Щодо забезпечення належного фінансування дошкільних закладів освіти в м.Чорноморськ

ОСВІТА

Шановне панство! Багато років ми чуємо про те, що Чорноморськ є лідером серед українських міст по обсягу інвестицій в перерахунку на одного мешканця. Я вважаю, що самими головними інвестициіями є інвестиції в майбутнє наших дітей та створення їм належних умов для гармонійного розвитку. На жаль, ми не можемо пишатися нашими дитячими садками з огляду на те, що на модернізацію та оновлення матеріальної бази кошти виділяються в недостатній кількості. Вік дитячих майданчиків, відсутність сучасних ігрових комплексів, кінетичного піску, стан комунікацій не забезпечує належні умови для виховного процесу. При цьому в міському бюджеті достатньо вільних коштів, які з незрозумілих причин не направляються на фінансування освіти, в тому числі дошкільної.
В найближчий час вільні кошти міського бюджету в розмірі 1 800 000 гривень будуть спрямовані на будівництво мостового переходу через Сухий Лиман. Ця сума буде додана до 10 000 000 гривень, які вже виділені з міського бюджету на 2017 рік. Загальна вартість робіт складає 135 000 000 гривень, а відтак, 1 800 000 не зебезпечить це будівництво та буде черговим траншем у довгобудову. На мою думку, цей мостовий перехід в першу чергу потрібен зерновим та вантажним терміналам, а, відтак, повинен будуватись за їх кошти. Крім того, кошти міського бюджету - це кошти, які були зібрані саме з нас, мешканців, та повинні бути їм повернуті в якості забезпечення належних умов для виховання наших дітей.
Вважаю за необхідне та можливе зобовязати міського голову В.Я.Хмельнюка, Чорноморську міську раду оголосити 2017 рік роком дитячих садків та не допустити додаткового фінансування мостового переходу через Сухий Лиман, а направити додатково 1 800 000 гривень у 2017 році на фінансування матеріально-технічної бази дитячих садків.

Левченко А.Г.
Відповідь на петицію

Шановний Андрію Геннадійовичу !

Ваша петиція від 29.03.2017 року щодо забезпечення належного фінансування дошкільних закладів освіти в м. Чорноморськ розглянута. по суті заданих питань повідомляємо наступне.
Чорноморська міська рада завжди ставить на перше місце забезпечення фінансування бюджетних установ, зокрема відділу освіти Чорноморської міської ради. Так, питома вага видатків на освіту в загальних обсягах бюджету міста Чорноморська (без врахування соціальних субвенцій) в 2016 році становить 39 %, або 162,9 млн.грн. В 2017 році з урахуванням запропонованих проектом рішення від 17.05.2017р. змін видатки становитимуть 206,8 тис.грн., або 126,9 % до 2016 року.
Обсяг фінансування дошкільних навчальних закладів в 2016 році становив 55,4 млн.грн. На 2017 рік до бюджету міста Чорноморська даний фінансовий ресурс закладено з темпом росту 128 % до минулого року і становить 70,9 млн.грн.
Дитячі сади забезпечені миючими засобами, господарськими товарами та навчальними посібниками.
Щорічно у літній період в дошкільних навчальних закладах здійснюються капітальні та поточні ремонти будівель дитячих садочків, внутрішніх приміщень та ігрових майданчиків.
Крім того, прийняті в 2013 році 5 дитячих садків з державної власності ДП "ІМТП" до комунальної власності знаходились в дуже занедбаному стані. Проте, протягом 2014 - 2017 рр. за рахунок коштів міського бюджету, дані дитячі навчальні заклади поступово приводяться в задовільний стан.
Так, в 2017 році зокрема заплановано проведення капітальних ремонтів:
- фасадів з утеплення стін і заміною вікон в ДНЗ №№ 2, 5, 6, 10 та 20 на загальну суму 1 794,3 тис.грн.;
- покрівлі ДНЗ № 3 та № 11 на загальну суму 551,4 тис.грн.;
- теплового пункту ДНЗ № 12 на суму 89,4 тис.грн.
Крім того, заплановані поточні ремонти на суму 833,1 тис.грн., придбання меблів, комп'ютерів і т.ін.

Щодо додаткового спрямування 1 800,0 тис.грн. на фінансування матеріально - технічної бази дитячих садків повідомляємо наступне.
17 травня 2017 року на офіційній веб - сторінці Чорноморської міської ради оприлюднено доопрацьований проект рішення Чорноморської міської ради "Про внесення змін та доповнень до рішення "Чорноморської міської ради Одеської області від 25.11.2016 року № 157-VII "Про бюджет міста Чорноморська на 2017 рік", який передбачає спрямування додаткових надходжень (без врахування субвенцій) на оплату праці працівників бюджетної сфери та соціальний захист населення, в т.ч. на дошкільну освіту додатково спрямовано коштів в розмірі 3,3 млн.грн. Даний проект рішення погоджено на постійній депутатській комісії з фінансово – економічних питань, бюджету, інвестицій і комунальної власності та рекомендований для розгляду та затвердження на черговому засіданні Чорноморської міської ради.
У доопрацьованому проекті рішення відсутні витрати на будівництво мостового переходу через Сухий лиман.

З повагою,
Заступник міського голови Н.І.Чумель