Цілодобова лабораторія для дитячих лікарень м. Чернігова

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

На даний момент в м. Чернігів не існує лабораторії яка приймає та оброблює аналізи у вихідні та святкові дні, а ті що є приймають їх лише до 10-00 поточного дня. Результати їх можливо отримати (без домовленості, можливо за окрему плату) лише наступного дня. В т.ч. на базі філіалів дитячих поліклінік лабораторії відсутні взагалі. НЕ ЗРОБЛЕНИ ВЧАСНО ТА ШВИДКО аналіз - це ДИТЯЧЕ ЖИТТЯ АБО ЗДОРОВ’Я. Тому пропонується створення на базі однієї з лікарень (дитячих) або поліклінік створення цілодобової експрес-лабораторії (можливо на комерційних засадах). В тому числі пропонується створення на базі філіалів дитячих поліклінік створення лабораторій оскільки пересування з хворими дітьми по місту може спричинити небезпеку їх життю або здоров’ю.

Шановний Андрію Віталійовичу!

У відповідь на електронну петицію щодо роботи клініко-діагностичних лабораторій дитячих поліклінік управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради повідомляє про наступне.
Клініко-діагностичні лабораторії закладів охорони здоров’я Чернігівської міської ради у своїй роботі керуються регламентуючими наказами щодо кадрового забезпечення та обсягів робіт.
Клініко-діагностичні лабораторії дитячих поліклінік №№ 1,2
Чернігівської міської ради оснащені сучасним лабораторним обладнанням та працюють: з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 17-00; у суботу з 9-00 до 10-00.
Забір крові, сечі та випорожнень за направленням лікарів проводиться у плановому порядку з 8-00 до 10-00, а у екстрених випадках - за показами впродовж всього робочого дня.
Діти-інваліди, які не можуть самостійно пересуватися, обстежуються лабораторно в домашніх умовах.
Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради вважає недоцільним та нераціональним створення цілодобової експрес-лабораторії на базі дитячих поліклінік для проведення лабораторних досліджень у вихідні та святкові дні з наступних причин:
- лабораторні дослідження - це не лікувальний, а додатковий метод обстеження, який допомагає лікарю встановити або уточнити діагноз;
- всі лабораторні дослідження проводяться тільки за направленнями лікарів та за медичними показаннями;
- забір біологічного матеріалу для дослідження проводиться натще, дитина не може бути голодною протягом доби;
- діти, стан яких потребує цілодобового обстеження, госпіталізуються до профільних стаціонарних відділень медичних закладів м. Чернігова, в яких клініко-діагностичні лабораторії працюють в режимі 24/7.

Начальник управління В. В. Кухар

Петицію підписали 263 особи з 250 необхідних.