Про облаштування у 9 мікрорайоні міста Чорноморська міського парку із майданчиком для вигулу собак

Відповідно до п. 6.1. ДБН Б.2.2-5:2011 «Планування та забудова міст, селищ і функціональних територій БЛАГОУСТРІЙ ТЕРИТОРІЙ» на території з колективним користуванням прибудинковою територією (багатоквартирна багатоповерхова забудова) треба передбачати: транспортний проїзд (проїзди), пішохідні комунікації (основні, другорядні), велодоріжки, майданчики (дитячі, спортивні, відпочинку, розміщення контейнерів для збирання побутових відходів, гостьових автостоянок, майданчики для вигулу собак), озеленення території.
Відповідно до п. 4.10. Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених Наказом МОЗ України № 173 від 19.06.1996 року, дворові території мікрорайонів повинні бути озеленені відповідно до вимог державних стандартів, норм і правил, а також нормативно-правових актів у сфері містобудування, але не менше ніж площа смуги зелених насаджень шириною 5 м по периметру житлового будинку або відповідної площі озеленення на вільній від забудови території подвір'я, та забезпечувати різні види відпочинку та занять всіх груп населення, в тому числі майданчики для:
- відпочинку дорослого населення розміром не менше 0,1 м2/люд. на відстані 10 м від житлових та громадських будівель;
- господарського призначення (сушіння білизни, чистка речей, розміщення сміттєзбірників) з розрахунку не менше 0,3 м2/люд. на відстані не менше 20 м від житлових будівель та майданчиків для гри та відпочинку, для вигулу собак - на відстані 40 м тощо.
Майданчики повинні бути ізольовані від об'єктів
обслуговування, господарських дворів, магістральних вулиць смугою зелених насаджень шириною не менше 1,5 м і не повинні бути прохідними для пішоходів та транзитного руху транспорту.
Додатками до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених Наказом Міністерства будівництва; архітектури та житлово-комунального господарства, від 10.04.2006 року № 105, визначено норми озеленення територій загального користування в населених пунктах, разом з тим на території 9 мікрорайону відсутні такі об’єкти благоустрою, як парки\сквери (озеленення території), майданчики для вигулу собак тощо.
Зазначене призводить до того, що мешканці 9 мікрорайону позбавлені можливості реалізовувати свої потреби, оскільки планування забудови території 9 мікрорайону відбулося з порушенням вимог ДБН 360-92 та не на основі комплексної оцінки території, виходячи з повного розкриття потенціальних ресурсних можливостей і потреб населення, планів соціально-економічного розвитку даного поселення тощо. Зокрема, не було враховано вимоги п. 3.16 ДБН 360-92, відповідно до якого при проектуванні житлової забудови слід передбачати розміщення майданчиків, розмір яких і відстані від них до житлових і громадських будинків треба приймати не менші ніж у таблиці 3.2. А також не враховано вимог п. 5.4 відповідно до якого площу озеленених територій загального користування (парків, садів, скверів, бульварів), розміщуваних на території забудови міських і сільських поселень, треба приймати відповідно до таблиці 5.1 з урахуванням нормативних показників відповідно до табл. 5.1а.
За таких обставин, власники собак все частіше здійснюють вигул своїх улюбленців на території Чорноморської ЗОШ-7, що, безумовно, є порушенням вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01 тощо.
Нещодавно рішенням Чорноморської міської ради № 269/82 вiд 22.09.2017 року припинено право оренди на земельну ділянку площею 0,5922 га (кадастровий номер 5110800000:02:004:0022 у 9-му мікрорайоні та переведено її до земель запасу Чорноморської міської ради. Зазначене рішення вже зареєстровано у державному реєстрі (припинено договір оренди на цю земельну ділянку), про що свідчать відомості публічної кадастрової карти України.
Враховуючи ситуацію, яка склалася із озелененням та вигулом собак у 9 мікрорайоні міста Чорноморська, а також враховуючи вимоги чинного законодавства до облаштування місць для вигулу собак, зокрема щодо забезпечення мінімальної відстані від житлових будинків до таких майданчиків, вважаю, що єдиним виходом із цієї ситуації буде облаштування міського парку із майданчиком для вигулу собак на зазначеній вище земельній ділянці.
У зв’язку з чим, прошу вжити необхідних заходів та облаштувати у 9-му мікрорайоні міста Чорноморська міський парк із майданчиком для вигулу собак на земельній ділянці за кадастровим номером 5110800000:02:004:0022

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 23 лютого петицію підписали 54 особи з 175 необхідних.