Розширити повноваження районних рад в місті Чернігові

ЕКОНОМІКА ТА ФІНАНСИ

Органи місцевого врядування в місті Чернігові мають чітку структуру та ієрархію. Невдале господарювання в місті, коли всі повноваження намагаються зосередити в одних руках призвело до нівелювання функцій районних в місті рад. За таких обставин з'являються ініціативи щодо припинення їх діяльності. Але це помилковий напрямок. Сьогодні місто має дві структури, що за організаційними та професійними якостями здатні виконувати складні задачі, яких, нажаль, вистачає в місті. Виходячи з цього, необхідно просто правильно перерозподілити повноваження владних функцій між міською та районними радами.
До сфер впливу депутатів райради пропонується додати: МАФи, парковки, благоустрій, озеленення, парки, сквери, енергоефективність, розміщення реклами.
Також пропонується додати до повноважень організацію та забезпечення діяльності громадських формувань з охорони правопорядку, інспекційні функції.
Зокрема останні роки виникають численні скарги від населення щодо розміщення металевих гаражів. Переважна більшість цих споруд вже не має право на існування.
Правильно поставлена задача - половина справи. Допоможемо місту правильно організувати роботу влади.

Шановний Володимире Федоровичу!

Електронну петицію щодо розширення повноважень районних у місті Чернігові рад у сфері благоустрою, розміщення реклами, забезпечення діяльності громадських формувань з охорони правопорядку та інспекційних функцій розглянуто. За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Відповідно до ст. 16 Закону України «Про зовнішню рекламу»розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах проводиться на підставі дозволів, що надаються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, а поза межами населених пунктів – на підставі дозволів, що надаються обласними державними адміністраціями, а на території Автономної Республіки Крим – Радою міністрів Автономної Республіки Крим, в порядку, встановленому цими органами на підставі типових правил.
Пунктами 2 і 5 Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених Кабінетом Міністрів України від 29.12.2003 року № 2067, визначено, що до виконавчих органів ради належать виконавчий комітет сільської (сільський голова), селищної, міської ради, Київська та Севастопольська міськдержадміністрації.
Для регулювання діяльності з розміщення зовнішньої реклами сільська, селищна, міська рада може утворювати відділ, управління, інший виконавчий орган або покладати відповідні функції на існуючий відділ, управління.
Таким чином, згідно з чинним законодавством виключно виконавчі органи міської ради, уповноважені здійснювати регулювання діяльності з розміщення зовнішньої реклами.
Забезпечення дієвого контролю за виконанням вимог нормативно-правових актів у сфері благоустрою та створення сприятливого середовища для життєдіяльності громади є невід’ємною умовою сталого розвитку міста.
Для здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері благоустрою в багатьох обласних центрах України створена муніципальна поліція, до повноважень якої,зокрема,відноситься іздійснення демонтажу незаконно встановлених тимчасових споруд чи інших самовільно встановлених об’єктів на території міста та взаємодія та координація заходів із забезпечення діяльності громадських формувань з охорони громадського порядку.
З метою впровадження досвіду інших міст України щодо дієвого підходу своєчасного виявлення та попередження порушень норм законодавства у сфері благоустрою, Чернігівською міською радою прийнято рішення «Про створення комунального підприємства «Муніципальна поліція» Чернігівської міської ради», яка об’єднає функції, що здійснюються інспекторами Екологічної інспекції м. Чернігова та КП «Зеленбуд» Чернігівської міської ради.
Одночасно інформуємо, що враховуючи обсяг повноважень, які відповідно до законодавства здійснюють органи місцевого самоврядування,в Україні спостерігається об’єктивна тенденція щодо ліквідації районних у місті рад. Зокрема, рішення про не утворення районних рад ухвалено Вінницькою, Сумською, Харківською, Черкаською, Чернівецькою та деякими іншими міськими радами.

Заступник міського голови –
керуючий справами виконкому С. І. Фесенко