Створення проекту контактних паркових скульптур у Чернігові

В даний момент в Чернігові відбувається реконструкція парків, скверів і пляжів. У зв’язку з цим, звертаємося до міської влади з петицією про створення і фінансування комплексного проекту контактних паркових скульптур, присвячених яскравим особистостям міста Чернігова. Пропонується у місцях масового відпочинку створити низку контактних скульптур присвячених неординарним мешканцям міста Чернігова, які своєю діяльністю, активною позицією, творчим доробком чи іншим внеском, зробили місто Чернігів особливим і колоритним.

Мета проекту - створення унікальної естетичної привабливості міста Чернігова, та вшанування гідних громадян міста. Особливістю творчого завдання має бути з одного боку увага до суто художнього завдання, а з іншого — символіко-метафоричний спосіб перетворення концепції в форму. Скульптури можуть бути встановлені як видатним історичним постатям, які проживали й творили в Чернігові (Леонід Глібов, Михайло Коцюбинський, ін.), так і талановитим і яскравим сучасникам (Інесса Вачнадзе "Пані у капелюшку", Любомир Боднарук "Диригент", Олександр Норов "Режисер", Раїса Решетнюк "Артистка").
Персоналії, скульптури яким буде встановлено, повинні пройти широке обговорення й отримати схвалення громади міста.
Першою пропонується встановлення контактної паркової скульптури активній мешканці Чернігова, заслуженому вчителю України Інессі Вачнадзе.

Прошу чернігівську громаду підтримати дану петицію і сприяти встановленню паркової скульптури Інесси Вачнадзе та реалізації проекту загалом.
(на фото приклад контактної паркової скульптури Віри Холодної у Одесі)

Шановна Оксано Володимирівно!

Ваша електронна петиція, яка набрала відповідно до пункту 8 статті 51-1 Статуту територіальної громади необхідну кількість голосів на її підтримку, щодо створення комплексного проекту контактних паркових скульптур у Чернігові за дорученням розглянута управлінням архітектури та містобудування міської ради.
За результатами розгляду та в межах наданих повноважень повідомляємо, що відповідно до частини 2 статті 21 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» декоративні та ігрові скульптури належать до малих архітектурних форм, які є елементами декоративного чи іншого оснащення об’єктів благоустрою.
Розміщення малих архітектурних форм здійснюється відповідно до цього Закону за рішенням власника об’єкта благоустрою з дотриманням вимог законодавства, державних стандартів, норм і правил.
Відповідно до статті 13 цього Закону до об’єктів благоустрою населених пунктів належать території загального користування, а саме: парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки – пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики; майдани, площі, бульвари, проспекти тощо.
Підтримуємо Вашу пропозицію щодо проведення широкого громадського обговорення питання визначення персоналій, яким пропонується встановити скульптури. В той же час, пропонуємо спільно з вказаним питанням провести обговорення і питання стосовно місць розташування цих скульптур. Останнє важливе з точки зору приналежності місць розташування скульптур до земель державної або комунальної власності. Наприклад, територія парку культури і відпочинку імені М. М. Коцюбинського (Вал) входить до території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та відноситься до земель державної власності. У зв’язку з чим, розміщення будь-яких скульптур на цій території буде потребувати погодження з центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини та адміністрацією Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».
Також повідомляємо, що запропонований Вами проект контактних паркових скульптур, у разі його підтримки більшістю мешканців міста, може бути реалізований у 2019 році в рамках Програми реалізації громадського бюджету (бюджету участі) у місті Чернігові на 2016 – 2020 роки.
Для подання проекту, реалізація якого відбуватиметься за рахунок коштів громадського бюджету (бюджету участі) у місті Чернігові, необхідно заповнити бланк за формою згідно з додатком 1 до Положення про громадський бюджет (бюджет участі) у місті Чернігові, затвердженого рішенням Чернігівської міської ради від 21 квітня 2017 року № 19/VII–2. З детальнішою інформацією можна ознайомитися на офіційному сайті Чернігівської міської ради в розділі «Громадський бюджет» за посиланням: http://www.chernigiv-rada.gov.ua/budget/docs/12520.

З повагою

Начальник управління С. С. Калюжний