Місту необхідне покращення системи поверхневого водовідведення для дощової і талої води (прохання відреставрувати, очистити або встановити ливнівки там, де їх немає)

Оскільки Чернігів - це сучасне європейське туристичне місто, комфортне для проживання, то містяни мають велике прохання до влади: розробити систему заходів для покращення водовідведення на вулицях, відновити та очистити старі ливнівки, а там де їх нема - розглянути можливість встановлення нових і сучасних.
Стихійне явище, що сталося 30 червня 2018 року, з повним підтопленням вулиць та пошкодженням будинків - це поштовх розглянути це питання детально й прийняти дієве рішення.

У відповідь на електронну петицію стосовно розробки системи заходів для покращення водовідведення на вулицях міста, яка набрала відповідно до п. 8 ст. 511 Статуту територіальної громади необхідну кількість голосів на її підтримку, повідомляємо наступне.
Водовідведення з проїзної частини вулиць забезпечує мережа зливової каналізації, яка охоплює 45,3 км. міських вулиць це лише 12% від всієї протяжності вулиць міста.
У місті налічується 25 комунальних каналізаційно-колекторних систем, які охоплюють водозбірну площу 3 тис. га, що відводять поверхневі стоки до різних водоприймачів загальною довжиною 62,85 км., а саме:
- зливові колектори - 55,6 км;
- канали - 4,45 км;
- залізобетонні лотки - 2,8 км;
- перепускні труби - 14 шт;
- зливоприймальні колодязі - 827 шт;
- оглядові колодязі - 787 шт.
Також існує колекторно-дренажна система загальною довжиною 3,972 км, яка знижує рівень ґрунтових вод в існуючій житловій забудові в мікрорайоні Масани і відводить їх за межі забудови.
Зливова каналізація має систему основних та малих скидів дощових вод у річки Стрижень, Білоус без попередньої очистки та скид у річку Десна, через очисні споруди урочища Кордівка, пропускною спроможністю 5300 мЗ за добу.
На теперішній час відсутня повна інформація стосовно мережі зливової каналізації, тому необхідно замовити географічну інформаційну систему, яка призначена для фіксації, збереження, модифікації, керування, аналізу і відображення усіх форм географічної інформації.
Останнім часом стан зливової каналізації потребує особливої уваги. Недостатня розгалуженість та низька пропускна здатність існуючої мережі, відсутність поліпшеного покриття вулиць міста призводить до підтоплень вулиць та територій міста під час наднормових опадів. Існуюча мережа

потребує суттєвого покращення пропускної здатності та повного охоплення території міста.
Існує гостра необхідність у облаштуванні 2,6 тис. м.п. гілок зливової каналізації з підключення їх до основних колекторів, за адресами: вулиця Жабинського, проспекту Перемоги, вул. Шевченка в районі Красного мосту, вул. Рокоссовського від вул.Таранущенка до проспекту Перемоги, на ділянках вул. Вячеслава Радченка, вул. Ревуцького та вул. Декабристів.
На даний час проводиться розробка проектної документації по реконструкції мереж зливової каналізації по вул. Декабристів від вул. Михайла Могилянського до просп. Миру з влаштуванням штучної споруди для тимчасового накопичення зливових вод біля буд. № 1 по вул. Декабристів.
Зазначену реконструкцію мереж зливовової каналізації можливо виконати після розробки проектної документації та за умови наявності відповідного фінансування.