+ ще 183 громади!

Про надання пільгового проїзду у міському транспорті студентам

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА ОХОРОНА ПРАЦІ

Ще у 1999 р. Кабінетом міністрів України була прийнята постанова №541 “Про затвердження Порядку надання пільгового проїзду студентам вищих навчальних закладів I - IV рівнів акредитації та учням професійно-технічних навчальних закладів у міському й приміському пасажирському транспорті та міжміському автомобільному і залізничному транспорті територією України" від 05.04.1999 р. яким затверджено саме порядок надання пільгового проїзду у міському транспорті студентам (Пункт 2 Порядку).
Оскільки міський транспорт у Чернігові це не лише комунальні тролейбуси та декілька автобусів, а й маршрутні таксі то прошу управління транспорту міскради посприяти виконанню Постанови Кабінету міністрів України. Про школярів міськрада пам'ятає, а про величезну кількість студентів, що навчаються у Чернігові чомусь ні. Чому учні шкіл, які на повному забезпечуванні батьків, мають вигідніші умови ніж студенти, стипендія котрих лиш в деяких випадків перевищує 800 гривень. Хіба на ці гроші можна прожити? Адже студенти теж люди. Деякі проживають в гуртожитках, що знаходяться за декілька кварталів від навчального закладу. Коледжі та технікуми невспромозі профінансувати пільговий проїзд. Мало того, це ще й не їх "парафія".
Ви скажете: "У нашому місті діють місячні проїздні на тролейбусі по пільговій вартості". Так, згоден. А чи давно ви їздили в тих тролейбусах просто завалених "льготніками" по типу пенсіонерів або дітей з багатодітних сімей.
Або якщо це віддалені райони де тролейбусів зовсім не має? Наприклад, мікрорайон Шерстянка. Що в такому випадку роботи? Кожного дня витрачати мінімум 12 гривень при стипендії в ~500 гривень? А ще ж є студенти котрі навчаються на контрактній формі й не отримають її зовсім.
Отже, прошу вас підтримати мою петицію, та вважаю за доцільне ВИКОНУВАТИ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ Чернігівською міськрадою.

Також прикріплюю посилання на саму постанову: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/KP990541.html

Шановний Дмитре Сергійовичу!

Електронну петицію стосовно пільгового проїзду студентів у міському громадському транспорті уважно розглянуто. За результатами повідомляємо наступне.
Постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1999 р. № 541 «Про затвердження Порядку надання пільгового проїзду студентам вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учням професійно-технічних навчальних закладів у міському й приміському пасажирському транспорті та міжміському автомобільному і залізничному транспорті територією України» (далі - Постанова) для студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учнів професійно-технічних навчальних закладів, незалежно від форм власності, регламентовано пільговий проїзд у міському й приміському пасажирському транспорті та міжміському автомобільному і залізничному транспорті територією України в розмірі половини вартості квитка.
При цьому кошти на пільговий проїзд студентів та учнів у міському транспорті повинні передбачатись у відповідних місцевих бюджетах.
Згідно зі ст. 2 Бюджетного кодексу України місцеві бюджети - бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети та бюджети місцевого самоврядування.
Відповідно до пункту 2 Постанови Міністерство фінансів, Міністерство освіти і науки, інші центральні органи виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні заклади освіти, обласні державні адміністрації щороку під час формування проектів відповідних бюджетів на наступні роки повинні передбачати кошти на витрати, пов'язані з наданням студентам вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учням професійно-технічних навчальних закладів пільгового проїзду пасажирським транспортом.
Обласні державні адміністрації мають забезпечити вирішення в установленому порядку всіх питань, пов'язаних з наданням студентам вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учням професійно-технічних навчальних закладів, які фінансуються з місцевих бюджетів, пільгового проїзду в приміському і міжміському автомобільному транспорті, а також пільгового проїзду всіх студентів та учнів професійно-технічних навчальних закладів у міському транспорті.
Слід зауважити, що даним пунктом Постанови визначено вичерпний перелік державних органів влади, які вправі здійснювати фінансування пільгового проїзду студентів вищих навчальних закладів та учнів професійно-технічних навчальних закладів, а також забезпечувати вирішення пов’язаних з цим питань. До цього переліку органи місцевого самоврядування не включені.
Нормами статті 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Враховуючи викладене, виконавчий комітет Чернігівської міської ради звернувся до Чернігівської обласної державної адміністрації з приводу вирішення питання реалізації права студентів на пільговий проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування.
Після отримання відповіді Вам буде надано остаточну інформацію.
Додатково повідомляємо, що комунальне підприємство «Чернігівське тролейбусне управління» міської ради надає студентам можливість користуватись пільговим проїздом у тролейбусах за допомогою місячних проїзних квитків. Вартість студентського квитка - 110 грн., що становить 50 % від вартості громадського.
Звертаємо увагу, що тролейбусна мережа міста Чернігова досить розгалужена та охоплює райони, де знаходиться переважна більшість навчальних закладів.
Також інформуємо, що для спрощення процесу пересадки місячний проїзний квиток на тролейбус діє також в автобусах маршруту № 41 «Готель Україна - Хімволокно», який обслуговує, зокрема, мікрорайон Шерстянка. Отже, пасажири з цього мікрорайону мають можливість дістатись до будь-якого віддаленого навчального закладу міста без додаткових витрат.

Начальник управління О. РИЖИЙ