Ірпінь - місто ДОбудов!

Ми, що ініціювали створення цієї петиції та більшість тих, хто до неї приєднається, є інвесторами мікрорайону «Благодатний», що розташований в «наймолодшому» та найбільшому парку Ірпеня – «Центральний». Заявлений забудовником термін технічної здачі останнього в мікрорайоні багатоквартирного будинку – IV квартал 2017р.
Як приклад, станом на дату реєстрації цієї петиції обсяг виконаних робіт по об'єкту «Княжий двір», становить: 1 та 2 секція – виконано фундамент, монолітний каркас підземної та 2 поверхи надземної частини; 3 секція – конструкція фундаментної плити; на 4 секції виконана бетонна підготовка під плиту фундаменту. Запланована кількість його житлових поверхів – 18. На їх будівництво та введення в експлуатацію будинку в цілому залишилося менше півроку.
Більше як півтора року темпи будівництва всього житлового комплексу в цілому, та будинку, мова про який йдеться вище, знизилися майже до нуля. Також спостерігається зниження цін за один квадратний метр близько на 1,13 % в порівнянні з цінами в липні 2016р. При цьому, офіційний курс гривні до долара США знизився на 2 грн. Тоді як матеріали, що використовуються, містять імпортну складову.
В аспекті розглядуваного питання така поведінка забудовника дає обґрунтовані підстави вважати, що зацікавленими особами можуть вчинятися дії, спрямовані на виведення грошових коштів, що сплачені та/або сплачуються на умовах відстрочення платежу інвесторами продавцеві багатоквартирних будинків мікрорайону, а також на ухилення від реального та своєчасного виконання взятих на себе зобов’язань згідно договорів купівлі-продажу. Схильні вважати, що зникнення чи зменшення грошових коштів, вкладених інвесторами, за рахунок їх нецільового використання, призведе до утруднення чи взагалі унеможливлення будівництва та здачі будинку у встановлені строки.
Також вважаємо за доцільне повідомити, що частина інвесторів вже розірвали договори в односторонньому порядку, однак станом й дотепер не мають змоги повернути власні грошові кошти. Результатом цього є відкриті судові провадження про стягнення заборгованості за договором, про що можна дізнатися з офіційного веб-порталу «Судова влада» або ж Єдиного державного реєстру судових рішень.
Не можна не згадати фінансово-організаційні проблеми в мікрорайоні «Благодатний» й з будівництвом та введенням в експлуатацію будинку «Алфавіт». Інвестори «Панорамного» також організовують мітинги щодо можливих незаконних дій забудовника, проголошуючи свої лозунги в людних місцях Ірпеня, зокрема, у тому ж таки, відкритому міським головою, парку «Центральний».

Усі викладені факти в сукупності можуть негативно вплинути на честь міста, що є одним із найкращих в Україні, та його сталий розвиток. У 2010 році журналом «Фокус» Ірпінь визнано найкращим у питанні найвищого міграційного приросту. Ірпінською міською радою на чолі з міським головою анонсовано Звіт «2 роки відродження Ірпеня», де зазначено: «Ті зміни, які сьогодні очевидні в Ірпені, значною мірою є результатом того, що ми бачили і чому навчалися в Європі. Але це лише початок шляху до нашої мети – зробити Ірпінь сучасним європейським містом здоров’я, з потужною медичною сферою і найкращою системою освіти. […] Дорогі ірпінчани, всі парки, сквери, садочки та інші об’єкти, які ми з Вами збудували – це власність саме нашої територіальної громади. Європа починається з кожного з нас, з нашої щоденної поведінки, відображається у бережливому ставленні до майна громади. Ми – європейці, тому впевнений, що разом ми збережемо все, що створили у кропіткій праці для нас та наших дітей!»

Ми, майбутні ірпінчани, частина Вашої територіальної громади, щиро сподіваємося на підтвердження такого гучного статусу Ірпеня і в площині надійності забудовників міста, яким саме міська влада засвідчила свою згоду на це.
Сподіваємося, що Ірпінська міська рада, в першу чергу, в особі міського голови як представника територіальної громади згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», зможе захистити гарантовані державою права та інтереси інвесторів, а відтак і репутацію міста.
Законом України від 12.02.2015 № 191-УІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» виконавчим органам сільських, селищних, міських рад надано повноваження щодо організації роботи, пов’язаної із завершенням будівництва багатоквартирних житлових будинків, що споруджувалися із залученням коштів фізичних осіб, у разі неспроможності забудовників продовжувати таке будівництво.
Аналізуючи смислове навантаження відомої древньо-римської приказки: «Обізнаний – значить озброєний», ми віримо, що в майбутньому Ірпінь не отримає нової «відзнаки» – «Ірпінь – місто НЕдобудов!». Відтак, можливу проблему для органу місцевого самоврядування може бути викорінено вже на етапі її зародження.

У зв'язку з викладеним:

ПРОСИМО (читати ВИМАГАЄМО!):

- посприяти інвесторам мікрорайону "Благодатний", що знаходиться у м. Ірпінь, Київської області, у з’ясуванні проблем повільного будівництва багатоквартирних будинків, зважаючи що термін технічної здачі останнього будинку спливає через 5 (п’ять) календарних місяців;
- організувати роботу, пов’язану із завершенням будівництва багатоквартирних житлових будинків мікрорайону «Благодатний», що споруджуються із залученням коштів фізичних осіб у зв’язку з неспроможністю забудовника продовжувати його будівництво;
- ситуацію щодо своєчасності здачі та введення в експлуатацію багатоквартирних будинків в мікрорайоні «Благодатний» взяти на особистий контроль з метою мінімізації усіх можливих ризиків для усього міста Ірпінь.

Електронну петицію "Ірпінь - місто добудов" взято до відома. Рішення Ірпінської міської ради №2619-39-VІІ від 07 вересня 2017 року.