Громадський контроль за видаленням зелених насадженнь на території м. Чернігова

ЕКОЛОГІЯ

Згідно з офіційною інформацією КП "Зеленбуд" Чернігівської міської ради в період часу з 1 травня 2016 року по 1 вересня 2017 року даним комунальним підприємством було видано 629 ордерів на знесення 5318 дерев на території м. Чернігова. Натомість, протягом 2016-2017 рр. замість зрубаних дерев, КП "Зеленбуд" висадило лише 348 дерев та 2338 кущів.
Хоч ця інформація стосується минулих років, є очевидним що схожа пропорція вирубаних/висаджених зелених насаджень в місті зберігається і наразі. Яскраві приклади варварського масового бездумного вирубування дерев: територія біля Міського палацу культури, берег Стрижня в районі вулиця Любомира Боднарука, вулиця Реміснича, де здорові дерева вирубали заради укладання нової тротуарної плитки (хоча дерева можна було зберегти). Про те, що ці дерева планується зносити, мешканці міста, зокрема мешканці відповідних вулиць, де зносились згадані зелені насадження дізнавались вже постфактум, коли працівники "Зеленбуду" приїжджали з бензопилами і не питаючи думки людей, починали обрізування і спилювання дерев.
Аналогічна ситуація і з бездумною обрізкою деяких дерев, яка замість омолодження дерев провокує їх загибель, як, наприклад, обрізка каштанів по вулиці Хлібопекарській в м. Чернігові.
Такі темпи вирубування зелених насаджень в місті і висаджування замість вирубаних великих здорових дерев карликових на кшталт катальп або мініатюрних кущів не сприяє покращенню екологічної ситуації в місті, оскільки великі дерева поглинають більше СО2 і відповідно виділяють більше кисню, а також, в літню спеку дають таку бажану тінь, яку, на жаль, не дають штамбові граби, що були висаджені до прикладу на вулиці Кирпоноса.
Тому, враховуючи, що Чернігівська міська рада планує найближчим часом затвердити нові Правила благоустрою м. Чернігова я пропоную в параграфі «Видалення зелених насаджень» розділу 4 нових Правилах благоустрою м. Чернігова прописати положення, які дозволять громадськості – мешканцям міста дізнаватися про плани міської влади щодо знесення тих чи інших зелених насаджень на території міста заздалегідь, при бажанні, бути присутнім при проведенні обстежень зелених насаджень (адже непоодинокими є випадки, коли зелені насадження обстежує одна людина, а не комісія, як це передбачено законодавством і це є суттєвим порушенням, оскільки офіційний документ підписується людьми, які фактично не проводили обстеження, результати якого фіксуються у відповідному акті), мати можливість запобігти вирубуванню тих чи інших зелених насаджень біль місць їхнього проживання та встановити відповідальність посадових осіб за порушення процедури видалення зелених насаджень в місті.
Зокрема, я пропоную:
Проект рішення Чернігівської міської ради «Про затвердження Правил благоустрою, забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях м. Чернігова в новій редакції» доповнити пунктом:
«Відділу програмного та комп`ютерного забезпечення Чернігівської міської ради забезпечити створення на офіційному веб-сайті Чернігівської міської ради розділу «Зелені насадження» та оприлюднення в цьому розділі інформації, передбаченої Правилами благоустрою м. Чернігова»
Пункт 1.4 проекту Правил благоустрою м. Чернігова доповнити наступним абзацом:
«Громадськість - одна чи більше фізичних або юридичних осіб, їх об’єднання, організації або групи.»
Параграф «Видалення зелених насаджень» розділу 4 проекту Правил благоустрою м. Чернігова викласти в такій редакції:
4.9. Процедура видалення дерев, кущів, газонів і квітників на території міста визначається Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2006 року № 1045 та цими Правилами благоустрою м. Чернігова.
4.10. Юридичним і фізичним особам видалення зелених насаджень дозволяється на підставі відповідного рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради та ордеру на видалення зелених насаджень (далі – ордер), що видається компетентним органом Чернігівської міської ради.
4.11. Голова комісії з обстеження зелених насаджень на території міста Чернігова, склад якої та положення про яку затверджуються рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради (далі – Комісія) або його заступник, після надходження заяви про видалення зелених насаджень від юридичних чи фізичних осіб, з метою інформування громадськості, впродовж двох робочих днів мають забезпечити оприлюднення на офіційному веб-сайті Чернігівської міської ради в розділі «Зелені насадження» оголошення про дату і час запланованого обстеження зелених насаджень за кожною заявою окремо.
4.12 Обстеження зелених насаджень може проводитися не раніше, ніж на п’ятий день після оприлюднення оголошення про надходження відповідної заяви про видалення зелених насаджень. Обстеження зелених насаджень без попереднього оприлюднення оголошення, в порядку передбаченому пунктом 4.11 цих Правил не допускається.
4.13 В ході обстеження зелених насаджень щодо яких подана заява юридичними або фізичними особами, комісія з виїздом на місце визначає стан зелених насаджень і за результатами обстеження складає акт встановленого зразка, який підписується всіма присутніми під час обстеження членами комісії (у примірниках для кожного члена комісії). Під час обстеження зелених насаджень може бути присутня громадськість, представники засобів масової інформації, які мають право здійснювати фото- та відео- зйомку.
4.14 Голова комісії або його заступник впродовж двох робочих днів мають забезпечити оприлюднення на офіційному веб-сайті Чернігівської міської ради в розділі «Зелені насадження», складеного за результатами обстеження зелених насаджень акту разом з фотофіксацією дерев, які за рішенням комісії підлягають видаленню. Видалення дерев, зазначених в акті, дозволяється не раніше, ніж на п’ятий день після оприлюднення відповідного акту обстеження зелених насаджень.
4.15. Термін видалення зелених насаджень може бути продовжений при наявності поважних причин не виконання робіт, вказаних у ордері.
4.16. Юридичні та фізичні особи, винні в заподіянні шкоди зеленим насадженням, самовільній вирубці, невжитті заходів охорони, недбалому та необережному відношенні до об’єктів озеленення, притягуються до відповідальності та відшкодовують завдані збитки у встановленому законодавством розмірі та порядку.
4.17 В разі видалення зелених насаджень без попереднього оприлюднення заяви про обстеження зелених насаджень та/або акту обстеження зелених насаджень, відповідальні за таке оприлюднення особи притягуються до дисциплінарної та матеріальної відповідальності.
4.18. Відшкодування відновної вартості зелених насаджень не звільняє від обов’язкового відновлення порушеного озеленення ділянки згідно з розробленою документацією, в тому числі, із залученням підприємства – надавача послуг із зеленого будівництва.
4.19. Організації, установи бюджетів всіх рівнів та роботи які фінансуються з міського бюджету, об’єднання житлово-будівельних кооперативів міста Чернігова, а також автори (співавтори) проектів «Бюджету участі» звільняються від сплати за послуги з оформлення документації та обстеження зелених насаджень.
4.20. У процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також у разі, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб, видалення зелених насаджень здійснюється негайно спеціалізованим підприємством з подальшим оформленням акта обстеження і його оприлюдненням в порядку передбаченому пунктом 4.14 цих Правил.
4.21. Санітарна обрізка дерев не є видаленням зелених насаджень і проводиться за рішенням балансоутримувача на підставі акта обстеження та ордера, виданого дозвільним органом, за винятком присадибних ділянок та земель, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб, для яких санітарна обрізка дерев не потребує складання та погодження акту обстеження. Санітарне обрізання потрібно проводиться протягом вегетаційного періоду. Зразу після обрізання всі рани діаметром понад 2 см зашпаровують садовою замазкою або зафарбовують олійною фарбою на натуральній оліфі під колір крон дерева. У хвойних дерев та тих, що дуже виділяють смолу, рани не замащують.
4.22. Омолоджувальне обрізання виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання (береза, верба біла, граб, клен ясенелистий, липа, осика, тополя, ялина колюча (ф. срібляста), модрина) і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. Омолоджувальна обрізка дерев проводиться навесні, поступово протягом двох-трьох років. Допускається помірне та слабке омолоджування, що передбачає обрізання частини крони.

Мешканців міста прошу підписати дану петицію і підтримати мої пропозиції до проекту Правил благоустрою м. Чернігова в новій редакції, а уповноважений орган та Чернігівську міську раду, в разі набрання даною петицією необхідної кількості голосів прошу врахувати подані пропозиції при затвердженні нової редакції Правил благоустрою м. Чернігова.
З повагою, О. Гашпар.

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 12 листопада петицію підписали 255 осіб з 250 необхідних.