Прекратить загрязнять Азовское море

ЕКОЛОГІЯ

До каких пор "Метинвест" будет сбрасывть шлак в море? Люди очнитесь! Они строят детские площадки, но отбирают чистое море у Ваших детей . Городской пляж уже изувечен, Деревья стоят с голыми корнями, песок уходит. Море стало мелким и грязным. Где экологи? Ситуация вопиющая. Необходимо прекратить отбрасывать шлак в море. Требую ответа от городской власти.

Шановна Ірино В’ячеславівно!

Відповідно до статті 23-1 Закону України "Про звернення громадян" та Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 29.06.2017 №7/19-1553, Ваша електронна петиція з питання припинення викидів шлаку в Азовське море розглянута.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
На запит Маріупольської міської ради за яких умов можливе вирішення вищезазначеного питання отримана наступна інформація приватного акціонерного товариства «МК «Азовсталь».
Весь утворений в доменному і конверторному виробництві металургійний шлак, після охолодження водою, частково переробляється на установі "АМСОМ" для вилучення скрапу, який повертається у виробництво. Мінеральна частина шлаку розміщується в спеціально відведеному для цього місці видалення відходів "Склади (відвали) металургійних шлаків" через відсутність споживачів даної продукції. Забруднення Азовського моря шлаком виключено, тому що місце видалення відходів огороджено буферними і захисними дамбами.
Для зниження техногенного впливу на навколишнє середовище Маріупольською міською радою розроблена та реалізується Програма охорони і оздоровлення навколишнього природного середовища м. Маріуполя на 2012-2020 роки.
Додатково повідомляємо, що на сьогоднішній день у Маріуполі скупчилося більше 40 млн. тонн металургійних шлаків. Шлаки являють собою цілком придатну для наступного використання продукцію (сировину) з відповідними споживчими властивостями. Такі матеріали є ресурсним та комерційним потенціалом підприємств і використовуються як у власному виробництві, так і в інших галузях господарювання (дорожньому та гражданському будівництві, цементної промисловості тощо). Проблема полягає в тому, що немає покупця на великі партії шлакової продукції.