Прийняти на сесії Львівської міської ради ухвалу про заборону встановлювати загальнобудинкові лічильники газу без попереднього погодження з мешканцями

Львів'яни обурені самовільним встановленням загальнобудинкових газових лічильників.

Постачальники газу намагаються усіма можливими способами заробити на впровадженні комерційного обліку газу — замість індивідуальних лічильників почав встановлювати прибудинкові. Якщо це не зупинити, львів’яни будуть платити за газ, які не споживають, оскільки до 2018 року в Україні повинен запрацювати повний облік газу для населення, яке використовує його у побутових цілях.

Утім, така система відображає "середню температуру по палаті" і не показує реального споживання в кожному помешканні.

Використання загальнобудинкових лічильників газу порушує європейські практики і законодавство. Директиви ЄС №27 та №31 вимагають, щоб кожен споживач платив лише за власне споживання.

Врешті-решт, жителі не контролюють загальнобудинкові лічильники.
Тут грає роль психологічний фактор: якщо людина кожного дня спостерігає за обертанням стрілки лічильника і усвідомлює, що за спожите доведеться платити, вона мимохіть починає економити.

Загальнобудинковий же лічильник не стимулює населення заощаджувати.

Причина таких дій одна: бажання налагодити облік в найлегший для себе спосіб. Газова компанія таким чином економить. Дешевше встановити один прибудинковий лічильник, ніж кількасот поквартирних.
Оснащення багатоповерхівок лічильниками прописане в законі "Про комерційний облік газу", а Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" всі внутрішньобудинкові мережі та комунікації, допоміжні приміщення, а також несучі огороджувальні конструкції (стіни), належать усім співвласникам квартир на правах спільної суміжної власності.

Тож прикручування лічильника до чужої приватної власності без жодних погоджень, дозволів чи бодай запитів є сумнівними з юридичної точки зору.

Просимо підготувати і винести на сесію Львівської міської ради ухвалу про заборону встановлювати загальнобудинкові лічильники газу без попереднього погодження з мешканцями.

Дата створення:

Станом на 21 жовтня петицію підписали 38 осіб з 500 необхідних.