Заборона на розміщення малих архітектурних форм на території Театрального Майдану та його околицях

Заборонити встановлення малих архітектурних форм, виносних площадок кафетеріїв та ресторанів на території Театрального Майдану, його околицях та під'їзних дорогах.

Машлянці Марії Богданівні

Вашу петицію від 13.02.2016 року стосовно заборони встановлення малих архітектурних форм, виносних площадок кафетеріїв та ресторанів на території Театрального майдану, його околицях та під’їзних дорогах розглянуто.
Поняття «малі архітектурні форми і тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності» визначено статтею 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».
1. Мала архітектурна форма - невелика споруда декоративного, допоміж¬ного чи іншого призначення, що використовується для покращення естетичного вигляду громадських місць і міських об’єктів, організації простору та доповнює композицію будинків, будівель, їх комплексів.
До малих архітектурних форм належать:
1) альтанки, павільйони, навіси;
2) паркові арки (аркади) і колони (колонади);
3) вуличні вази, вазони і амфори;
4) декоративні фонтани і басейни, штучні паркові водоспади;
5) монументальна, декоративна та ігрова скульптура;
6) вуличні меблі (лавки, лави, столи);
7) садово-паркове освітлення, ліхтарі;
8) сходи, балюстради;
9) паркові містки;
10) обладнання дитячих ігрових майданчиків;
11) павільйони зупинок громадського транспорту;
12) огорожі, ворота, ґрати;
13) меморіальні споруди (надгробки, стели, обе¬ліски тощо);
14) рекламні та інформаційні стенди, дошки, вивіски;
15) інші об’єкти, визначені законодавством.
2. Тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприєм¬ницької діяльності – одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених тех¬нічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без облаштування фундаменту.
Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщен¬ня для тимчасового перебування людей (павільйон площею не більше 30 кв. м по зовнішньому контуру) або не мати такого приміщення.
3. Розміщення малих архітектурних форм здійснюється відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів».
Виходячи з даного переліку не можна вести мову про повну заборону встановлення малих архітектурних форм на території Театрального майдану та навколо нього. Особливо це стосується декоративних фонтанів, монументальних споруд, ліхтарів, сходів тощо.
Однак Тернопільська міська рада підтримує заборону встановлення виносних площадок кафетеріїв, торговельних павільйонів, лотків, будиночків для здійснення торгівлі.
Саме тому відповідними виконавчими органами підготовлено проект рішення Тернопільської міської ради про заборону встановлення споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, виносних площадок кафетеріїв на території Театрального майдану, його околицях та під’їзних дорогах. Даний проект рішення буде винесено на розгляд найближчої сесії Тернопільської міської ради.

Заступник міського голови з питань
діяльності виконавчих органів ради В.Є. Дідич

Дейнека Юрій Петрович 25-37-80