Зобов"язати Облтеплокомуненерго виплатити пеню жителям будинків, які відключені від постачання гарячої води

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

У зв"язку з тим, що багата кількість будинків відключена від постачання гарячої води "Облтеплокомуненерго", вимагаємо виплачувати компенсацію жителям, які чесно сплачують комунальні послуги , за відсутність цієї послуги! Якщо ввели пеню для тих, хто не сплачує , то нехай постачальники неіснуючих послуг також відшкодовують людям збитки моральні та матеріальні. Також прохання до керівництва міста: винайдіть можливість для негайного підключення гарячої води у будинки, які були відключені 1 травня ц.р. А злісних боржників відключайте автономно.

Одним з операторів постачання гарячої води у місті Чернігові є АТ «ОТКЕ». Підігрів води здійснюється котельнями, що використовують природний газ. Постачальником природного газу є Акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».
У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.10.2018 р. № 867, умовою для отримання права на придбання природного газу є досягнення станом на 23 число місяця, що передує місяцю постачання природного газу, рівня розрахунків виробника теплової енергії (без урахування штрафних санкцій) з урахуванням суми нарахованих та неперерахованих пільг і субсидій за усіма укладеними з НАК “Нафтогаз України” договорами про постачання природного газу (купівлі- продажу, про закупівлю, відступлення права вимоги тощо) не нижче 90 відсотків.
Підприємство станом на 01.05.2019 року не змогло забезпечити такого рівня розрахунків, не доплативши до потрібного 146,6 млн.грн.
Головним чинником недостатнього рівня розрахунків є наявна заборгованість споживачів теплової енергії, яка станом на 1 травня поточного року становила 192,5 млн.грн., в тому числі населення - 150,1 млн.грн., навіть за умови належної роботи АТ «ОТКЕ» по стягненню наявної дебіторської заборгованості.
Крім того, внаслідок постійного зростання цін на енергоносії та інші складові вартості теплової енергії, а також несвоєчасного та неповного компенсування цього тарифами, що затверджувались НКРЕКП, на підприємстві за 2015-2018 роки утворилась різниця в тарифах в розмірі 206,7 млн.грн., з яких 21,6 млн за 2015 рік узгоджені територіальною комісією та досі не профінансовані. Щодо решти різниці в тарифах ніякого механізму компенсації наразі не існує.
За наведених обставин та з огляду на те, що АТ «ОТКЕ» стало заручником ситуації низького рівня оплати споживачами наданих послуг, товариство не вбачає підстав для виплати компенсації споживачам міста за тимчасове ненадання послуг з централізованого постачання гарячої води.

З повагою,
голова правління В. М. Геращенко