ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

• Уважаемые власти нашего города, прошу Вас разобраться с проблемой которая сложилась в нашем городе с частными автоперевозчиками.
• 1. Создайте комиссию по проверке технического состояния автобусов частных перевозчиков, также проверять автобусы перед каждым выходом на маршрут на наличие неисправностей. П. С. к сожалению у нас в городе этого перед выходом не происходит так как на ходу колеса отваливаются и в дождь через дырявое днище фонтан бьет, и это к сожалению не единственный случай.
• 2. Проверить официальное трудоустройство водителей и кондукторов.
• 3. Обязать перевозчиков выдавать билеты так как наличие билетов есть доказательством по страховому случаю в дтп что Вы находились в данном автотранспорте.
• 4. Штрафовать за нарушение правил дорожного движения, а также водителей за курение в салоне т.к. весь дым идет в салон автобуса. Также за царское отношение к пассажирам.
• 5. Убрать перегородки в кабине водителей которые былые самопроизвольно возведены, люди должны видеть куда они едут.
• 6. Городу закупить побольше муниципального транспорта как автобусы купленные в прошлом году и создать конкуренцию частным перевозчикам.
• 7. За не соответствие любого из пунктов лишать лицензии и не выпускать на маршрут.
• Задание спасибо за понимание.

Шановний Іване Федоровичу!

Відповідно до статті 23-1 Закону України "Про звернення громадян" та Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 29.06.2017 №7/19-1553, Ваша електронна петиція «Шановна влада нашого міста, прошу Вас розібратись з проблемою, яка склалася у нашому місті з приватними перевізниками» розглянута.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Згідно ст.30 ЗУ «Про автомобільний транспорт» та п.145 «Правил надання послуг пасажирським автомобільним транспортом», автомобільний перевізник, який здійснює перевезення пасажирів на договірних умовах, зобов'язаний забезпечувати дотримання персоналом вимог законодавства про автомобільний транспорт та вжити заходів для забезпечення безпечного і комфортного проїзду пасажирів, також відповідно до п.10 Правил, державний контроль за дотриманням передбачених цими Правилами вимог покладається на Державну службу України з безпеки на транспорті, Національну поліцію і органи Госспоживслужби, державний контроль за дотриманням вимог податкового, трудового законодавства покладається на Державну фіскальну службу України, Державну інспекцію з питань праці, але нажаль згідно ЗУ «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» накладено мораторій на проведення перевірок органами і посадовими особами, уповноваженими законами здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності. Після закінчення дії мораторію перевірки підприємств органами державного нагляду (контролю) буде поновлено.
Департамент транспорту та зв’язку проводить сумісні заходи з органами державного контролю для забезпечення населення якісними транспортними послугами.
Станом на сьогодні склалася складна ситуація з кількістю рухомого складу приватних перевізників, так за період з січня 2016 по 2017 рік випуск рухомого складу зменшився з 260 од. до 230 од рухомого складу. Також за період з початку 2017 року приватними перевізниками було продано 48 од рухомого складу. Однією з причин зменшення кількості рухомого складу приватних перевізників на транспортно-маршрутній мережі міста є невідшкодування перевізникам коштів за пільговий проїзд громадян з Державного бюджету. У місті Маріуполь мешкає 197 тисяч громадян, що користуються правом безкоштовного проїзду з них 164 тисячі пенсіонерів. Зазначена проблема потребує вирішення на Державному рівні шляхом впровадження монетизації пільг. Орієнтовна сума витрат на впровадження монетизації пільг в м. Маріуполь становить 236 млн грн на рік.
Департамент транспорту та зв’язку веде постійну роботу з перевізниками щодо поліпшення якості транспортних послуг, так з початку року було проведено 40 перевірок та виявлено 410 зауважень з яких 380 виправлено. З початку 2017 року 36 одиниць рухомого складу пройшли капітальний і поточний ремонт. Станом на теперішній час 14 автобусів знаходяться на капітальному ремонті. За недотримання регулярності руху було розірвано 8 договорів. За недотримання правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту було проведено позапланові інструктажі з 94 водіями приватних перевізників. Сумісно з представниками Державної служби України з безпеки на транспорті та ГУНП в Донецькій області проведено 9 перевірок транспорту на лінії за результатами яких було складено 11 протоколів про адміністративні правопорушення на водіїв транспортних засобів в частині керування транспортом у несправному технічному стані (зношенні шини, не працюють аварійні виходи, тріщини на лобовому склі, тощо).
Щодо питань збільшення кількості рухомого складу КП «МТТУ», згідно із Стратегією розвитку транспорту передбачено проведення заміни аварійного рухомого складу та збільшення транспортного парку підприємства до 255 од.. Також станом на сьогодні підготовлено проект цільової програми розвитку транспортної інфраструктури, яка включає в себе заходи з перегляду транспортно-маршрутної мережі, проведення реконструкції трамвайної колії та контактних мереж трамваю та тролейбусу, впровадження ІТ- технологій на транспорті (електронний квиток, електронні табло планування нарядів водіїв та інше).
Додатково повідомляємо, що деякі приватні перевізники також розпочали роботу з оновлення рухомого складу, так з 11.09.17 р. на автобусний маршрут №146 «ЖМР-23 – сел. Садки» вийшло 5 автобусів середньої місткості німецького виробництва Neoplan.
Дякуємо за Вашу небайдужість до транспортної інфраструктури міста Маріуполь.