+ ще 121 громадa!

Перейменувати парк Реформації (колишній Жовтневий) на парк. ім. Грубера

ІНШІ

Прийняте 24-го січня 2017 року рішення Чернівецької міської ради про перейменування парку "Жовтневого" у парк Реформації викликало обурення та нерозуміння - разом з певним відчуттям ніяковіння за депутатів. Адже саме поняття "реформації" за будь-якого трактування є єдиним - "суспільно-політичний та релігійний рух початку 17-го ст., направлений на реформування католицького християнства згідно Біблії". До обурення та нерозуміння чернівчан можна додати ще і обурення, так як християнами не являються усі члени міської громади (а до католиків мають відношення ще менше містян). Тим не менш, міська рада, не беручи до уваги свободу віросповідання, закріплену як українським, так і міжнародним законодавством, не беручи до уваги позицію топонімічної комісіі міської ради, не беручи до уваги позицію наглядової ради парку, не беручи до уваги здоровий глузд - йде на поводу у автора петиції, який нею провокує як представників інших конфесій або невіруючих взагалі, так і зневажає їхню віру (ато атеїзм).

Тому вважаємо, що будь-яка назва парку, що може трактуватись через призму релігії, є недопустимою у обласному центрі демократичної держави 21-го століття. Натомість пропонуємо вшанувати пам'ять видатного чернівчанина, поета і перекладача Іона Грубера. На жаль, ім'я цієї людини, яка перекладала на німецьку Франка, Тичину, Сосюру, Коцюбинського та багатьох інших українських письменників, невідоме сучасним чернівчанам. Його вірші увійшли до антології німецькомовної поезії Буковини міжвоєнного періоду. Тому перейменуванням парку сучасник - в обличчі депутатів міської ради - вшанує поета та продемонструє чернівчанам верховенство світського над релігійним у сучасному світосприйнятті.

І взагалі - Парк Грубера - то є красиво.

Дата створення:

Станом на 20 липня петицію підписали 133 особи з 250 необхідних.