QR-коду в маршрутки

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Зважаючи на успішний досвід впровадження сплати за проїзд в комунальному транспорті м. Чернігів за допомогою QR-коду, пропоную поширити цю практику і на маршрутки, що працюють в нашому місті. Щоб працювали паралельно стара звична готівкова форма розрахунку і сучасна безготівкова. Можливість сплачувати за проїзд у маршрутках за допомогою QR-коду крім зручності для власників банківських карток та смартфонів надає позитивні зміни для всіх категорій споживачів транспортних послуг та зробить роботу транспорту більш безпечною:
- Підвищить безпеку руху - водій не відволікається на надання решти, прийом коштів тощо.
- Легалізація доходів перевізників - це збільшення надходжень податків від перевезень .
- Зменшення корупції - перехід на безготівковий розрахунок, це зменшення обігу готівки, тим самим, зменшення корупційності транспортних перевезень, бо зараз жодного контролю за кількість квитків в маршрутках не ведеться.
- Прискорить посадку до транспортного засобу на вході, бо потрібно лише пред’явити готовий е-квиток , якщо QR-код буде розміщений не лише в салоні, а й при вході до маршрутки.
- Можна відстежити чи на своєму маршруті, на тому на котрий згідно конкурсу подавався транспортний засіб, працює конкретний транспортний засіб.
Зобов’язати перевізників, що працюють на ринку громадського траспорту в м. Чернігів надати споживачам крім готівкової форми розрахунку за їх послуги, розраховуватись і у безготівковій формі. Як один з варіантів за допомогою QR-коду.

Електронну петицію автора гр. Сірик О. П. щодо використання безготівкової форми оплати проїзду у громадському транспорті уважно розглянуто спільно з Комунальним підприємством «Чернігівське тролейбусне управління». За результатом повідомляємо наступне.
З метою підвищення якості надання послуг з перевезення пасажирів громадським транспортом, забезпечення належного обліку фактичних поїздок пільгових категорій громадян в громадському транспорті, економії бюджетних коштів наразі необхідний комплексний підхід до перегляду системи обслуговування та обліку пасажирів.
Однією зі складових такого підходу є впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в міському транспорті.
Комунальне підприємство «Чернігівське тролейбусне управління» разом з ПриватБанком у квітні 2017 року запровадило систему оплати за проїзд у тролейбусі за допомогою QR-коду.
Для користування QR-кодом потрібно завантажити на смартфон мобільний додаток Privat24 та відсканувати зображення на наліпках, розміщених у салоні тролейбуса. Під час поїздки оплачений квиток потрібно буде «закомпостувати» в смартфоні та показати кондуктору або контролеру. Вартість проїзду не залежить від відстані, а під час пересадки на інший тролейбус доведеться купувати новий квиток. Банківська комісія за використання QR-коду відсутня, пасажири сплачують лише вартість квитка.
За інформацією комунального підприємства рівень оплати проїзду за допомогою QR-коду дуже низький. Багато нарікань з боку пасажирів на помилковість зчитування або декодування. Це призводить до невірного списання вартості проїзду з рахунку або невірної ідентифікації номера транспортного засобу, що викликає конфліктні ситуації між пасажиром та кондуктором або контролером.
Також повідомляється про факти підробки зображення на наліпках, розміщених у салоні тролейбуса, що також призводить до помилковості у зчитуванні QR-коду.
Таким чином, найбільш ефективним способом оплати проїзду у громадському транспорті з точки зору надійності, безпеки, швидкості, вартості та можливостей подальшого розвитку наразі є використання безконтактних карток.
Виконавчими органами міської ради разом з депутатським корпусом розпочато вивчення даного питання, що включає дослідження законодавства, нормативних документів, досвіду інших, міст, пошук джерел фінансування та постачальників. Наразі ведуться переговори з декількома вітчизняними та закордонними постачальниками автоматизованих систем оплати проїзду. Але виконавець робіт буде визначатись в процесі проведення конкурсу.

Начальник управління Ю. В. Горбань