Безкоштовні туалети у торгових центрах міста

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА ОХОРОНА ПРАЦІ

Прошу підтримати моє побажання щодо забезпечення наявності безкоштовних діючих громадських туалетів у торгівельних та розважальних центрах нашого міста.

Шановна Олено Миколаївно!
Ваша електронна петиція від 9 березня поточного року стосовно наявності безкоштовних діючих громадських туалетів у торгівельних та розважальних центрах нашого міста розглянута. По даному питанню повідомляємо наступне.
Національним стандартом України ДСТУ 4281:2004 «Заклади ресторанного господарства. Класифікація» передбаченні вимоги до складу приміщень для споживачів у закладах ресторанного господарства основних типів і класів.
Так, наявність чоловічої та жіночої туалетної кімнати з приміщенням для миття рук обов’язкова у ресторанах (клас «люкс», «вищий», «перший»), барах (клас «люкс», «вищий») та їдальнях. В барах першого класу, кафе, закусочних та кафетеріях обов’язкова наявність туалетної кімнати з приміщенням для миття рук.
Також, у закладах ресторанного господарства типу «кафе», де застосовано метод обслуговування офіціантами, наявність приміщення туалетної кімнати обов’язкова. У закладах ресторанного господарства інших типів незалежно від місткості наявність туалетів обов’язкова. У закладах ресторанного господарства місткістю до 50 місць, можлива наявність в одному приміщенні чоловічого та жіночого туалетів. У разі дотримання санітарно-гігієнічних норм дозволено користуватись туалетом персоналові і споживачам.
Стосовно піднятого питання забезпечення туалетними кімнатами великих магазинів та гіпермаркетів, то Державними будівельними нормами України (ДБН) передбачено класифікацію основних типів підприємств роздрібної торгівлі (магазинів), відповідно класифікаційних груп яких, рекомендована наявність туалетів в об'єктах торгівлі.
Так, пунктом 6.4.4 «Підсобні, службові та побутові приміщення» ДБН В.2.2-23:2009 «Підприємства торгівлі» визначено, що громадські туалети для відвідувачів слід проектувати в магазинах класифікаційних груп ІН, ІІН торговельною площею 2500 м2 і більше із розрахунку один санітарний прилад на 600 м2 торговельної площі, але не менше чотирьох санітарних приладів.
Рекомендується проектувати громадські туалети для покупців у магазинах груп ПІН, IVH із розрахунку один санітарний прилад на 600 м2 торговельної площі, але не менше двох санітарних приладів.
Пунктом 6.4.5 даних Державних будівельних норм також вказано, що громадські туалети в підприємствах торгівлі слід проектувати роздільними для чоловіків і жінок.
Тому, із вищевказаних нормативів слідує, що наявність туалетів для відвідувачів (покупців) в гіпермаркетах є обов'язковою.
Також згідно ст. ЗО Закону України про місцеве самоврядування в Україні до власних (самоврядних) повноважень відноситься прийняття рішень про організацію громадських вбиралень.
Проте, в місті Хмельницькому великі магазини - гіпермаркети належать суб'єктам господарювання приватної форми власності і не перебувають у комунальній власності наше територіальної громади. Тому власні повноваження стосовно громадських вбиралень на них не розповсюджуються.
Відповідно делегованих повноважень до відання виконавчих органів міських ра належить здійснення згідно законодавства контролю за належною експлуатацією т; організацією обслуговування населення підприємствами житлово-комунального господарства, торгівлі та громадського харчування, побутового обслуговування, транспорту зв'язку, за технічним станом, використання та утриманням інших об'єктів нерухомого майні усіх форм власності, за належними, безпечними і здоровими умовами праці на цих підприємствах і об'єктах; прийняття рішень про скасування даного ними дозволу н: експлуатацію об'єктів у разі порушення нормативно-правових актів з охорони праці екологічних, санітарних правил, інших вимог законодавства.
Одночасно повідомляємо, що по піднятому у Вашому зверненні питанні існує відповідний законопроект, який зареєстрований у Верховній Раді 10 квітня 2012 рою ( проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону «Про захист прав споживача»). У законопроекті йдеться: «Споживач має право на вільне (безперешкодне) та безкоштовне відвідування санітарного вузла на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, в яких наявність цього приміщення передбачено в чинному законодавстві»
Сподіваємось на позитивний розгляд Верховною Радою даного питання.
Також повідомляємо, що в нашому місті у багатьох великих об’єктах торгівлі та розважальних центрах діють безкоштовні туалети для відвідувачів («Таврія», «Епіцентр» «Агора», «Дитячий світ», «Либідь Плаза», «Квартал», «СВ», «Шторм»).

З повагою,
заступник міського голови В. Гончарук