Підвищення якості транспортного сполучення жителів Садгірського району м.Чернівці

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Жителі Садгірського району м.Чернівців щодня зіштовхуються з транспортними проблемами під час поїздок в міському транспорті, який сполучає Садгірський район з іншими районами міста. В першу чергу це маршрути, перевезення на яких забезпечує ТОВ "Денисівка1" - маршрути №2, 23, 13. Ключові проблеми полягають в тому, що через дуже великий інтервал руху маршруток (порядка 30-40 хвилин, а часом і більше в пікові години) і відсутність альтернативного міського транспорту (тролейбусів та інших маршруток) жителі Садгірського району не мають змоги вчасно потрапити на роботу, або приїхати додому і змушені десятками хвилин а іноді і годинами чекати маршрутки, яких явно недостатньо для забезпечення перевезення усіх пасажирів, що призводить до тисняви у маршрутках і неналежної якості пасажирських перевезень. Перевізники аргументують поточний стан справ низьким тарифом на перевезення який становить 3 грн. Проте пасажиропотік на зазначених маршрутах є дуже високим, що по економічним оцінкам дозволяє забезпечувати належну якість перевезень навіть при діючому тарифі і витримувати належний інтервал руху маршруток. З урахуванням зазначеного, ми нижче підписані жителі м. Чернівців звертаємось до Чернівецької міської ради з вимогою розглянути на сесії міської ради питання про необхідність проведення комплексної перевірки якості транспортних послуг, які надаються перевізниками-монополістами (ТОВ "Денисівка 1"). Зобов'язати перевізників дотримуватись ліцензійних умов пасажирських перевезень і забезпечувати належний інтервал руху маршруток в межах 8-10хв. У разі виявлення фактів недотримання умов перевезень (а такі мають місце і повинні бути задокументовані спеціально створеною комісією ) виносити на розгляд питання про позбавлення ліцензії на пасажирські перевезення таких перевізників і забезпечити проведення нового відкритого конкурсу на пасажирські перевезення по зазначених маршрутах.

Шановний Віталію Олександровичу!
Електронну петицію щодо підвищення якості транспортного обслуговування жителів Садгори розглянуто за Вашою участю.
Під час розгляду петиції зазначалось, що на території Садгори на даний час діють 19 автобусних маршрутів,що становить 40% від загальної кількості міських автобусних маршрутів.
Відповідно до угод на обслуговування маршрутів, укладених з перевізниками за результатами конкурсу, на маршруті №2 у будні дні повинні працювати 4 автобуси з інтервалом руху 30 хвилин ( у вихідні дні - 2 автобуси з інтервалом руху 50 хвилин), такий же розклад діє на маршруті №23, на маршруті №13 у будні дні повинні працювати 8 автобусів з інтервалом руху 10 хвилин ( у вихідні дні - 6 автобусів з інтервалом руху 15 хвилин)
Перевізник зобов'язаний здійснювати пасажирські перевезення на маршрутах у відповідності до затверджених розкладів, забезпечувати регулярність руху на міських маршрутах не менше 95 %, повідомляти департамент ЖКГ, як замовника, про припинення виконання перевезень на маршрутах через несприятливі погодні та дорожні умови, інші форс мажорні обставини, що унеможливлюють виконання автоперевезень.
У зв'язку з тим, що останнім часом збільшилася кількість скарг громадян на порушення графіків руху транспортних засобів на зазначених маршрутах, погіршення якості перевезень департамент житлово-комунального господарства міської ради звернувся до територіального управління Головної інспекції з безпеки на наземному транспорті в Чернівецькій області щодо здійснення позапланових перевірок «Ліцензійних умов» перевізників, які виконують перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах.
Перевізники запевняють, що порушення затверджених графіків та зриви рейсів викликані поламкою транспортних засобів, відсутністю коштів на належне їх технічне обслуговування та оновлення через низький тариф на проїзд.
Розірвати умови угоди на обслуговування маршруту з недобросовісними перевізниками в односторонньому порядку наразі немає можливості, оскільки відсутній комунальний автопарк, а серед інших перевізників немає бажаючих обслуговувати додаткові маршрути. Перевізники з інших регіонів відмовляються працювати у Чернівцях через діючий тариф на проїзд, який на сьогодні є одним із найнижчих в Україні.
Для підвищення конкуренції на ринку перевезень з метою забезпечення належної якості послуг пропонується у цьому році за рахунок перевиконання міського бюджету закупити автобуси для поповнення рухомого складу комунального підприємства «Чернівецьке тролейбусне у правління»,що дозволить замінити недобросовісних перевізників.
Вживаються також заходи щодо впровадження у Чернівцях електронного квитка, забезпечення он-лайн моніторингу за роботою транспортних засобів на міських маршрутах із використанням gps-TpeKepiB,uip дозволить посилити контроль за дотриманням перевізниками угод, обсягом виконаних перевезень.
Також інформуємо, що згідно з протокольним рішенням міської ради від 02.02.2017р. №312/21 «Про розгляд електронних петицій» Ваша петиція буде розглядатись на черговій сесії міської ради. Про дату та час проведення сесійного засідання Вас буде повідомлено додатково.

Петицію підписали 262 особи з 250 необхідних.