Запровадити безкоштовний проїзд учням загальноосвітніх шкіл міста

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Діти - це наше майбутнє. Але, на жаль, зараз підтримка сімей з дітьми здійснюється на вкрай низькому рівні, хоч пріоритетом і держави, і місцевого самоврядування є виховання майбутнього покоління.
Сьогодні під час вибору навчального закладу та гуртків, які відвідуватимуть діти, батьки часто беруть до уваги і майбутні витрати на проїзд, що деколи складають не малу суму коштів. В той же час багатьом родинам взагалі доводиться відмовлятися від відвідування їхніми дітьми позашкільних закладів, спортивних шкіл та гуртків тощо. Також дана ситуація істотно впливає на вибір навчального загальноосвітнього закладу, який відвідуватиме дитина для отримання загальної освіти, тому зазвичай діти змушені навчатися у школах за місцем проживання.
У зв'язку з цим громадська організація "Жіночий антикорупційний рух" ініціює прийняття міською владою рішення про надання безкоштовного проїзду у комунальному транспорті та пільгового проїзду (50% вартості квитка) у маршрутному таксі учням (вихованцям) загальноосвітніх навчальних закладів денної форми навчання м. Хмельницького на підставі учнівського квитка. Така практика запроваджена з червня 2015 року у м. Києві (комунальний транспорт) та у м. Тернополі (маршрутне таксі), що є гарним прикладом для наслідування.

Громадській організації «Жіночий антикорупційний рух»
e-mail: ngo.jar.ukraine@gmail.com м. Хмельницький 29000, а/с 399

Ваше колективне звернення щодо запровадження безкоштовного проїзду для учнів загальноосвітніх шкіл міста, розглянуто.
Згідно із ст. 37 Закону України “Про автомобільний транспорт” (далі - ЗУ “Про автомобільний транспорт”), пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до закону (ст. 29 ЗУ “Про автомобільний транспорт”).

У відповідності до ч. 2 ст. 14 Закону України “Про міський електричний транспорт”, установлення тарифів на проїзд у транспорті здійснюється з урахуванням необхідності забезпечення беззбиткової роботи перевізників та забезпечення захисту малозабезпечених громадян. У разі встановлення рівня тарифу, який не покриває витрат, пов'язаних з перевезенням пасажирів, втрати перевізника компенсуються уповноваженим органом, яким затверджуються тарифи, за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Донедавна, у Державному бюджеті України передбачались відповідні видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, визначених законодавством.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 20.12.2016 року № 1789-V1II, ч. 5 ст. 102 Бюджетного кодексу України, якою передбачалось, що компенсація за пільговий проїзд окремих категорій громадян, визначених законодавством, повинна здійснюватися за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам - виключено.

Починаючи з 01.01.2017 року, відповідно до прийнятих Верховною Радою України вказаних змін до Бюджетного кодексу України, видатки на пільговий проїзд окремим категоріям громадян включено до визначених ст. 91 Бюджетного кодексу України видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів (ч. 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України).
Саме тому, на 2017 рік в міському бюджеті передбачені видатки у вигляді компенсаційних виплат на пільговий проїзд електротранспортом окремим категоріям громадян в розмірі 40 млн.грн. Крім цього, на фінансову підтримку Хмельницького комунального підприємства «Електротранс» також передбачено видатки на інші заходи у сфері електротранспорту в сумі 14 млн.грн. На черговій сесії 22.03.2017 року планується розглянути питання про уточнення бюджету та виділення коштів в сумі 34,8 млн.грн. для закупівлі 4 нових тролейбусів на автономну ходу (дуобуси).

Рішенням 7-ї сесії Хмельницької міської ради від 20.07.2016 року № 20 «Про затвердження Положення про порядок розрахунку компенсаційних виплат за пільговий проїзд автотранспортом окремих категорій громадян» затверджено відповідне Положення, яким передбачено механізм відшкодування перевізникам коштів, з місцевого бюджету, за пільгові перевезення автотранспортом загального користування.

Введення безкоштовного проїзду для учнів загальноосвітніх навчальних закладів у міському комунальному транспорті (тролейбус) та пільгового проїзду (50% вартості квитка) у автобусах, які працюють у режимі маршрутного таксі, на підставі учнівського квитка, потребує додаткового залучення значного фінансового ресурсу з бюджету міста, що на сьогодні є поки неможливим. Оскільки, потенційні кошти, необхідні для втілення запропонованих ідей, можуть недоотримати такі галузі як освіта, охорона здоров’я, управління житлово-комунального господарства (наприклад, на ремонт доріг, прибудинкових територій) тощо.

Сьогоднішня тарифна ситуація, яка склалась в місті, дає підстави для тимчасового відтермінування прийняття конкретних рішень щодо надання пільг на проїзд у громадському транспорті для учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 23.02.2017 року № 149 «Про встановлення тарифів на транспортні послуги по перевезенню пасажирів в місті Хмельницькому у міському пасажирському транспорті загального користування» встановлено нову вартість місячних проїзних квитків на маршрутах електричного транспорту:

1) тролейбус (учнівський) - 40 грн.;

2) тролейбус (студентський) - 50 грн.

Додатково інформуємо, що відповідно до п.п. 7-8 п. 159 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, пасажир автобуса має право безоплатно перевозити з собою одну дитину віком до шести років без права зайняття нею окремого місця та купувати для дітей віком від шести до 14 років дитячі квитки за пільговою ціною (із знижкою 25 відсотків вартості) у період з 1 жовтня по 15 травня.

З повагою,
заступник міського голови А.Бондаренко