Створення системи контролю за рухом громадського транспорту

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Зважаючи на поведінку перевізників та власників маршрутів в Чернівцях пропоную наступне. На кожну маршрутку встановити пристрій на основі мікроконтролера. Собівартість одного такого пристрою на основі мікроконтролера Atmel близько 200-250 грн. Принцип роботи наступний; проїжджаючи повз контрольну точку ( радіоприймач сигналу) пристрій на основі мікроконтролера встановлений на автобусі, подіє сигнал і таким чином можна зафіксувати яка саме маршрутка і де саме перебувала в даний момент. Вся система підключається до Wi-Fi мережі і дані передаються на сервер. Виготовленням пристроїв можуть займатися чернівецькі підприємства(Гравітон, Кварц) так і технічні факультети чернівецьких вишів. Електрично-принципова схема пристрою в процесі розробки.
Дана система допоможе вирішити транспортні проблеми міста і довести на ділі власникам маршрутів , що їх підлеглі не надають послуги в повній мірі, а зазвичай взагалі їх не надають.
За запізнення та відмову в обслуговуванні пасажирів пропоную штрафувати підприємців.

Шановна Єлизавето Ігорівно !

Електронна петиція щодо створення системи контролю за рухом громадського транспорту набрала 254 голоси і підлягає розгляду Чернівецькою міською радою.
Повідомляємо, що у Чернівцях ведеться робота над створенням електронної системи контрою за рухом громадського транспорту. Вже понад рік функціонує додаток http://www.transport.cv.ua/, який дозволяє контролювати рух тролейбусів.
В Типовому договорі на право перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Чернівцях, який затверджений рішенням виконавчого комітету 09.02.2016 № 66/3, передбачено в обов'язках перевізника обладнати транспортні засоби на маршруті приладами GPS - моніторингу руху громадського транспорту та забезпечити відкритий доступ до інформації цих приладів з метою інформування громадян про графіки руху на маршрутах. Перевізник також зобов'язується обладнати транспортні засоби пристроями автоматичного обліку пасажиропотоку на кожному маршруті з розрахунку не менше одного пристрою на п'ять транспортних засобів, які задіяні для обслуговування маршруту. Здійснювати належне обслуговування пристроїв автоматичного обліку пасажиропотоку та їх утримання за власні кошти, забезпечити доступ до даних пристрою автоматичного обліку пасажиропотоку з метою моніторингу обсягів виконаної роботи. Дотримання цих вимог перевізниками є необхідними для створення і функціонування єдиної міської електронної системи моніторингу роботи громадського транспорту .
Недотримання цих вимог перевізниками стало однією із причин дострокового розірвання угод з 1 квітня ц.р.
У резолюції громадських слухань, які відбулися 23 березня ц.р., департаменту житлово-комунального господарства рекомендовано
розробити та внести на розгляд виконавчого комітету міської ради зміни до умов організації та проведення конкурсу на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в М.Чернівцях та до Типового договору на право перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах в м.Чернікцях з метою посилення відповідальності перевізника за дотримання умов договорів, забезпечення належної якості транспортних послуг та створення умов для впровадження електронного квитка.
Окрім того, з метою напрацювання необхідних місцевих нормативних документів для впровадження електронного квитка, плану заходів із реалізації цього завдання, визначення обсягу необхідних фінансових ресурсів та джерел їх залучення розпорядженням міського голови від 13.03.2017 року №126-р створено робочу групу.
Впровадження електронного квитка дозволить забезпечити ефективний контроль за роботою громадського транспорту.
Пропонуємо долучитися до роботи робочої групи із підготовки заходів для впровадження електронного квитка, а також , у разі наявності бажання, надати в департамент ЖКГ подання на включення до складу конкурсного комітету з визначення перевізників для обслуговування міських тролейбусних маршрутів.
Інформуємо, що згідно з протокольним рішенням міської ради від 02.02.2017р. №312/21 «Про розгляд електронних петицій» Ваша петиція буде розглядатись на черговій сесії міської ради. Про дату та час проведення сесійного засідання Вас буде додатково повідомлено.

Станом на 15.05.2017
Повідомляємо, що Ваша електронна петиція щодо створення системи контролю за рухом громадського транспорту розглянута на засіданні сесії міської зади та прийняте рішення від 20.04.2017 року №682.
Зазначеним рішенням Ваша ініціатива підтримана. На його виконання департамент житлово-комунального господарства міської ради в умовах конкурсу да визначення перевізників для обслуговування міських автобусних маршрутів , а гакож в типовому договорі на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування зобов'язав перевізника обладнати всі гранспортні засоби, призначені для роботи на маршрутах, засобами gps-моніторингу, підключити їх до Системи моніторингу громадського транспорту, що використовується департаментом ЖКГ міської ради, шляхом передачі gps-даних Адміністратору системи моніторингу громадського транспорту та передачі усіх майнових та немайнових прав на gps-дані про роботу автобусів, отримані в зезультаті виконання Договору, департаменту житлово-комунального господарства. Передбачено також, що у разі відсутності GPS - трекера, транспортні засоби до эоботи на маршруті не допускаються. Перевізник зобов'язаний забезпечувати залежну експлуатацію та постійну роботу встановлених засобів gps-моніторингу, а гакож їх ремонт, модернізацію та заміну.
Впродовж місяця з моменту визначення виконавчим комітетом порядку функціонування системи електронного квитка у місті Чернівцях, перевізник ювинен забезпечити виконання цього порядку шляхом укладення відповідних угод 5 виконавцями та/або адміністраторами системи, обладнання всіх транспортних іасобів електронними компостерами (валідаторами) та іншим обладнанням для абезпечення функціонування системи електронного квитка, а також забезпечувати залежну експлуатацію та постійну роботу встановленого обладнання, його ремонт, модернізацію та заміну на умовах, визначених вищевказаним порядком.
Повідомляємо також,що з 1 квітня цього року за недотримання умо договору розірвано угоди з перевізниками, які обслуговують 19 автобусни: маршрутів. Окрім того,на окремих маршрутах завершився строк дії договорів,а дв автобусні маршрути відмовилися обслуговувати перевізники. Таким чином впродовж 3-х місяців буде проведено конкурс з визначення перевізників на 65°/ автобусних маршрутів, за результатами якого укладатимуться угоди, де зобов'язання не допускати до роботи на маршруті транспортні засоби без GPS трекера, що дозволить забезпечити роботу єдиної міської Системи моніторинг роботи громадського транспорту.

Петицію підписали 254 особи з 250 необхідних.