Обмеження на використання поліетиленових пакетів

ЕКОЛОГІЯ

Усім відома шкода, якої завдають одноразові поліетиленові пакети, але все одно ми продовжуємо їх використовувати. Ми не можемо, а точніше, не хочемо обмежувати їх використання у своєму побуті через їх універсальність, зручність і доступність.
Глибоко в душі ми усвідомлюємо, що йдемо не правильним шляхом, але людська сутність не звикла ускладнювати собі життя. Я вважаю, що слід зупинитись та переосмислити наше ставлення до природи, до себе, до майбутнього наших дітей.
Тому я пропоную ввести обмеження на використання одноразових поліетиленових пакетів у Чернігові. На мою думку, для досягнення цієї мети необхідно:
1. Активно почати проводити просвітницьку роботу серед населення.
2. Рекомендувати супермаркетам та магазинам зменшувати поширення даної продукції , пропонуючи альтернативні способи пакування (паперові пакети, багаторазові торбинки, тощо)
3. Рекомендувати торговим точкам встановити завищену (не ринкову) ціну на поліетиленові пакети.
4. Рекомендувати супермаркетам відмовитись від політики "безкоштовних" одноразових пакетів, а їх вартість відображати в чеку.
У 33 країнах світу, серед яких Франція, Італія, Румунія, Монголія, Кенія, Мадагаскар заборонили використання пластикових пакетів, і ще у 53 країнах ввели часткову заборону або податок на пакети. Багато міст України приєднується до цієї ініціативи. Давайте і ми зробимо наше місто чистішим, красивішим та здоровішим для себе та майбутніх поколінь!

Шановний Юрію Миколайовичу !

Електронна петиція щодо обмеження на використання поліетиленових пакетів від 03 січня 2019 року, що набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, розглянута в управлінні економічного розвитку міста міської ради. За результатами розгляду, у межах своєї компетенції, повідомляємо наступне.
Частиною 2 статті 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Законом України ”Про місцеве самоврядування в Україні” та іншими нормативно-правовими актами не передбачено право органів місцевого самоврядування встановлювати заборону чи обмеження обігу товарів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.
Статтею 92 Конституції України передбачено, що виключно законами України визначаються правовий режим власності, правові засади і гарантії підприємництва та місцевого самоврядування.
Разом з тим, у цілому підтримуємо Вашу ініціативу щодо якнайшвидшого вирішення питання обмеження використання поліетиленових пакетів, врегулювання їх виробництва та обігу в роздрібній торговій мережі.
У зв’язку з цим, депутатами Чернігівської міської ради у 2016 році було підтримане Звернення до Голови Верховної Ради України щодо вирішення питання заборони на законодавчому рівні продажу поліетиленових пакетів.
З текстом рішення Чернігівської міської ради від 01 березня 2016 року №4/VII-26 «Про Звернення доГолови Верховної Ради України щодо вирішення питання заборони продажу поліетиленових пакетів» (4 сесія 7 скликання)можна ознайомитися за наступним посиланням : http://chernigiv-rada.gov.ua/document/rishennya-sesii/8127.
Крім того, повідомляємо, що 28.01.2019 року у Верховній раді України зареєстровано проект Закону «Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетиленув цивільному обігу» (реєстраційний номер 9507), що передбачає заборону обігу виробів з поліетилену в об’єктах роздрібної торгівлі.
Сподіваємось на позитивне вирішення на законодавчому рівні порушеної у петиції проблеми у найближчий час.

Начальник відділу економіки
підприємств комунальної власності
та цінової політики В. ЯРЕЩЕНКО

Петицію підписали 251 особа з 250 необхідних.