Заборонити діяльність цирків з використанням тварин на території міста Ірпінь.

Практика показує, що у пересувних цирках неможливо створити умови для тварин, які будуть відповідати їхнім біологічним, видовим та індивідуальним властивостям, бо гастрольний характер діяльності не надає такої можливості.
Ми вважаємо неприйнятним розташування фургонів з тваринами на території міста. Вольєрів з відповідним кліматом, що задовільнили б видові потреби крокодилів, мавп, анаконди, пітонів, дикобразів, ведмедів, левів у інфраструктурі міста немає.
Ми проти негуманної та неетичної поведінки з дикими тваринами в цирках, які закладають механізми байдужості та жорстокості у дітей. Просвіта дітей має виключати жорстоке поводження з тваринами та демонстрацію тварин-в´язнів. Традиція використання тварин у цирку є неприйнятною. Цирк піддає тварин неприродним стражданням, занижує повагу суспільства до них, створює стереотипне хибне уявлення про відносини людина-тварина у дітей, що є головними відвідувачами циркових вистав.
Нещодавній випадок у м. Прилуки (Чернігівська обл..), при якому левиця втекла з пересувного цирку та опинилась в приватному секторі міста, підтверджує високий рівень небезпеки для населення. В результаті даного інциденту, за відсутності будь-яких транквілізаторів у працівників даного пересувного цирку, тварину просто пристрелили із мисливської рушниці на одному із подвір’їв міста.
Локальна заборона або обмеження на розміщення пересувних цирків з тваринами у місті знаходить у компетенції органів місцевого самоврядування та регулюється наступними нормативно-правовими актами України: «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про тваринний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», Наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 30 вересня 2010 року № 429 Про затвердження Порядку та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах, Постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 року №1402 «Про затвердження правил транспортування тварин».
Підставами для локальної заборони пересувних цирків з тваринами є системне порушення природоохоронного законодавства та благополуччя тварин, епідеміологічна загроза для населення міста Ірпінь, неналежне утримання небезпечних тварин, що, в свою чергу, становить небезпеку для життя та здоров’я людей.

На сьогоднішній день на території міста Ірпінь Київської області, діяльність цирків з використанням тварин заборонена.

Петицію підписали 302 особи з 300 необхідних.