Поновлення ділення класів на підгрупи для вивчення державної мови.

ОСВІТА

В нашому місті дуже низький рівень знань державної мови, більшість спілкується російською, а тепер ще і в школі діти не будуть мати належної уваги для її вивчення. Тим паче, що в Законі України «Про загальну середню освіту» цей поділ є і в проекті наказу МОН «Про затвердження Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів та внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 20 лютого 2002 року № 128» також є. В зв’язку з цим, просимо поновити ділення класів на підгрупи для вивчення державної мови в школах міста Чернігів.

Шановна Світлана Леонідівна!

Управлінням освіти Чернігівської міської ради Ваша електронна петиція щодо поділу класів на групи при вивченні української мови уважно розглянута.
Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002 року №128 "Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах " у закладах загальної середньої освіти для посилення індивідуальної роботи з учнями запроваджується поділ класів на групи. Повідомляємо, що у 2018 - 2019 навчальному році поділ на групи при вивченні української мови у закладах загальної середньої освіти м. Чернігова не скасовувався. Рішення про поділ* на групи приймається керівником закладу (щорічно видається відповідний наказ) на початку нового навчального року з урахуванням конкретних умов що склалися у закладі, а саме: кількість учнів у класі, наявність відповідних приміщень для
проведення уроків, забезпеченість технічними засобами навчання. Будь - яких нормативних актів щодо поділу класів на групи при вивчені окремих предметів управлінням освіти міської ради не видається, оскільки це не передбачено чинним законодавством та Положенням про управління освіти Чернігівської міської ради .
Звертаємо Вашу увагу, що у загальних положеннях типових освітніх програм закладів загальної середньої освіти (всіх ступенів) зазначені такі компоненти системи внутрішнього забезпечення якості освіти:
• кадрове забезпечення освітньої діяльності;
• навчально - методичне забезпечення освітньої діяльності;
• матеріально - технічне забезпечення освітньої діяльності;
• якість проведення навчальних занять;
• моніторинг досягнення учнями результатів навчання компетентностей. Принагідно повідомляємо, що за результатами зовнішнього
незалежного оцінювання з української мови та літератури у 2018 році заклади загальної середньої освіти м. Чернігова увійшли у десятку кращих серед обласних центрів України.

Начальник управління В. О. Білогура