Єдина система

місцевих петицій

Ініціюй! Підтримуй! Впливай!

Переглянути усі петиції

Поки що жодна петиція не потрапила на розгляд

Перегляньте петиції та прискорте збір підписів

Остання відповідь

Врегулювання популяції безхатніх траврин м. Обухів

Показати повний зміст петиції

Відповідає:

ЛЕВЧЕНКО ОЛЕКСАНДР МИКОЛАЙОВИЧ

Розглянувши електронну петицію «Про врегулювання популяції безхатніх тварин м.Обухів» повідомляємо, що у своїй діяльності щодо поводження з тваринами виконавчий комітет Обухівської міської ради керується виключно Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження з тваринами», Програмою з питань благоустрою на території Обухівської міської ради на 2017 рік, Правилами тримання собак, котів і хижих тварин на території Обухівської міської ради території Обухівської міської ради та іншими нормативними актами.
Слід зазначити, що у 2016 році сесією Обухівської міської ради внесено зміни до структури виконавчого комітету Обухівської міської ради, а саме: передбачено посаду інспектора з благоустрою у відділі з питань благоустрою виконавчого комітету Обухівської міської ради до посадових обов’язків якого належить:
- організація та ведення системи реєстрації кількості домашніх тварин, які мають власників та безпритульних тварин;
- здійснення контролю за дотриманням мешканцями міста Правил тримання собак, котів і хижих тварин на території Обухівської міської ради;
- проведення роботи із залучення інвестиційних та благодійних внесків юридичних та фізичних осіб для впровадження гуманного поводження з тваринами;
- проведення робіт з регулювання чисельності безпритульних тварин на території міста відповідно до вимог чинного законодавства України: стерилізація, відлов та транспортування тварин до місць стерилізації та притулків, влаштування тварин до притулків;
- вирішення конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням домашніх собак і котів на території Обухівської міської ради.
Ведення обліку тварин на території Обухівської міської ради допоможе вирішити ряд проблем, зокрема: пошук загублених тварин та повернення їх власникам; контроль за чисельністю безпритульних тварин; здійснення контролю за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог; забезпечення епізоотичного благополуччя, а також вирішення конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням домашніх собак і котів на території Обухівської міської ради.
Вакансія інспектора заповнена з травня 2016 року.
Реєстрація тварин здійснюється в міжнародній базі animal-id.info, в якій зареєстровано 161 безпритульна тварина та 34 власницьких.
На даний час, узгоджується питання співробітництва з Луцьким комунальним підприємством «Ласка», що надасть місту можливість не переривати процес регулярної стерилізації безпритульних тварин та влаштування у притулок тварин, що не можуть бути залишеними в місті через їх агресивну поведінку.
З метою оптимізації кількості безпритульних тварин виключно гуманними методами, покращення санітарно-екологічної та епізоотичної ситуації в місті, виконавчим комітетом спільно з громадськими організаціями, волонтерами, управлінням ветеринарної медицини в Обухівському районі, виконавцем послуг з управління багатоквартирними будинками регулярно проводяться роботи з регулювання чисельності безпритульних тварин на території міста відповідно до вимог чинного законодавства України, а саме: стерилізація безпритульних тварин.
Щорічно за рахунок коштів міського бюджету здійснюється стерилізація. Так, у 2016 році простерилізовано 123 безпритульних тварини, на загальну суму 73,8 тис.грн.
Крім того, у 2016 році проведено щеплення від сказу 249 тварин, з них 168 собак та 81 кіт.
Програмою з питань благоустрою на території Обухівської міської ради на 2017 рік з міського бюджету передбачено кошти, які буде спрямовано на : послуги з проведення робіт з регулювання чисельності безпритульних тварин – 100 тис.грн., влаштування майданчику для вигулу тварин – 190,0 тис грн., послуги з улаштування майданчику для вигулу тварин – 50,0 тис.грн.
Крім того, на території міста проводиться роз’яснювальна робота щодо правил поводження з безпритульними тваринами. Зокрема, надаються роз’яснення щодо неприпустимості підгодовування собак на території дитячих ігрових майданчиків та прибудинкових територіях житлових будинків. Також здійснюється інформування громади щодо відповідальності тих людей, хто підгодовує собак, а також за поведінку тварин, якими вони опікуються.
Згідно ст. 26 Закону України про «Національну поліцію» працівники Національної поліції мають право використовувати зброю для знешкодження тварини, яка загрожує життю і здоров’ю громадян або працівника Національної поліції, тому в разі виникнення випадку агресивного нападу безпритульних тварини на людей, слід звертатись до органів поліції.
Міський голова,
О.М. Левченко