+ ще 143 громади!

Пофарбувати непривабливі будинки і споруди в місті

Пропоную пофарбувати будівлі і споруди міста, особливо ті, які мають брудно--сірий колір і виглядають дуже похмуро та сумно. Якщо надати їм приємні кольори, то місто виглядатиме більш привітним, радісним та привабливим.

Шановний Сергій Сергійович!

У відповідь на Вашу електронну петицію, стосовно покращення благоустрою міста Чернігова шляхом проведення робіт по фарбуванню фасадів житлових будинків, в межах повноважень, повідомляємо наступне.
Відповідно до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 20.05.2016 року № 198 «Про послуги з утримання будинків і споруд
та прибудинкових територій» обслуговування житлових будинків та прибудинкових територій здійснюється згідно з переліком і періодичністю виконання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, в межах затвердженого тарифу.
Слід зазначити, що надавачі послуг з утримання житлових будинків виконують тільки ті роботи, які відповідно до наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 року № 150 «Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд» (далі - Наказ) за видами віднесені до поточного ремонту.
Роботи капітального характеру в межах тарифу не виконуються.
Згідно з п. 2.3.5. Наказу роботи з суцільного фарбування фасадів будівель віднесені до робіт капітального характеру.
Враховуючи вищезазначене повідомляємо, що правові підстави виконання в межах тарифу зазначених у петиції робіт наразі відсутні.
Згідно зі статтею 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» мешканці будинку стали власниками квартир та співвласниками технічного обладнання, конструктивних елементів будинку, елементів зовнішнього благоустрою, а з 01.07.2015р. Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі - Закон) визначені обов’язки щодо їх утримання та управління.
Відповідно до статті 7 Закону співвласники багатоквартирного будинку зобов’язані забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, а також забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку.
Таким чином, мешканці багатоквартирних житлових будинків у разі досягнення спільної згоди та за рахунок власних коштів можуть здійснити зазначені в петиції роботи з благоустрою власних будинків.
Крім того, аби забезпечувати реалізацію своїх прав щодо утримання, управління і використання спільного майна, співвласники багатоквартирного
будинку мають можливість створювати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (далі - ОСББ). Правові та організаційні засади створення, функціонування ОСББ визначено Законом України від 29.11.2001 року № 2866 «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».
За умови створення ОСББ, співвласники житлового будинку матимуть
можливість покращити технічний стан свого будинку, прийнявши участь в Програмі сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки (далі - Програма), затвердженої рішенням Чернігівської міської ради від 28.04.2016 року № 7/VII-1 (зі змінами).
Виділення коштів з міського бюджету на проведення капітального ремонту житлового фонду ОСББ та ЖБК, відповідно до цієї Програми, проводиться на умовах співфінансування, а саме 70% від загальної вартості робіт - це кошти міського бюджету, 30% - власні та залучені кошти ОСББ (ЖБК), тобто кошти співвласників багатоквартирних будинків (власників квартир або нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку).

Заступник начальника управління Є. В. Дейнеко
житлово-комунального господарства