Єдина система

Ініціюй! Підтримуй! Впливай!

+ ще 101 громадa!
Тема звернення Підписали Залишилось
Про необхідність створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Торфовище Білогорща» 182 32
Петиція за збереження Будинку дитячої та юнацької творчості Шевченківського району за адресою Грінченка, 4а 106 1
Перевірити якість газу, який отримують мешканці та ініціювати оплату за його кілокалорії, а не кубічні метри 54 19
Вимагаємо прийняти пропозицію голови ЛОДА щодо спільного вирішення питання розміщення сміттєпереробного комплексу на новій ділянці (Яворівська ДГХП «Сірка») 43 5
Відновити маршрут трамваю №3 пл. Соборна - Аквапарк. 28 5
Поставити біотуалети в центральній частині міста та біля ринків по всій території м. Львова. 26 5
Транспортне сполучення корпусів УКУ, центру міста та вулиці Наукова 25 21
Знести огорожу по вул. Довбуша, 15 на території парку Знесіння 11 41
Припинити забудову на території найбільшого львівського парку до винесення судового рішення 7 57
Заснувати у Львові муніципальний стаціонарний зоопарк 6 1
Переглянути усі петиції

Поки що жодна петиція не потрапила на розгляд

Перегляньте петиції та прискорте збір підписів

Остання відповідь

ПОБУДУВАТИ В НАЙКОРОТШИЙ ТЕРМІН СМІТТЄПЕРЕРОБНИЙ ЗАВОД

Показати повний зміст петиції

Відповідає:

САДОВИЙ АНДРІЙ ІВАНОВИЧ

Електронна петиція щодо будівництва сміттєпереробного заводу в найкоротший термін розглянута департаментом економічної політики та департаментом житлового господарства та інфраструктури з залученням постійної комісії конкурентоспроможності, сталого розвитку та підприємництва та постійної комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики.
Повідомляємо Вам, що полігон твердих побутових відходів у с. Грибовичі функціонує з 1959 року. Сміття, що накопичилось на полігоні з цього часу не підлягає переробці та ліквідації. Саме тому дане сміттєзвалище повинне бути рекультивоване. Проект рекультивації передбачає вирівнювання схилів, дегазацію полігону, будівництво колектора для збору фільтрату по всьому периметру сміттєзвалища, покриття тіла полігону шаром компактованої глини та покриття геокомпозитом (та/або матеріалами з аналогічними властивостями), шаром родючого ґрунту та трави, а також будівництво моніторних свердловин для відстеження можливого забруднення підземних та поверхневих вод.
За попередніми оцінками, вартість рекультивації складає близько 30 млн. євро. Ця сума є надзвичайно великою для місцевого бюджету, а залучення інвестора для реалізації проекту не є можливим через відсутність дохідної складової. У зв’язку із цим, Львівська міська рада звернулась до міжнародних фінансових організацій щодо пошуку коштів, зокрема і до Європейського інвестиційного банку. ЄІБ підтримав реалізацію проекту у Львові за умови комплексного підходу, тобто проведення не лише рекультивації існуючого сміттєзвалища, а й будівництва сміттєпереробного заводу та сучасного полігону ТПВ. Тому структурні підрозділи Львівської міської ради подали необхідні документи до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України для участі в урядовій програмі, що фінансується за кошти ЄІБ, відповідно до Угоди, підписаної 23 липня 2015 року між Україною та ЄІБ та ратифікованої Законом України "Про ратифікацію Фінансової угоди (проект "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України") між Україною та Європейським інвестиційним банком" від 3 лютого 2016 року. Проект "Комплексне вирішення проблем поводження з ТПВ у м. Львові" пройшов перший етап відбору, про що було повідомлено листом Мінрегіонбуду №7-12-9717 від 04.08.2016р. Проект також отримав позитивний відгук Міністерства фінансів України, про що було повідомлено листом №31-19010-11-10/2731.5 від 27.09.2016р.
Наступним етапом є прийняття урядом кінцевого рішення щодо надання фінансування та реалізації проекту.
Слід також зазначити, що будівництво сміттєпереробного заводу на ділянці біля сміттєзвалища у с. Грибовичі, або ж на будь-якій іншій території за межами міста, передбачає отримання погодження від відповідних територіальних громад. Усі громади до цього часу відмовляли в побудові такого об’єкту, а обласна державна адміністрація не сприяла виділенню відповідної ділянки під будівництво заводу.
Після погодження проекту на урядовому рівні та отримання фінансування, буде проведена рекультивація сміттєзвалища в с. Грибовичі. За межами міста, на виділеній державною обласною адміністрацією ділянці та за згоди місцевої територіальної громади, буде побудовано сучасний екологічний центр з переробки та утилізації твердих побутових відходів. Таким чином буде вирішено проблему, про яку йдеться у Вашій електронній петиції, та недопущено її повторення у майбутньому.

Директор департаменту
економічної політики І. Кулинич