Перенесення (демонтаж) пам'ятника О.Пушкіна

Ніхто не применшує роль Олександра Пушкіна, світового класика, але ми маємо чітко розуміти: він не був патріотом України і у своїх творах возвеличував царську політику, яка була спрямована на приниження нашої нації, нашого прагнення до свободи. Що важливо: ми маємо власних національних героїв, яких потрібно прославляти, бо за нас ніхто інший цього не зробить. Тернополяни повинні розглянути це питання, тим більше ця тенденція проглядається по всій Україні: в Івано-Франківську перейменували бульвар Пушкіна, в Теребовлі та Львові - вулицю, у Хмельницьку завершуються громадські обговорення нової назви вулиці Пушкіна. Тернопіль - бандерівський край, земля бійців за незалежністю і Пушкін немає ніякого відношення до нашого краю та міста. Доля пам'ятника - виключно у руках тернополян.

Гр. Яциковському
Богдану Ігоровичу

Вашу електронну петицію від 17.03.2016 р. «Перенесення (демонтаж) пам′ятника О.Пушкіну» розглянуто.
За результатами розгляду даного питання повідомляємо, що пам′ятник О.Пушкіну збудований в 1959-1961 рр., належить до державного реєстру нерухомих пам′яток України, є пам′яткою монументального мистецтва, охоронний номер 28. Існування даного пам′ятника не суперечить закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».
Додатково інформуємо про те, що на даний час триває збір підписів на електронну петицію «Заборона демонтажу пам′ятника О.С.Пушкіну», ініціатор якої вважає, що пам′ятник не несе ніякої загрози суспільству, органічно вписується у міське середовище і є окрасою міста.
Таким чином, остаточне рішення щодо перенесення вищевказаного пам′ятника можливе після всебічного обговорення даного питання громадськістю за участю фахівців у сфері архітектури, навколишнього середовища, творчих спілок та громадських організацій міста.

Заступник міського голови з питань
діяльності виконавчих органів ради В.О.Остапчук

Бесага Василь Йосипович 40 41 45