+ ще 183 громади!

Пільговий проїзд для дітей школярів НА ЛІТНІЙ ПЕРІОД

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Залишити пільговий проїзд для дітей школярів НА ЛІТНІЙ ПЕРІОД міським транспортом!
Як відомо витрати палива на пряму залежать від ваги. Вага дітей на літній період НЕ ЗМІНЮЄТЬСЯ . Діти НЕ набирають 100% ваги а 1го вересня скидають 50%.
Тобто витрата палива перевізников на траспортування дитини однакові що в літній період так і в шкільній період.
ПРОШУ ПІДТРИМАТИ якнайшвидше!

Електронну петицію стосовно пільгового проїзду учнів у міському громадському транспорті уважно розглянуто. За результатами повідомляємо наступне.
Механізм формування тарифів на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування визначається Методикою розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту (далі - Методика), затвердженою наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 № 1175.
Планування та розрахунок витрат Перевізника здійснюються на основі нормативного методу із урахуванням галузевих норм використання матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів, ставок податків і зборів (обов'язкових платежів), прогнозного індексу цін виробників промислової продукції на запланований рік.
Відповідно до Методики, до витрат Перевізника, окрім палива, входять витрати на придбання мастильних матеріалів, шин, акумуляторних батарей, інших матеріалів та складників; витрати на заробітну плату працівникам,
діяльність яких безпосередньо пов'язана з процесом перевезення пасажирів (водії, кондуктори); нарахування на витрати з оплати праці цих працівників; витрати на амортизацію основних засобів та нематеріальних активів виробничого призначення; витрати на всі види ремонту, технічний огляд і технічне обслуговування автомобільних транспортних засобів, які безпосередньо беруть участь у перевезеннях; вартість запасних частин тощо, а також інші загальновиробничі витрати.
Отже, зміна загальної суми витрат, необхідних для здійснення перевезень автопідприємствами, залежить як від зміни витрат пального, так і від багатьох інших чинників. Окремо зазначаємо, що Методика надає розрахунок тарифу, в якому не враховується вага пасажирів.
Стосовно питання проїзду школярів повідомляємо, що державні гарантії здобувачам освіти регламентуються Законом України «Про освіту», а саме статтею 56, де зазначено що органи місцевого самоврядування забезпечують пільговий проїзд учнів, вихованців, студентів та педагогічних працівників до місця навчання і додому у визначених ними порядку та розмірах за рахунок видатків відповідних місцевих бюджетів.
Згідно з Законом України «Про автомобільний транспорт» перевезення пасажирів пільгових категорій, які у відповідності до чинного законодавства користуються такими правами, забезпечують перевізники, що обслуговують мережу маршрутів міського пасажирського транспорту загального користування. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до закону.
Враховуючи обмежені можливості міського бюджету м. Чернігова та важливість підтримки сімей з дітьми для розвитку міста, перевізники, які обслуговують міські автобусні маршрути загального користування, взяли на себе відповідальне зобов’язання здійснювати перевезення учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста Чернігова до місця навчання і додому, тобто протягом навчального періоду та на строк функціонування пришкільних таборів, за свій рахунок.
У зв’язку з цим виконавчий комітет Чернігівської міської ради прийняв рішення № 638 від 13 грудня 2018 року, яким регламентовано вартість разового квитка на проїзд в автобусі на міських маршрутах загального користування для учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста Чернігова, при наявності учнівського квитка, на період з 1 вересня до 21 червня включно – 3 грн. (50% від повної вартості), без компенсації за такі перевезення.
Окремо слід зазначити, що рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради № 658 від 21 грудня 2018 року «Про встановлення тарифів на послуги міського електричного транспорту м. Чернігова» регламентовано вартість разового проїзду у міському електричному транспорті комунального підприємства «Чернігівське тролейбусне управління» Чернігівської міської ради для учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста Чернігова, при наявності учнівського квитка при використанні електронного квитка у розмірі 2,00 грн., що становить 40% від повної вартості квитка.
Також цим документом встановлено вартість учнівських місячних проїзних квитків у тролейбусі комунального підприємства «Чернігівське тролейбусне управління» Чернігівської міської ради у розмірі 60 грн. (з 01.07.2019 року), що становить 25% від вартості громадських квитків.
Комунальне підприємство «Чернігівське тролейбусне управління» міської ради не отримує компенсацію за такі перевезення.
Звертаємо увагу, що пільговий проїзд школярів у міському електричному транспорті діє без обмежень у часі, тобто увесь рік, що дає можливість дітям відвідувати гуртки та дитячі міські заходи протягом канікулярного періоду без додаткових фінансових витрат.
Підсумовуючи викладене, повідомляємо, що передбачене чинним законодавством право учнів на пільговий проїзд до місця навчання і додому наразі забезпечується в повному обсязі Чернігівською міською радою спільно з комунальним підприємством «Чернігівське тролейбусне управління» та суб’єктами господарювання – автомобільними перевізниками.

Начальник управління О. РИЖИЙ

Петицію підписали 263 особи з 250 необхідних.