Сокращение количества пивных ларьков по городу

ОХОРОНА ПРАВОПОРЯДКУ

С началом весны в городе резко увеличилось количество пивных ларьков, которые строятся почти на каждой остановке города. Ежедневно, с самого утра, вне зависимости рабочий это день или выходной, на улицах города бродят выпившие люди. В городском транспорте наблюдается та же картина: с 8 утра мужчины едут с перегаром. И на это все смотрят дети! Не говоря уже о том, что данная картина просто неприятна для взора… Хочется спросить: если же нашим городским властям наплевать на деградацию народа, на количество ДТП по вине нетрезвых водителей, на количество бытовых нарушений, то куда же смотрит наша полиция?? Если раньше с наступлением темноты было страшно выходить на улицу, то теперь страшно идти средь белого дня по проспекту, потому что на каждом шагу пьяные и неадекватные лица! С этим определенно нужно что-то делать и в первую очередь - определить и урегулировать минимально допустимое количество заведений торговли алкогольными и слабоалкогольными напитками на определенной территории города и придерживаться этого количества.

Шановна Світлана Володимирівно!
Відповідно до статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» та Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 29.06.2017 № 7/19-1553. Ваша електронна петиція з питання врегулювання кількості закладів, які здійснюють торгівлю алкогольними та слабоалкогольними напоями, розглянута.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Відповідно до СТ.43 Господарського кодексу України, підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом.
Статтею 15-3 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" встановлені обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів.
Суб’єкти господарювання, які бажають здійснювати підприємницьку діяльність з роздрібної торгівлі алкогольними та слабоалкогольними напоями, повинні отримати ліцензію для здійснення цього виду діяльності. Зазначена ліцензія видається органами Державної фіскальної служби України. У ході розгляду - заяви на видачу ліцензії, увага серед іншого приділяється і встановленим чинним законодавством обмеженням щодо місць, в яких буде здійснюватися роздрібна торгівля алкогольними та слабоалкогольними напоями.
Також, ст. 23 Господарського кодексу України встановлено, що незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб'єктів господарювання забороняється. Не допускається видання правових актів органів місцевого самоврядування, якими встановлюються не передбачені законом обмеження щодо обігу окремих видів товарів (послуг) на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.
Зважаючи на вищенаведене, міська рада та її виконавчі органи не можуть визначити кількість закладів торгівлі алкогольними та слабоалкогольними напоями.
Довідково повідомляємо, що виконавчими органами Маріупольської міської ради спільно з правоохоронними органами постійно проводяться рейди щодо попередження незаконної реалізації підакцизної групи товарів. Так за 1 півріччя 2017 року проведено 227 рейдів, перевірено близько 500 об'єктів торгівлі, вилучено 670958 підакцизних товарів та майже півтонні сурогатного напою. Загальна сума вилученого понад 2,3 млн. грн.. складено 258 протоколів про адміністративне правопорушення.
Дякуємо за активну участь в житті м. Маріуполя.