Притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб КП КМР "УКОЖФ" та департаменту ЖКГ КМР, бездіяльність яких призвела до загибелі 2 дітей та травмуванню 2 дітей

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

2017 рік запам’ятається мешканцям м. Кам’янське трагічними випадками, які в наслідок повної розрухи у сфері ЖКГ призвели до загибелі та травмування дітей.
8 березня поточного року по пр. Гімназичному, 53, загинула 15 річна дівчинка, яка отримала смертельну черепно-мозкову травму в наслідок падіння фрагменту фасаду житлового будинку, повз який вона проходила.
Як відомо, мешканці житлового будинку неодноразово зверталися зі зверненнями до відповідних комунальних служб про аварійний стан фасаду їх житлового будинку.
28 жовтня трагічний випадок забрав життя 17 річного хлопця та наніс травми 2 його друзям. По вул. 8 Березня, 41, сталося руйнування аварійного навісу над входом до під’їзду житлового будинку.
Як стверджують мешканці житлового будинку, 2 жовтня 2017 року вони надіслали письмове звернення до КП КМР «УКОЖФ», в якому повідомили про аварійний стан навісу руйнування якого загрожує життю та здоров’ю людей.
В обох випадках відсутність адекватної реакції керівництва підприємства на звернення громадян призвела до летальних випадків.
В коментарі газеті «События» від 01.11.2017 (http://sobitie.com.ua/novosti/kto-vinovat-v-tragedii) заступник директора КП КМР «УКОЖФ» Костянтин Долгов повідомив, що дійсно 02.10.2017 на адресу підприємства надійшло звернення мешканки квартири №105 житлового будинку по вул. вул. 8 Березня, 41.
Крім того, із коментаря К.Долгова видно, що підприємство згідно з встановленим переліком послуг, не здійснює поточний та капітальний ремонт житлових будинків і це входить до компетенції департаменту ЖКГ КМР. Також керівництво підприємства стверджує, що не порушило термінів розгляду вищезазначеного звернення.
Відповідно до статті 20 Закону України «Про звернення громадян» звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання.
Хочу підкреслити, що К.Долгов підтвердив, що до їх компетенції не входило здійснення ремонту аварійного навісу. Тобто звернення не потребувало додаткового вивчення зі сторони УКОЖФ. Таким чином, відповідь на звернення повинна була надійти мешканцям будинку максимум через 15 днів.
Крім того, своїми халатними діями, посадові особи УКОЖФ, які відповідальні за додержання Закону України «Про звернення громадян», отримавши інформацію про аварійний стан навісу, руйнування якого загрожує життю та здоров’ю людей, повинні були негайно відреагувати та направити звернення мешканців будинку до департаменту ЖКГ КМР.
Своєю чергою, бездіяльність департаменту ЖКГ КМР, до компетенції якого входить поточний та капітальний ремонт житлових будинків забирає життя людей.
Після трагічного випадку, який стався 8 березня відповідальними посадовими особами було здійснено огляд житлових будинків, однак на стан навісів, більшість яких знаходяться в аварійному стані, під час огляду ніхто не звернув уваги.
Оборює той факт, що такі огляди проводяться ціною життів мешканців міста.
В особі мешканців міста звертаю увагу на те, що не дивлячись на проведенні огляди фасадів житлових будинків, вони продовжують експлуатуватися в аварійному стані. Відсутні будь які попереджувальні знаки про можливість руйнування фасаду.
Таким чином вимагаємо від компетентних органів притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб департаменту ЖКГ та КП КМР УКОЖФ, посадових осіб, які після трагедії 8 березня проводили огляди житлових будинків, а також керівництва ЖЕКів, які здійснювали обслуговування житлового фонду до 2016 року, бездіяльність яких призвела до загибелі 2 дітей і продовжує загрожувати життю та здоров’ю людей.
Також просимо проінформувати громаду міста про хід розслідування за кримінальною справою, порушеною за фактом загибелі 8 березня 2017 року 15 річної дівчинки.
Вимагаємо негайно провести огляд фасадів, балконів, навісів житлових будинків. В разі виявлення аварійної експлуатації вимагаємо вжити вичерпних попереджувальних заходів, здійснити ремонт або демонтаж контрукцій, руйнування яких може призвести до загибелі людей.
В разі відсутності адекватної реакції на стан ЖКГ, залишаємо за собою право вимагати відставки міської влади всіма законними на те способами.

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 18 січня петицію підписали 219 осіб з 250 необхідних.