+ ще 121 громадa!

Про скасування заборони на продаж та вживання пива у парках м. Хмельницького

ІНШІ

Недавно, проводивши вихідні із сім’єю та друзями у парку ім. Чекмана помітив, що незважаючи на неробочий час та гарну погоду бажаючих відпочити тут небагато. Атракціони, що зазвичай в такий час активно розважають дітлахів майже всі закриті, а ті що працюють, не хизуючись великими чергами відвідувачів катають всього по декілька чоловік. Якби не матусі із маленькими дітьми у колясках, які зазвичай обирають це місце для денної прогулянки з немовлятами, мені важко було б упізнати свій старий-добрий парк, в якому пройшло усе моє дитинство, і у якому завжди було багато людей.
Це дійсно символічне місце для кожного хмельничанина, знаходячись тут поринаєш в особливу атмосферу, важко уявити, що ти у центрі міста маєш можливість відпочити від міських турбот серед розкішних старих дерев, які пам’ятаєш іще з дитинства, буйство зелені яких наповнює повітря особливим ароматом, а з річки завжди віє прохолодний вітерець.
Той факт, що відвідувачів в парку зовсім мало, особливо мене не міг розчарувати, адже було вирішено, що ми всією компанією ідемо на пиво та шашлики і була впевненість в тому, що вільних місць у місцевих кафе буде вдосталь. Та розчарування все ж таки настало, продавець одного із кафе мені повідомила, що шашлику у них немає, так як попиту на нього теж немає. Каже, що після того, як місцевою владою було встановлено заборону на вживання пива в громадських місцях, парках та скверах люди перестали іти в парк задля відпочинку. На її обличчі засяяла посмішка, якою вона хотіла показати мені свою солідарність із відвідувачами, які не бажають їсти шашличок на суху. Це, логічно, - додала вона на останок і люб’язно запропонувала нам замість шашлику приготувати смачних хот-догів. Нічого їй не змозі відповісти, я повернувся до свого столика та повідомив присутніх про певні зміни у наших планах. Хот-догів, звісно ніхто із нас не замовляв, посидівши іще трохи ми вирішили покинути заклад та направились до виходу.
Дорогою додому я розмірковував над тим, - чи є сенс в таких рішеннях? Мені хотілось зрозуміти суть заборони. Що то було? Крок у боротьбі з пияцтвом у місті? Чи то просто рішення, заради рішення, головне, щоб воно сповна було оригінальним та нетиповим для сучасного способу управління в державі. Цікавості роздумам додавало те, що аргументів на підтримку тієї або іншої версії було достатньо багато.
Дійсно, пияцтво, то дуже важка біда нашої нації. Не легко переоцінити печаль, що приносить алкоголізм особистості і шкоду суспільству в цілому. Наш рівень культури вживання алкоголю нульовий, якщо порівнювати із європейськими країнами, такими як Італія, Франція, - де ставлення до алкогольних напоїв досить лояльне, а їх виготовлення та вживання є ледь не однією із ознак самобутності тих держав. Більше того, попри високу масовість прояву та безмірну проникливість пошесті, алкоголізм все частіше обирає собі молоде оточення, а інде і дитяче…
З іншої сторони я розумів, що це трохи безглуздо і примітивно виглядає в очах більшості хмельничан, яким випала честь жити в одному з «тверезих» міст України, адже практика заборони продажу алкоголю у нічний час в об’єктах торгівлі є досить поодинокою по Україні. А дана заборона продавати навіть пиво в парках і скверах є сама по собі унікальною. І взагалі як на мене, дане рішення Хмельницької міської ради принижує багатьох хмельничан, яких даною забороною поставили в один рядок з алкозалежними людьми. Більше того, вибачайте, але не всім до вподоби велоспорт, який сьогодні такий популярний серед місцевої влади, крім веломанів існують і інші люди, які хотіли б просто відпочити у вихідний день від важкого робочого тижня з родиною, випити трохи пива, поїсти шашлику у парку.
Таким чином, складалось враження, ніби славне та сучасне місто Хмельницький повертається до часів комуністичного «сухого закону», де номенклатурні працівники вирішили, що народ спивається і ввели заборону на алкоголь. І це порівняння дійсно є небезпідставним, адже пошукавши в Інтернеті статистику по вчинених адмінправопорушеннях за останній час, побачив, що особливо велика частина з них припадає саме на правопорушення, що пов’язанні із розпиванням алкогольних напоїв в заборонених місцях. Складається враження ніби хтось умисно створює такі умови для того, щоб потім цим же і спекулювати. Адже проживши весь час у цьому місті, я не можу сказати, щоб Хмельницький прямо таки захлинався в алкоголізмі і супутніми з ним наслідками. Більше того, є безліч інших соціальних проблем в місті, яким чомусь не приділяють належної уваги.
Приділивши ще трохи часу цій темі, я повністю перестав розуміти дії Хмельницької міської ради, коли ознайомився із новиною про те, як провалився такий самий проект із забороною в сусідній Чернівецькій області, згадавши як нещодавно був у Львові на фестивалі, де так феєрично відзначали свято річниці Львівського пива, яке мало не стало національним святом, такою потужною була рекламна кампанія цього заходу. Плюс до того ж в Інтернеті знаходжу, що Чехія відкриває фонтан із пива, посеред міста Жатец, а Канадці визнали пиво національно улюбленим напоєм, про німців із своїм «October fest» і говорити нічого. На вустах одне питання, - Хіба ми найбільші п’янички тут у Хмельницькому?
Тому суть петиції до міського голови дуже проста, - Скасувати заборону на продаж та вживання пива у парках відпочинку міста Хмельницького.

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 19 серпня петицію підписали 51 особа з 500 необхідних.