Заборонити діяльність перевізних звіринців та використання тварин у програмі цирку на території міста Суми

ІНШІ

Приємно зазначити, що в м. Суми з 2015 року, співпрацею громадськості та влади, започатковані заходи до гуманного та відповідального ставлення людини до тварин. Прикладами цьому є заборона евтаназії, як способу регулювання безпритульних тварин, підтримка ініціатив людей в проведенні акцій «Віддамо в добрі руки» та «Візьми друга з притулку» та інші. Створення КП СМР «Центр догляду за тваринами» також є одним із кроків до подолання проблеми наявності на вулицях міста безпритульних тварин. Їх знаходження на вулицях міста породжує, як відповідну напруженість людей поряд з тваринами так і найбільш несприятливе явище в цивілізованій спільноті – жорстоке ставлення до тварин в різних його формах. Не обійшла ця проблема й наше місце, про що говорять ряд актів громадської непокори за фактами жорстокості до тварин. В правоохоронних органах перебуває ряд кримінальних проваджень, за якими розслідуються найбільш цинічні форми жорстокості. На сьогодні в Україні на законодавчому рівні прийнято зміни в законодавстві, які значно посилюють відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, а окремі з них перевели в категорію тяжких злочинів. Така практика притаманна країнам, які намагаються зменшити кількість насильницьких злочинів у суспільстві і особливо тих, що носять системний характер (маніакальний), передумовою яким є знущання над тваринами.
Але є й інша форма знущання над тваринами, яка приносить навіть фінансові прибутки окремим групам людей, й подається суспільству в вигляді красивого шоу. Але за завісою афіши дикі тварини залишаються позбавлені звичайного середовища, утримуються з непристосованих клітках, в обмеженому просторі, в умовах годівлі характерної для виступів на арені, не кажучи вже про умови дресирування, цинізм окремих, не знає меж. І все це характерне для пересувних цирків, які використовують тварин та пересувних звіринців.
На подолання жорстокої експлуатації тварин, окремі країни заборонили виступи циркових труп, що використовують тварин. Окремі цирки свідомо самостійно відмовилися від використання на арені тварин, при цьому їх імідж та прибутки тільки збільшилися.
Не залишається осторонь цих позитивних процесів і українська спільнота та влада. В окремих містах і навіть територіях областей заборонені чи обмежені гастролі пересувних цирків з використанням тварин та пересувних звіринців. Ці кроки не є обмеженням свободи ведення господарської діяльності, а є заходами в перешкоді жорстокому поводженню з тваринами та вихованні гуманного ставлення людини до менш організованих форм життя в природі, в якій люди є тільки частко., хоча й її основною.
Не залишається осторонь від цих процесів і сумська спільнота. До «Сумського товариства захисту тварин» надходять непоодинокі звернення громадян про можливість ініціювання заборони гастролей в місті пересувних цирків, які використовують в програмах тварин та пересувних звіринців.
З огляду, що діяльність відповідних суб’єктів господарювання на території міста та в цілому й області можлива виключно після узгодження дозволів з органами місцевого самоврядування, просимо запланувати та обговорити на одній з нарад з залученням громадськості, питання обмеження та заборони даного виду дозвілля. З метою вивчення проблеми поводження з тваринами, за участі спеціалістів відділів, що пов’язані з підготовкою дозволів для даного виду дозвілля та представниками громадськості провести перевірку правил утримання та поводження з тваринами в найближчому часі.
Черговий тур пересувного цирку в нашому місті, відповідно до афіш та інформації сайту цирку, запланована на 22 вересня по 2 жовтня 2017 р. Відповідно до анонсованої програми виступів трупою використовується понад 20 видів тварин.
Сумчани та усі небайдужі українці , не будьте осторонь, віддайте свій голос у підтримку заборони використання тварин на арені у м.Суми . Підпишіть петицію та поширте через знайомих . Лише разом зможемо зупинити жахіття ,яке безперешкодно панує під куполом пересувних звіринців .
Ні цирку з тваринами у нашому місті !

Ваша електронна петиція щодо заборони діяльності перевізних звіринців та використання тварин у програмах цирків на території м. Суми, в межах повноважень розглянута департаментом міста СМР.
З метою об’єктивного та всебічного опрацювання цих проблемних питань, запрошуємо Вас 15.11.2017 року о 15:00 прийняти участь у робочій нараді з цього приводу за адресою: м. Суми, вул. Горького, 21; каб. №300.