Ночные выбросы ММК Ильича

ЕКОЛОГІЯ

Прошу руководство города потребовать от "Метинвеста" не продувать в ночное время доменные печи. Живу в Ильичёвском районе и всё прекрасно слышу, гул как от крупного реактивного самолёта. Выбросы скорее всего без фильтрации, поэтому делаются ночью, в надежде что люди спят и не чего не заметят. Но суточный сбор угольной пыли на моих подоконниках подтверждает моё предположение. Город задыхается и нужно что то делать. Не потому ли у нас самое крупное в мире кладбище, люди болеют и умирают как мухи. А в лёгких жителей можно строить угольные шахты.

Шановний Дмитро Іллічу!

Відповідно до статті 23-1 Закону України "Про звернення громадян" та Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 29.06.2017 №7/19-1553, Ваша електронна петиція з питання нічних викидів Маріупольським металургійним комбінатом розглянута.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Згідно з вимогами ч.2.ст.19 Конституції України, органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
На запит Маріупольської міської ради за яких умов можливе вирішення вищезазначеного питання отримана наступна інформація приватного акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча».
Виробництво чавуну в доменному цеху комбінату ведеться при чіткому дотриманні технологічного режиму ведення доменної плавки. Незапланованих технологічних операцій, які могли б привести до збільшення шумового навантаження, не проводилося.
Збільшення рівня шуму можливе при підготовки доменної печі для проведення капітального ремонту 1-го і 2-го розряду, а також при проведенні планових пуско-налагоджувальних робіт на енергетичному обладнанні. Про можливе збільшення рівня шуму, комбінат завчасно сповіщає громадськість через засоби масової інформації із зазначенням дати і часу виконання технологічних операцій. У разі виникнення підвищеного рівня шуму з боку проммайданчика комбінату, без попереднього про це інформування, просимо повідомляти про це на телефон гарячої лінії комбінату (067 644 49 57).
Факти виникнення інтенсивного пилоутворення на проммайданчику підприємства можливі при настанні атмосферних фронтів і шквалистого посилення вітру до 15-25 м/с. При настанні зазначених метеоумов, на комбінаті виконуються додаткові заходи, спрямовані на зменшення пилення: обмежуються вантажно-розвантажувальні роботи на рудних дворах, перевіряються на герметичність місця пересипання матеріалів, які пилять на ділянці шихтоподачи і складу вугілля, виводиться додаткова техніка для зрошення ділянок, що пилять та ін.
Природоохоронне обладнання комбінату експлуатується безперебійно, відповідно до проектних характеристик, як в денний, так і в нічний час. Аварійних і позаштатних ситуацій на технологічному обладнанні, які могли б привести до наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, а також підвищеного рівня шуму не відбувалося.
Додатково повідомляємо, що Маріупольською гідрометеорологічною обсерваторією виконується відбір проб атмосферного повітря відповідно до державної Програми спостереження за забрудненням природного середовища на 5 стаціонарних постах, розташованих в різних районах міста. У вересні 2016 року введена в експлуатацію пересувна лабораторія «Атмосфера», яка є невід’ємною складовою міської системи екологічного моніторингу та дозволяє здійснювати моніторинг стану атмосферного повітря в житлових районах міста.
За результатами спостереження на постах гідрометеорологічної обсерваторії в цілому у місті, можна відзначити перевищення середньомісячних гранично допустимих концентрацій (ГДК) по пилу та формальдегіду, за іншими інгредієнтами концентрації систематично не перевищували середньомісячні ГДК.
На офіційному сайті Маріупольської міської ради розміщується інформація про стан атмосферного повітря, про прогнозовані несприятливі метеорологічні умови для розсіювання викидів в атмосферне повітря, огляд стану природного середовища та результати вимірювань моніторингу стану атмосферного повітря в житлових районах міста за спостереженнями Маріупольської гідрометеорологічної обсерваторії.
Для поліпшення екологічної ситуації в місті впроваджується «Програма охорони та оздоровлення навколишнього природного середовища міста Маріуполя на 2012-2020 роки».

З повагою,

Перший заступник