію якого продовжено до 21 червня включно без компенсації за такі перевезення.

Начальник управління Ю. В. Горбань

Петицію підписали 282 особи з 250 необхідних.