Штраф за вигул собак на дитячих майданчиках

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Заборона вигулювання собак на дитячих майданчиках. За порушення встановити штраф такого розміру, щоб назавжди відбити бажання власникам тварин вигулювати їх у заборонених місцях.

Управлінням екології та благоустрою розглянуто петицію «Штраф за вигул собак на дитячих майданчиках», скеровану управлінням «Секретаріат ради» листом від 21.04.2016 4-01-257, та повідомляємо наступне.
Петиція «Штраф за вигул собак на дитячих майданчиках» 20.04.2016 набрала необхідну кількість голосів. Відтак є значна підтримка у населення щодо більш жорсткого застосування штрафів до порушників у сфері благоустрою, в т. ч. вигулу собак в не відведених для цього місцях.
Правила благоустрою м. Львова є нормативним актом, який встановлює порядок благоустрою та утримання об’єктів благоустрою м.Львова, визначає правові, економічні, екологічні, соціальні та організаційні засади благоустрою міста, які спрямовані на створення умов, сприятливих для життєдіяльності людини.
Правила є обов’язковими для виконання на території м.Львова всіма органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та підпорядкування, органами самоорганізації населення, посадовими особами міської ради, об’єднаннями громадян, а також громадянами, у тому числі іноземцями та особами без громадянства.
П.9.11.13 Правил благоустрою м.Львова, затверджених ухвалою сесії Львівської міської ради від 21.04.2011 № 376, заборонено на об’єктах благоустрою вигулювати та дресирувати тварин у не відведених для цього місцях.
Статтею 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачено, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Тобто на громадянина може бути накладений штраф від 340 до 1360 грн.
Протоколи про адміністративні правопорушення за правопорушення, передбачені ст.152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», складають інспектори КП «Адміністративно-технічне управління» та працівники Управління патрульної поліції у м.Львові.
Адміністративними комісіями відповідно до ст.33 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» накладаються штрафи. При накладенні штрафу враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, та інші обставини, які впливають на розмір штрафу.
Водночас доцільним вбачається залучати ЛКП «Муніципальна дружина» для фіксування фактів порушення благоустрою та виклику працівників Управління патрульної поліції м.Львова.
Даний висновок погоджено з постійною депутатською комісією екології та природокористування.
Станом на сьогодні готується проект ухвали Львівської міської ради «Про внесення змін до Правил благоустрою міста Львова», якими передбачається уповноважити ЛКП «Муніципальна дружина» складати протоколи за адміністративні правопорушення, передбачені ст.152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», що дозволить інтенсивніше реагувати міським службам на порушення у сфері благоустрою загалом.