Узаконення благодійності у школах, стоп поборам

ОСВІТА

Керуючись ст. 53 Конституції України, на виконання Законів України «Про освіту», «Про запобігання корупції», «Про благодійництво та благодійні організації», постанови Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2000 № 1222 (із змінами) "Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування", листа Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 09.04.2012 № 1/9-272 «Щодо благодійних внесків, з метою забезпечення конституційного права громадян на доступність і безоплатність освіти у державних і комунальних навчальних закладах, з метою попередження зловживань працівників навчальних закладів м. Обухів та представниками батьківських комітетів навчальних закладів, забезпечення прозорості надходження використання благодійних і спонсорських коштів та уникнення неконтрольованих зборів коштів з батьків у навчальних закладах міста, , у зв’язку з широким розголосом проблеми поборів у школах міста у соціальних мережах, та з метою не допустити негативного іміджу для шкіл міста

звертаюся з вимогою до міської ради, міського голови та керівника відділу освіти м. Оухова

1)Представникам батьківських комітетів та учасникам навчально-виховного процесу категорично заборонити збір готівкових коштів з батьків учнів та вихованців навчальних закладів м. Обухова для вирішення фінансових питань, пов’язаних з покращенням матеріально-технічного забезпечення, проведенням ремонтних робіт, відзначення ювілейних та святкових дат тощо.
2)Прийом благодійних внесків здійснювати виключно на добровільній основі шляхом перерахування їх на реєстраційні рахунки навчальних закладів, відкриті у територіальних органах ДКСУ з обов’язковим оформленням відповідної документації та бухгалтерським обліком.
3)Зобов’язати керівники шкіл м. Обухова систематично (до 5 числа місяця, наступного за звітним) публічно інформувати громадськість, піклувальні ради навчальних закладів та педагогічні колективи про надходження і використання коштів та матеріальних цінностей. Відповідну інформацію розміщувати на сайтах і дошках оголошень навчальних закладів.
4) Покласти персональну відповідальність на керівники навчальних закладів міста за вчинення протиправних дій, тобто збір коштів у навчальних закладах м. Обухів, а також за відсутність звітування перед батьками чи приховування інформації про використання залучених благодійних коштів.

Прошу усіх небайдужих підтримати петицію.

Розглянувши петицію № 14 від 17.10.2017 року «Узаконення благодійності у школах, стоп поборам» управління освіти виконавчого комітету Обухівської міської ради повідомляє, що відповідно до Положення про централізовану бухгалтерію управління освіти виконавчого комітету Обухівської міської ради, затвердженого наказом управління освіти від 04.01.2011 №2, централізована бухгалтерія управління освіти забезпечує складання і надання кошторисної, звітної, фінансової документації, фінансування установ і закладів освіти, згідно із затвердженими кошторисами. На виконання основних завдань в УДКСУ в Обухівському районі відкриті рахунки:
- для надходження і використання коштів загального фонду з державного бюджету;
- для надходження і використання коштів з місцевого бюджету;
- для надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги що надаються установами згідно з їх основною діяльністю, від оренди майна, батьківської плати за харчування дітей в ДНЗ;
- для надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень (дарунки від фізичних осіб, підприємств та організацій в натуральній формі);
- для надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (бюджет розвитку міста).
Наказом Міністерства освіти і науки України від 02.06.2004 №440 затверджено Примірне положення про батьківські комітети (ради) загальноосвітнього навчального закладу, які можуть створювати благодійні фонди відповідно до чинного законодавства, у т.ч. контролювати надходження і розподіл грошей, брати участь у вирішенні інших питань, передбачених статутом цих фондів. Примірне положення про батьківські комітети (ради) дошкільного навчального закладу затверджено наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 26.04.2011 року №398. Прийом благодійних внесків від фізичних і юридичних осіб повинен відбуватися виключно на добровільній основі відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 №1222 (із змінами) «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування» з обов’язковим оформленням необхідної документації та відображенням у бухгалтерському обліку.
За ініціативою батьківської громадськості в навчальних закладах міста створюються благодійні фонди, які мають право відкрити рахунки в будь – якій банківській установі. Контроль за надходженням та використанням цих коштів здійснює Наглядова рада фонду і батьківська громадськість. Втручання в діяльність благодійного фонду керівникам навчальних закладів, педагогічним працівникам заборонено.