Перевірити якість газу, який отримують мешканці та ініціювати оплату за його кілокалорії, а не кубічні метри

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Нерідко при роботі конфорки чи інших газових приладів, полум’я газу з блакитного стає неприродно червоного кольору. Таку ситуацію неодноразово спостерігало чимало мешканців міста. При цьому, їжа на такому газі готується набагато довше, а лічильник в той час накручує кубічні метри. Чому ми повинні платити за повітря? Простому мешканцю складно перевірити якість послуги, яку він отримує, тому до цього процесу повинна підключитися міська влада.
Тому пропоную ввести оплату за газ виходячи з його якості, тобто кілокалорій, а не кубічних метрів.

Шановний Андрію Андрійовичу!
Електронну петицію № 56 щодо перевірки якості газу винесено на розгляд міської ради. Про дату та час сесійного засідання Вас буде повідомлено додатково.
До участі у сесійному засіданні буде також запрошено представників ПАТ «Чернівцігаз».
Проект рішення міської ради з розгляду петиції готує департамент житлово-комунального господарства міської ради. Пропонується підтримати петицію, ініціювати здійснити експертизу на відповідність державним стандартам проб газу, відібраних з ГРП у м. Чернівці, незалежною сертифікованою лабораторією ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» та рекомендувати ПАТ «Чернівцігаз» перейти на облік газу,що постачається населенню, в енергетичних одиницях.
Повідомляємо також , що 6 лютого цього року вже робилася експертиза проб газу, відібранихо на ГРП №20 у місті Чернівці. За результатами експертизи, проведеної ДП «Івано-ФранкІвськстандартметрологія», відібрані проби газу відповідають державним стандартам, а саме ДСТУ 5544-87. Згідно встановлених державою норм, теплота згоряння природного газу за стандартних умов повинна бути не нижчою за 7600 ккал/м3 (8,8 кВт/год). У відповідності до результатів досліджень, теплота згорання зразків газу, відібраного на ГРП №20 у м. Чернівці, становить 8209 ккал/м3 (9,5 Квт/год).
Інформуємо, що наразі Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг своєю постановою №84 -від 26 січня 2017 року вже зробила перший крок для забезпечення умов переходу на облік газу в енергетичних одиницях.
Зокрема комісія зобов'язала оператора газотранспортної системи України ПАТ «Укртрансгаз» встановити та затвердити маршрути визначення фізико-хімічних показників газу, а також щомісяця публікувати на своєму сайті фактичні дані щодо розміру середньозваженої вищої теплоти згоряння природного газу за кожним маршрутом.
Згідно цієї ж постанови, оператори газорозподільних газопроводів зобов'язані передбачити в платіжках споживачів за розподіл природного газу, а також в особистому кабінеті споживача на власних сайтах інформацію про розмір середньозваженої вищої теплоти згоряння за розрахунковий період, а також обсяг енергії спожитого газу за трьома одиницями виміру: кВт/год, ккал, М/Дж.
Вважаємо, що врахування енергетичної складової є більш об'єктивним та справедливим способом обліку та нарахування оплати за газ. Нарахування оплати за газ в енергетичних одиницях спонукатиме споживачів постійно регулювати свої газові прилади, тримати їх в належному стані, адже калорійність газу залежить від багатьох факторів,зокрема складу газу, налаштування приладів, температури. Для того, щоб цей механізм запрацював, передусім, потрібно внести зміни в діючу в країні нормативну базу.