Пропонується переіменувати вулицю Рокосовського на проспект імені Левка Лук’яненко.

ІНШІ

Левко Григорович Лук'яненко — український націоналіст, дисидент часів СРСР, політичний діяч незалежної України, Герой України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2016). Академік Академії наук вищої школи України (АНВШУ, 2001). Почесний доктор права Альбертського університету (1993, Канада). Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (22.11.2007, за активність і наполегливість у донесенні до світової спільноти правди про голодомори в Україні у XX столітті, багаторічну плідну громадсько-політичну діяльність), Почесною відзнакою Президента України (орден «За заслуги» ІІІ ступеня, 1992); медаллю імені Святого Володимира «Борцям за волю України» (1991, СКВУ).
Народився 24 серпня 1928 року в с. Хрипівка Городнянського району Чернігівської області України. Українець. Він створює опозиційний по відношенню до радянської влади "Український робітничо-селянський союз" ("Українська Робітничо-Селянська Спілка"), який виступав за конституційнє відділення України від СРСР. Його арештовують і звинуватили в тому, що він «з 1957 виношував ідею відриву УРСР від СРСР, підривав авторитет КПРС, зводив наклепи на теорію марксизму-ленінізму». І в січні 1961 його засуджують до розстрілу "за антирадянську агітацію і пропаганду". Він перебував у камері смертників 72 ДНІ й кожної миті очікував розстрілу. Однак вирок замінюється тюремним ув'язненням терміном на 15 років.
У 1976 Левко Лук'яненко вийшов на свободу і став одним із засновників Української гельсінської групи". У наступному році він був знову заарештований і засуджений до 10 років тюремного ув'язнення і 5 років заслання. У 1988 Левко Лук'яненко вийшов на свободу. Він і далі провадив активну підпільну роботу, виношував плани, писав програми підпільних організацій, згуртовував навколо себе людей. Левко Лук’яненко провів 27 РОКІВ в радянських тюрмах та концтаборах.
Левко Лук’яненко – автор Акта про незалежність України від 24 серпня 1991 року.

Шановний Володимир Миколайович!

На Вашу електронну петицію, яка набрала відповідно до п. 8 ст. 51-1 Статуту територіальної громади необхідну кількість голосів на її підтримку, щодо перейменування вулиці Рокоссовського на проспект імені Левка Лук'яненка повідомляємо наступне.
На засіданні комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища м. Чернігова, яке відбулося 13 липня 2018 року, було розглянуте депутатське звернення депутата Деснянської районної у місті Чернігові ради Олексієнка Володимира Миколайовича від 09.07.2018 № 60 щодо найменування площі іменем Левка Лук’яненка не пойменованої частини міста, відомої народною назвою «П’ять кутів», на якій розташована Деснянська районна у місті Чернігові рада та щодо встановлення меморіальної дошки Левку Лук’яненку на будівлі Деснянської районної у місті Чернігові ради.
За результатами розгляду вирішено рекомендувати прес-службі міської ради спільно з управлінням архітектури та містобудування міської ради розпочати громадське обговорення питання увічнення пам’яті Левка Лук’яненка в топонімії міста Чернігова шляхом проведення на офіційному сайті міської ради опитування щодо перейменування або найменування вулиць та площ міста іменем Левка Лук’яненка.
Так, на офіційному сайті міської ради триває громадське опитування громадян міста щодо вибору вулиці чи площі міста Чернігова яку би перейменували або найменували, назвавши іменем Героя України і колишнього чернігівця Левка Лук’яненка.
До перейменування були запропоновані: площа Дружби народів, вулиця Рокоссовського, вулиця 1-го Травня, вулиця Всіхсвятська, площа П'ять кутів.
Пунктом 4 статті 45 розділу 4 Статуту територіальної громади міста Чернігова, затвердженого рішенням Чернігівської міської ради від 11 жовтня 2007 року (21 сесія 5 скликання), встановлено, що спорудження (створення) і демонтаж пам”ятників (монументів) місцевого значення, найменування і перейменування вулиць, площ, парків і скверів на території міста Чернігова здійснюється залежно від суспільної значимості питання після громадського
обговорення та розгляду на громадських слуханнях, загальних зборах громадян
за місцем проживання або проведення місцевих референдумів відповідно до
чинного законодавства.
Громадські слухання проводяться відповідно до Положення про громадські слухання у м. Чернігові, затвердженого рішенням Чернігівської міської ради від 29 жовтня 2009 року (43 сесія 5 скликання), а загальні збори громадян за місцем проживання - відповідно до статті 48 розділу 4 Статуту територіальної громади міста Чернігова.
Для всебічного розгляду вказаного питання необхідно заявникам надати до міської ради копії матеріалів проведених загальних зборів мешканців вулиці Рокоссовського, оформлених відповідно до статті 48 розділу 4 Статуту територіальної громади міста Чернігова (рішення про скликання загальних зборів, протокол та рішення загальних зборів, список учасників зборів із зазначенням місця їх проживання тощо).
За результатами розгляду питань на своєму засіданні Комісія вносить пропозиції виконавчому комітету Чернігівської міської ради для прийняття відповідного рішення.
У разі прийняття позитивного рішення виконавчим комітетом, остаточне рішення з перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, скверів, мостів та інших споруд та встановлення пам'ятників та пам'ятних знаків розташованих на території міста Чернігова, приймається сесією Чернігівської міської ради.
За результатами розгляду другого питання члени комісії вирішили рекомендувати встановити меморіальну дошку Левку Лук’яненку на будинку № 416 по вулиці Рокоссовського, в якому він деякий час проживав, у відповідності до вимог Положення про порядок встановлення (зміни) меморіальних та анотаційних дошок у місті Чернігові у новій редакції, затвердженого рішенням виконавчого комітету міської ради від 27 липня 2017 року № 327.

Начальник управління архітектури та С. С. Калюжний
містобудування міської ради

Петицію підписали 261 особа з 250 необхідних.