Перевірити якість газу, який отримують мешканці та ініціювати оплату за його кілокалорії, а не кубічні метри

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Нерідко при роботі конфорки чи інших газових приладів, полум’я газу з блакитного стає неприродно червоного кольору. Таку ситуацію неодноразово спостерігало чимало мешканців міста. При цьому, їжа на такому газі готується набагато довше, а лічильник в той час накручує кубічні метри. Чому ми повинні платити за повітря? Простому мешканцю складно перевірити якість послуги, яку він отримує, тому до цього процесу повинна підключитися міська влада.
Тому пропоную ввести оплату за газ виходячи з його якості, тобто кілокалорій, а не кубічних метрів.

Шановний Андрію Андрійовичу!
Електронну петицію № 56 щодо перевірки якості газу винесено на розгляд міської ради. Про дату та час сесійного засідання Вас буде повідомлено додатково.
До участі у сесійному засіданні буде також запрошено представників ПАТ «Чернівцігаз».
Проект рішення міської ради з розгляду петиції готує департамент житлово-комунального господарства міської ради. Пропонується підтримати петицію, ініціювати здійснити експертизу на відповідність державним стандартам проб газу, відібраних з ГРП у м. Чернівці, незалежною сертифікованою лабораторією ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» та рекомендувати ПАТ «Чернівцігаз» перейти на облік газу,що постачається населенню, в енергетичних одиницях.
Повідомляємо також , що 6 лютого цього року вже робилася експертиза проб газу, відібранихо на ГРП №20 у місті Чернівці. За результатами експертизи, проведеної ДП «Івано-ФранкІвськстандартметрологія», відібрані проби газу відповідають державним стандартам, а саме ДСТУ 5544-87. Згідно встановлених державою норм, теплота згоряння природного газу за стандартних умов повинна бути не нижчою за 7600 ккал/м3 (8,8 кВт/год). У відповідності до результатів досліджень, теплота згорання зразків газу, відібраного на ГРП №20 у м. Чернівці, становить 8209 ккал/м3 (9,5 Квт/год).
Інформуємо, що наразі Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг своєю постановою №84 -від 26 січня 2017 року вже зробила перший крок для забезпечення умов переходу на облік газу в енергетичних одиницях.
Зокрема комісія зобов'язала оператора газотранспортної системи України ПАТ «Укртрансгаз» встановити та затвердити маршрути визначення фізико-хімічних показників газу, а також щомісяця публікувати на своєму сайті фактичні дані щодо розміру середньозваженої вищої теплоти згоряння природного газу за кожним маршрутом.
Згідно цієї ж постанови, оператори газорозподільних газопроводів зобов'язані передбачити в платіжках споживачів за розподіл природного газу, а також в особистому кабінеті споживача на власних сайтах інформацію про розмір середньозваженої вищої теплоти згоряння за розрахунковий період, а також обсяг енергії спожитого газу за трьома одиницями виміру: кВт/год, ккал, М/Дж.
Вважаємо, що врахування енергетичної складової є більш об'єктивним та справедливим способом обліку та нарахування оплати за газ. Нарахування оплати за газ в енергетичних одиницях спонукатиме споживачів постійно регулювати свої газові прилади, тримати їх в належному стані, адже калорійність газу залежить від багатьох факторів,зокрема складу газу, налаштування приладів, температури. Для того, щоб цей механізм запрацював, передусім, потрібно внести зміни в діючу в країні нормативну базу.

Станом на 07.04.2017 р.

Шановний Андрію Андрійовичу!
Проект рішення розгляду електронної петиції № 56 щодо перевірки якості газу, який отримує населення і оплати за спожитий газ кілокалоріями, а не за метри кубічні підготовлено працівниками департаменту житлово-комунального господарства міської ради та внесено на засідання Чернівецької міської ради, яке відбудеться 27.04.2017р.

30.05.2017
Шановний Андрію Андрійовичу!
Електронну петицію щодо перевірки якості газу та нарахування оплати за газ в енергетичних одиницях 4 травня розглянула Чернівецька міська рада (рішення «Про розгляд електронної петиції щодо перевірки якості газу, який отримує населення і оплати за спожитий газ кілокалоріями, а не за метри кубічні» від 04.05.2017р. № 694 додається). Зазначеним рішенням міська рада доручила департаменту житлово-комунального господарства:
1. Передбачити кошти на проведення незалежною сертифікованою лабораторією експертизи проб газу, відібраних з ГРП у м. Чернівці, на відповідність державним стандартам .
2. Підготувати на чергове засідання міської ради VII скликання звернення до Верховної Ради України, кабінету Міністрів України щодо внесення змін до законодавчих та нормативних актів щодо запровадження нарахування оплати за газ в енергетичних одиницях та визначення стандартів калорійності та якості газу на рівні норм,що діють в країнах ЄС.

24.07.2017

Шановний Андрію Андрійовичу!

На виконання рішення Чернівецької міської ради № 694 від 04.05.2017 р., прийнятого за результатами розгляду електронної петиції щодо перевірки якості газу, інформуємо,. що ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» з травня 2014 року щомісяця на своєму сайті оприлюднює інформацію про якість газу та паспорти фізико-хімічних показників природного газу по областях (http: //utg.ua/utg/business-info/yakst-gazu.html. Зазначена інформація є у вільному доступі для кожного споживача.
ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», засновником якого є Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», здійснює транспортування природного газу для споживачів України від різних постачальників. При прийманні природного газу до магістральних газопроводів ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» в обов'язковому порядку здійснює перевірку його якості, а під час його транспортування підприємство не має технічної можливості погіршувати або змінювати його якість.
Природний газ від різних джерел, тобто газ із різною теплотворністю, транспортується по магістральних газопроводах в загальному потоці. Змішування газу відбувається природним чином без будь-яких втручань. Таким чином, якість газу залежить від зміни співвідношень газу з різних джерел. Це співвідношення змінюється в залежності від режиму роботи ГТС і сезону.
Контроль якості природного газу (у тому числі визначення його компонентного складу та теплоти згоряння), що передається до газорозподільних мереж ПАТ із газопостачання, проводиться 67 хіміко-аналітичними лабораторіями, які атестовані з урахуванням вимог нормативно-технічної документації, наказів та розпоряджень Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, НАК "Нафтогаз України", ПАТ "УКРТРАНСГАЗ". Крім того, для визначення компонентного складу використовується 46 автоматичних потокових хроматографа, що дозволяє визначати ФХП газу в режимі реального часу. Достовірність всіх видів аналізів фізико-хімічню показників газу - щорічно підтверджується територіальними органами Департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку під час проведенні повірок, планових та позапланових перевірок.
За даними ПАТ "УКРТРАНСГАЗ", до газорозподільних мереж природний газ подається належної якості, який відповідає чинному стандарту «ГОСТ 5542 87. Газы горючие природные для промышленного и коммунально-бытового назначения». При цьому середньозважена нижча теплота згоряння природного газу, що подається споживачам, становить понад 8200 ккал/мЗ (при норм стандарту 7600 ккал/мЗ). До Чернівецької області у червні ц.р. газ постачався і нижньою теплотою згорання 8305 ккал/мЗ, газ вищої калорійності отримувала лише Івано-Франківська область.
Транспортування газу газорозподільними мережами та подачу газу до житлових будинків здійснюють публічні акціонерні товариства з газопостачання які відповідають за якісні показники природного газу, що подається кінцевий споживачам. У разі сумнівів у якості природного газу споживач має праві звернутися до відповідних територіальних органів Департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку для проведення позачергової перевірки якості природного газу. Відповідне звернення для проведення такої перевірки направлено.
Інформуємо також, що наразі Національна комісія, яка здійснює держави регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг своєю постаново! №84 від 26 січня 2017 року з метою забезпечення умов переходу на облік газу енергетичних одиницях зобов'язала оператора газотранспортної систем України ПАТ «Укртрансгаз» встановити та затвердити маршрути визначення фізико-хімічних показників газу, а також щомісяця публікувати на своєму сайт фактичні дані щодо розміру середньозваженої вищої теплоти згоряння природного газу за кожним маршрутом. Згідно цієї ж постанови, оператор газорозподільних газопроводів зобов'язані передбачити в платіжках споживачі природного газу, а також в особистому кабінеті споживача на власних сайту інформацію про розмір середньозваженої вищої теплоти згоряння з розрахунковий період, а також обсяг енергії спожитого газу за трьом одиницями виміру: кВт/год, ккал, М/Дж. Таким чином, кожен споживач отримує платіжку із зазначенням якості газу, який поставляється конкретно йому. Н виконання цієї постанови з квітня цього року в м. Чернівці споживачі газ отримують квитанції-рахунки на оплату за спожитий газ, в яких надається інформація про фізико-хімічні показники (ФХП) спожитого газу.
Окрім того, Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) розробила заходи із впровадження розрахунків за природний газ з урахуванням його енергії (калорійності), якими передбачено ввести змін до низки чинних законодавчих та нормативно-правових актів, зокрема в Закон України "Про ринок природного газу". Вже розроблено та подано на погодження Правила визначення обсягів природного газу, які ввібрали основні положення європейських нормативів щодо обліку обсягів природного газу в одиницях
енергії.
Таким чином, питання щодо прийняття звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до законодавчих актів стосовно обліку обсягів природного газу в одиницях енергії доцільно внести на розгляд Чернівецької міської ради, коли законопроект щодо внесення відповідних змін Закон України "Про ринок природного газу" буде зареєстровано у Верховній Раді.