Про припинення трудового договору директора ЗОШ №11 за службове недбальство

ОСВІТА

Ми, батьки ЗОШ №11 просимо припинити трудовий договір з директором Герасим’юк М.В. та призначити відкритий конкурс на заміщення вакансії директора школи, де навчаються наші діти.
ЗОШ №11 чудова школа, з дуже зручним розташуванням, має велику гарну споруду, чудовий великий стадіон, та прекрасний педагогічний колектив. Але цей колектив заслуговує кращого директора! Це розуміють батьки всього житлового масиву, більшість з яких віддали своїх дітей в інші школи та, ризикуючи безпекою дитини, віддають навіть у віддалені школи з кращими умовами.
Така необхідність виникла у зв'язку з тим, що нам, активним батькам школи, не вдалося встановити офіційних відносин з керівництвом (вступити до органу самоврядування, який буцім-то діє у школі), не вдалося знайти підтримку і в управлінні освіти, отримати відповіді на ряд питань:
- Яка саме організація діє у школі? У звітах (те, що вони називають звітами), фігурує ГО «Батьківська підтримка», але хто голова тієї організації невідомо. Цю людину ніхто ніколи не бачив і вона не займається школою. Маємо достатньо відео, де адміністрація закладу стверджує, що у школі діє ГО «Родинне коло» - але такої організації взагалі немає в реєстрі. Адміністрацією робиться все, щоб ввести в оману батьків, щоб неможливо було розібратись за які кошти (державні чи батьківські) було придбано ті чи інші товари, щоб батьки будь-що між собою не спілкувалися і не приймали участі у шкільних фінансових питаннях. Постійно озвучуються назви різних організацій у яких не є членом жоден з активних батьків класів – на питання хто з батьків є у складі цих організацій, відповіді також немає;
- Хто і як розпоряджається шкільними батьківськими та державними коштами? Не вдалося отримати протоколи зборів, статут, ніби діючої шкільної ГО, нормативно-правові документи про діяльність батьків у школі, взагалі жодних документів щодо діяльності у школі так званого голови батьківського комітету Стефішина І.М., який відверто заявив, що займатись школою у нього немає часу, та коштами він не розпоряджається. Маємо докази, того, що намагалися організувати батьків, але стала на заваді адміністрація в особі директора, та де-яких заступників;
- Не вдалося отримати первинну документацію по батьківським коштам – висновок може бути тільки один – пункти, які нам малюють на шкільному сайті, не мають документального підтвердження, отже батьківські кошти, не оформлюються за законом, як повинні оформлятись прихідним касовим ордером на спеціальний казначейський рахунок і так само витрачатись за прийнятими батьками рішеннями – ЦЬОГО НЕМАЄ! Отже у школі ГОТІВКА потрапляє ДО ДИРЕКТОРА і звідти у невідомому напрямку зникає протягом усіх років панування цього керівництва;
- Чому до настання пожежі у школі не проводилось багато років жодного капітального ремонту, жодного ремонту приміщень загального користування? Хіба протягом стількох років директор не знає про проблеми з опалювальною системою, про те, що у харчо-блоці обладнання та посуд за радянських часів, що жодні двері у вбиральнях не зачиняються, що діти миють руки льодяною водою, що у дітей старшої школи немає гардеробу, а всі шафи у молодшій школі купують батьки, що у дворі школи два турніка збереглися з часів відкриття школи, з того часу не ремонтувалася і спортивна зала, що вікна у коридорах досі дерев'яні і через це у школі дуже холодно і так далі?..
Ми вивчили закупівлі по іншим школам протягом 2016-2018 років. Такі кошти з бюджету на проведення робіт у ЗОШ №11 виділили тільки у 2018 році і тільки після пожежі в одному з кабінетів, на ліквідацію наслідків якої одразу було виділено майже 1 мнл. грн. Після цього школі не вистачило коштів навіть щоб встановити пожежну сигналізацію, тендер на яку було завершено ще у грудні 2017 року.
- Чому наслідки пожежі не ліквідували за рахунок резервного фонду, чому навіть не намагалися, не зверталися? В управлінні освіти нам відповіли щоб ми не пхали свого носа у питання у яких не розбираємось.
Але хто краще за нас, батьків своїх дітей, розбирається в тому, що потрібно нашим дітям?! Їм потрібні гідні умови, а не ремонт одного поверху за мільйон гривень!!!
Чому директор та заступник не бачать проблем школи, чому потрібно було чекати пожежі, щоб хоч щось відремонтувати за стільки років, стало зрозуміло після того, як батьки почали намагатись налагодити роботу батьківської громади – правильно оформити свою діяльність, як це повинно бути за законом, оформити свою допомогу, в решті решт самостійно розпоряджатися батьківськими коштами, а не дозволяти щоб ними розпоряджались директор школи та заступники, як виявилось.
Хочу підкреслити, що після кількох невдач у спробах налагодити спілкування, ми намагалися отримати відповіді на ці питання шляхом офіційних запитів, які просто проігнорували. Щоб отримати хоч якийсь зворотній зв'язок нам довелося скаржитись до офісу Омбудсмена. Уповноважений з прав людини, переадресував скаргу до управління освіти і управління освіти показало своє справжнє обличчя! Замість того, щоб розібратися у ситуації, дослухатися до батьків – управління, в особі заступника Кузьміної О.Л., надає Омбудсмену відповідь із шквалом обвинувачень на батьків )))))! Що ми підмовляємо інших батьків та запізнюємося на батьківські збори, а директор настільки хороший, що аж її було відзначено грамотою від управління освіти – просто сміх, пані Кузьміна! Ось, чого вартують Ваші грамоти?!
Результат 11 років керівництва директора Герасим’юк М.В. та заступника Гуняви Г.В., які тільки навчають класних керівників «працювати з батьками», замість того, щоб працювати з дітьми, щоб дітям було цікаво йти до школи – школа у занедбаному стані, тому вона заповнена учнями лише на 60% при тому, що знаходиться в одному з найбільших житлових масивів!
По інших школах встановлюється відео-нагляд, пожежна сигналізація, огорожа – це безпека наших дітей, спортивні майданчики у дворах, ремонти спортивних залів, санвузлів, харчо-блоків – але нічого цього не робиться у нашій школі, на що працівники відверто наполягають, що все повинні купувати батьки.
Діти отруюються, коли харчуються у столовій, від старості обладнання постійно димить, діти дихають цим димом щодня, вбиральні не зачиняються – у туалетах просто відсутня фурнітура, діти підглядають одне до одного, гардероб завалений мотлохом, відсутні розвиваючі гуртки та багато іншого, що ми хотіли би покращити у школі, але не можемо зробити це, бо від цього директора навіть за власні кошти не можемо домогтися звітів.
Ми благаємо та вимагаємо, допоможіть нам досягти покращень у нашому навчальному закладі, заберіть звідти то недбале керівництво, та призначте конкурс на заміщення посади нового, перспективного, чесного керівника. Досить вже нам утримувати державну установу, припиніть обкрадати та труїти наших дітей! І якщо в нашій країні неможливо домогтися справедливого покарання для таких недбалих посадовців, то нехай йде на пенсію, оскільки вже досягла пенсійного віку. Ми більше не бажаємо утримувати такого бездарного і безкарного директора!

Шановна Ксеніє Михайлівно!

Чернівецькою міською радою розглянуто електронні петиції №01 «Про призупинення трудового договору директора ЗОШ № 11 за службове недбальство» та №8 «Про захист іміджу Чернівецької ЗОШ № 11 та ділової репутації її керівника Герасим'юк М.В.».
Інформуємо, що на сайті Чернівецької міської ради зареєстровані дві протилежні петиції, які набрали необхідну кількість голосів.
Наказом управління освіти від 25.01.2019 № 42 «Про створення комісії по вивченню фактів викладених у електронній петиції № 01» створено комісію у складі заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів, секретаря виконавчого комітету Чернівецької міської ради, заступника начальника управління освіти Чернівецької міської ради, депутатів Чернівецької міської ради, спеціалістів управління освіти Чернівецької міської ради. На даний час триває робота комісії з вивчення питань викладених в електронних петиціях.
Згідно з положенням «Про електронні петиції» Вас буде запрошено на засідання комісії, про дату та час засідання якої повідомимо додатково.

19.03.2019
Шановна Ксеніє Михайлівно!
Управління освіти Чернівецької міської ради розглянувши електронні петиції № 01 «Про призупинення трудового договору директора ЗОШ № 11 за службове недбальство» та № 8 «Про захист іміджу Чернівецької ЗОШ № 11 та ділової репутації її керівника Герасим'юк М.В.», повідомляє наступне.
Наказом управління освіти 25.01.2019 № 42 «Про створення комісії по вивченню фактів, викладених у електронній петиції №01», створено комісію у складі заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів, секретаря виконавчого комітету Чернівецької міської ради, заступників начальника управління освіти Чернівецької міської ради, депутатів Чернівецької міської ради, спеціалістів управління освіти Чернівецької міської ради.
Робота комісії щодо вивчення питань, зазначених в електронних петиціях, тривала з 30.01.2019 року по 12.03.2019 року. Проведено три засідання комісії.
На засіданні комісії 30.01.2019 року, було розглянуто питання, викладені у змісті електронних петицій № 01 «Про призупинення трудового договору директора ЗОШ № 11 за службове недбальство» і № 8 «Про захист іміджу Чернівецької ЗОШ № 11 та ділової репутації її керівника Герасим'юк М.В.», та ухвалено рішення підготувати інформацію про усі виділені по ЗОШ № 11 бюджетні кошти з 2016 року та їх цільове використання. А також, провести наступне засідання комісії у присутності ініціаторів петицій.
У ході засідання комісії 06.02.2019 року, обговорено діяльність батьківської громадської організації ЗОШ № 11 «Батьківська підтримка». Під час виступів присутніх на засіданні батьків було піднято ряд питань щодо організації роботи директора та адміністрації закладу, які потребували додаткового вивчення. На підставі рішення комісії, наказом управління освіти від 07.02.2019 № 72, створено робочу групу по вивченню питання щодо організації діяльності директора школи Герасим'юк М. В. та причетність її і педагогічного колективу ЗОШ № 11 до збору батьківських коштів, організації співпраці з батьківською громадою.
13.02.2019 року проведено спільне засідання членів комісії з головами батьківських комітетів класів ЗОШ № 11, на якому проінформовано батьків про завдання та зміст роботи батьківських організацій, а також надано вичерпну інформацію про освоєння виділених по ЗОШ № 11 бюджетних коштів.
Відповідно до ст.26 Закону України «Про освіту», керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти.
15.02.2019 року членами робочої групи проведено перевірку стану ведення документації з основної діяльності в ЗОШ №11.
Вивчивши всі обставини, розглянувши надані адміністрацією закладу документи, взявши письмове пояснення директора ЗОШ № 11 Герасим'юк М. В., членами робочої групи з'ясовано, що директором Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІП № 11 Чернівецької міської ради Герасим'юк М. В. неналежним чином організовано діяльність закладу освіти та допущено порушення вимог чинного законодавства, а саме:
- ст. 26 Закону України «Про освіту»;
- п. 7.3. Статуту Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІП № 11 Чернівецької міської ради, затвердженого рішенням міської ради VI скликання від 23.02.2012 р. № 418;
- Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. №58 (зі змінами);
- Інструкції з діловодства у закладах загальної середньої «освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 25.06.2018 №676.
12.03.2019 року проведено підсумкове засідання комісії, на якому за результатами голосування, більшістю голосів прийнято рішення притягнути до дисциплінарної відповідальності за неналежне виконання своїх посадових обов'язків директора Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІП № 11 Чернівецької міської ради Герасим'юк М.В., що зазначено в наказі управління освіти від 12.03.2019 року № 63-ос.