+ ще 73 громади!

Термінове очищення озера

Порятунок головного скарба м.Тернопіль.Пропоную повністю очистити озеро,зарибити рибами,які допомогають озеру залишатися чистим і їдять водорості,що сприяють його цвітінню.
Провести повну модернізацію кожної ділянки озера.

Петрусевичу А.С.

Вашу електронну петицію під назвою «Термінове очищення озера», створену 30.11.2015р., розглянуто.
Повідомляємо, що з точки зору екології Тернопільський став – це класична модель штучної внутрішньої водойми в урбанізованому середовищі. За час свого існування він пройшов еволюційний шлях розвитку від штучної водойми до природної екосистеми, яка має здатність до саморегулювання і самоочищення. Об’єктивним процесом для кожної живої системи є проходження етапів створення, розвитку, переродження або відмирання.
Гідробіологи констатують, що на даний час рівновага системи повністю відновлена, проте ще дуже хитка, про що свідчить періодичний бурхливий розвиток синьо-зелених водоростей, який ми спостерігаємо щоліта, після теплих зливних дощів. В цей період р. Серет приносить у став велику кількість поживних речовин, які вимиваються із сільськогосподарських угідь. З дощовими стоками з території міста у став надходять нафтопродукти, плівка яких перекриває доступ кисню у верхні шари води. Саме такі умови є ідеальними для розвитку синьо-зелених водоростей. Це – природний та закономірний процес.
Додатково повідомляємо, що явище «цвітіння» води спричиняє як позитивні, так і негативні наслідки. На початку росту водорості сприяють поліпшенню якості води, збагачуючи її киснем та поглинаючи шкідливі мінеральні речовини.
На даний час з метою більш глибокого вивчення екосистеми Тернопільського ставу та шляхів вирішення питання його відновлення і подальшого збереження спільно з Тернопільським національним педагогічним університетом імені Володимира Гнатюка видано книгу «Екосистема зарегульованої водойми в умовах урбонавантаження (на прикладі Тернопільського водосховища)», в якій викладено пропозиції щодо здійснення по відношенню до даної водойми основних природоохоронних заходів.
Окрім цього, неодноразово проводилось зарибнення Тернопільського ставу (у 2008р. та у 2015р.) з метою збереження і відновлення екосистеми, покращення якості води, а також збільшення запасів водних живих ресурсів.
Додатково інформуємо, що на сьогоднішній день триває реконструкція набережної ставу, в рамках якої передбачено заміну огорожі з метою недопущення його засмічення та забезпечення сприятливого режиму даного водного об'єкту.

Заступник міського голови В.В. Стемковський

Лесів Микола Федорович 52-58-48

Петицію підписали 304 особи з 300 необхідних.