Можливість побудови крематорію та колумбарію

На сьогоднішній день одним з гострих питань у місті Вінниця є питання відсутності місць для поховання людей та початку роботи з будівництва нового кладовища в районі Сабарів. Цілком очікувано, що населення району виступає проти, мотивуючи це можливим забрудненням природи та підземних вод. Окрім того, місця поховань взагалі намагаються обходити стороною, і навряд чи комусь хотілося б жити поряд із кладовищем.
Виходом з такої складної ситуації могло б стати будівництво крематорію, і для цього є кілька причин. Перш за все, крематорій - найбільш гігієнічний спосіб поховання, з точки зору охорони підземних вод та екології. По-друге, процес кремації в цілому менш травматичний для психіки родичів покойного. По-третє, урну з прахом можна коли завгодно поховати в ту ж саму могилу, в той час як звичайне поховання у родинну могилу можна робити лише через 20 років. По-четверте, такий спосіб поховань не потребує виділення величезних земельних площ під поховання.
Отже, з усіх перерахованих вище причин та з метою зниження соціального напруження у місті Вінниця, прошу розглянути можливість побудови крематорію (звичайно, з урахуванням усіх санітарно-будівельних норм)

Вашу петицію, щодо можливості побудови крематорію та колумбарію, розглянуто виконавчими органами міської ради.
На даний час, питання будівництва крематорію в м. Вінниці є досить актуальним та неодноразово виносилося на розгляд виконавчих органів міської ради. Однак, в зв’язку з високою вартістю даного проекту та відсутністю необхідних коштів, в найближчі роки, немає можливості розпочати будівництво крематорію в місті.
Окрім цього, будівництво крематорію не вирішить питання облаштування нового кладовища, оскільки відповідно до чинного законодавства України всі громадяни мають право на поховання їхнього тіла та волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті. Більшість мешканців нашого міста є православними християнами, і відповідно до релігійних переконань мешканців тіло померлого має бути поховано в землі.
Станом на теперішній час, існуючі кладовища вичерпали свій ресурс, щодо вільних місць для поховання.
На замовлення департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницьким муніципальним центром містобудування і архітектури було виготовлено проектно-кошторисну документацією на будівництво кладовища по вул. Сабарівське шосе, проведено конкурсні торги та укладений договір з підрядником (переможцем торгів) на проведення робіт з будівництва кладовища.
Звинувачення щодо забруднення природного середовища є безпідставними, оскільки витримані всі норми чинного законодавства та передбачені необхідні заходи безпеки при будівництві кладовища. Також, на майбутньому кладовищі заплановано виділити зону під будівництво колумбаріїв та місць для родинних поховань (склепи).
Додатково повідомляю, що мешканці міста, які бажають провести кремацію тіла померлого можуть вільно скористатися послугами одного з трьох крематоріїв України в містах Києві, Харкові або Одесі.

Петицію підписали 383 особи з 350 необхідних.